10-03-07

de dood is in de mode: allerlaatste trend

In de marloneske werkelijkheid wordt alles mogelijk. Een meisje komt uit een mobiele telefoon gevallen, sureëel de dans ontsprongen van de domme dood. De zelfmoord van een ander. Dat vertelt ze mij, zo zacht dat ik een traan hoor vallen. Van een hart dat kabbelt. Het verhaal dat wankelend in het water springt. Ze valt te pletter, hersenmensen zwemmen verder.

 

Lang betracht zijn haar gedichten, bange kabels ondergronds die boven aarde kraken, opgetrokken worden. Uit de diepte en het donker. Zij spreekt de woorden door een stroom van lege gaten. Breekt door storm in holle vaten. Vader, moeder, waarom leven wij: geven wij om liefde, om een antwoord, om een vragend teken aan het einde van de zin. Verzin ons witbrood, goden van het ongeloof. Of van het voortbestaan desnoods. Bid ons hier door-heen, verdorie. Geef een hemels teken, wijs de
weg uit een danteske, deze hel.

 

Haar gedichten liggen door te weken. In een lade die ze leeg geschreven heeft. Haar naam is Helga, zonder weerga. Denk ik zomaar, waarom weerloos, fata amorgana. Ogen zwart, een stap onzwaar, haar waarheid gilt. De blankheid uitgedicht, de zorgen omgespit. Een vriend stapt naast haar op, verlaat haar plots. Dan spat iemand open. Harts-vriendin ontsnapt zich uit het leven. Wie hield wie nog tegen, wie bleef op de been: geeneen, ten langen leste. Van lieverlede niet meer lachen.

 

Traag leest hij gedachten door, denkt zich op de wegen naar het zuiden, zoals eerder. Het is morgen vorig jaar een eeuw geleden. Wat was haar laatste schreeuw, heeft zij een kreet gebeden, om de hete pijn gekrijst, de smart in vlammen uitgesmakt, haar waanzin aangeblust, haar huis ontbrand, heeft zij gelegen en geleden in de laatste kramp, zoals zij gans haar leven deed: verloren vamp, vergeten vraagteken. Het ritueel postuum haar deel, de wit-te asse té verstrooid verstrooid. Een opspel van een windstoot. Zij rilt en rolt nog door de dwarre-ling omhoog, in kringen weggestoten, opwaarts als een schim. Een lichtsliert die zich helder lezen liet: de dood is in de mode, allerlaatste trend, bemin mij en mijn laatste zin, gij opgeblonde sterveling.

 

Een nieuw kind is geboren, ochtendgloren, avond-koren op Vivaldi. Arcade Fire, Neon Bible. De goden van het ongezond verstand, een opera met rock’ n roll. Have fun, een handvol lol. Ik ga gelaten sla-pen. Zij zegt nog twee gedichten op, verplichte kost, verlicht verdriet. Wat ik niet mis, dat raakt me niet. Niet meer. Morgen komt de liefde weer, het vers verdriet. Wie weet dat liever niet mis-schien, of lees hier: wees afwezig, wie niet weg is, is gezien. De vorm is vaster dan de zinnen. Kort word ik van stof. Stil sta ik ergens niemand in de weg, formuleer ik verder. Leven om de leegte te stileren. Opgedicht aanwezig. Maar geen oplichter.

20:24 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (5) | Tags: helga, marlonesk, dantesk |  Facebook |

Commentaren

Poppa Marlon Soms kan men beter zwijgen.
Dat zal ik dan ook maar doen.
Voor één keer.
Goud

Gepost door: Duvel | 10-03-07

Hmmm... Zelfs "Duvel" wordt er even stil van. Dat zegt woordenloos genoeg.

Gepost door: Eva | 10-03-07

Voorbijgestreefd postmodernisme.

Lees de bekoorlijke eenvoud in de kortverhaaltjes van Theorix! Veel beter spul

Gepost door: Theorix | 13-03-07

@Theo X Maar toch postmodernistisch, een hele eer voor mij, waarvoor dank makker

Gepost door: Marlon | 13-03-07

Ere wie ere toekomt Ja, het is niet slecht geschreven, Marlon.
Enkele jaren geleden zou ik misschien wel een fan van je geworden zijn.

Gepost door: Theorix | 13-03-07

De commentaren zijn gesloten.