04-03-07

voor tobback, zonder zotskap op de kop

Beste Louis, vader van Leuven, gij hebt al vaak geklaagd over het Ernest Claes-gehalte van uw stad (deels dankbaar ook de onze). Awel, ’t is nog zoveel erger dan ge denkt. Want ik heb gisteren empirisch werk verricht in uw dorpse kern. Een dorpke, dat is het inderdaad, somtijds gezellig, maar even dikwijls ergerlijk en van de kneut, zeg maar achterlijk en teut. Leuven heeft iets in de foute genen, zit structureel verkleefd met leukernij. Ik spreek in casu over de stoeterij van vieren-twintig uur geleden. Het was carnaval en dat we hét geweten hebben, scha en schande was ons deel. Zie de boerinnekeks de rokskes zwaaien, ik vat het metaforisch samen. Overgoten met jenever en halve liters bier. Plezier vanuit de hangbuik en de gele onderbroek, handenvol confetti om alles toe te dekken: de brei van dijenkletserij. Ik heb ze sprakeloos geteld, de zatte opstoot van fanfares achter trage tractors en kramikkige karren, de boerennarren met hun zwalpmadammen, taferelen op de wankelvoet, de kantelhiel van hier tot ginder, de blinkgezichten uit het schilderwerk van Ensor, vanuit Oostende in een ver verleden, helaas achterhaald. Dit mobiel gerokken Bokrijk, een bucolische gedrochten-optocht, was ‘van arren moede' troef (Nesten Claes, Zichem, 1937), om mee te huilen met de wolven in het Meerdaalbos, uw eigen achtertuin, Louis. Waar waart gij? Ik verwachtte u daar in geen wegen of geen velden te bekennen. Van schaamte om de platheid, de pletrol laag vertoond allooi. Beste burgervader, mag deze vettig opgekletste pret voortaan niet ontra-den worden, verankerd in de stadsban? Of anders moeten er ludieke denkers aan het werk, op zijn minst de klucht van Aalst (hun vlagen van satire) achterna. Het carnavaleske van Venetië zien en sterven is een artistieke brug te ver voor Leuven, voor de verklede seks van Sao Paolo mankeren wij de erotieke feeling. Dat besloot ook een toeris-tische sociologe die benieuwd van dienst was ter plezante plekke. Haar naam is Helga Cé, ik vermeld haar graag ter staving van mijn impulsief ervaren. Want wie ben ik om volks vermaak vrijblijvend af te kraken? Helga is empathischer, ze kadert alles in een context. Morgen is ze te bewonderen op de kermismolens van het exotische Appelterre. En ik ga werken, voetjes op de grond. Het is vasten.

 

19:40 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (16) | Tags: leuven, carnaval, louis tobback |  Facebook |

Commentaren

U heeft de optocht passend en mooi afgerond Ik hoop dat U meer plezier beleeft heeft aan het schrijven van dit karnavalesk schrijfsel dan ik aan het lezen er van. U stond er bij en moest er naar kijken. Wordt lid van de cultuurraad of het carnavalcomité ,maar daar moet U wel iets anders doen dan breken.

Gepost door: Duvel | 04-03-07

Laat de drank, Duvel, je kan het, zeker weten. Ook nuchter ben je welkom hier.

Gepost door: Marlon | 04-03-07

What the hell... Als het u zo stoort, kan u deze blog ook gewoon niet lezen, natuurlijk. U weet wel... vrije wil and all that jazz. Tenzij een dominante engel u onder het mom van een bondagespel aan een stoel voor uw PC heeft vastgebonden, u dwingt deze woorden te spuwen en ze - o horror- nog systematisch te doorspekken met taal- en schrijffouten ook?

Gepost door: Eva | 05-03-07

Als het me stoord moet ik het maar niet lezen en vooral niet reageren ?
De rest van je reactie is gezeik Eva.

Gepost door: Duvel | 05-03-07

QED

Gepost door: Eva | 05-03-07

Eva schat en dat door een simpele d .
"Voor mij hoeft niedts met een dt"

Gepost door: Duvel | 05-03-07

erecode zie je Marlon, die is er, en dit keer heb ik ze overtreden.
schrap maar, ik zal niet meer in herhaling vallen.
Ik hoop jij ook niet. Maar het wil wél zeggen dat ik het bij het rechte eind had.
Je schrijft goed, blijf schrijven. Meer niet. Het respect komt vanzelf.
Geen anonieme reacties, nergens. die zijn niet nodig.
Gegroet.

Gepost door: Evy | 05-03-07

Hallo Duvel, ik ben niet zo dol op u, maar uw reacties mogen hier blijven sudderen, het is een potje dat onmogelijk gaar kan worden, halfbakken flauwe kost.
Dag Evy, jou heb ik meteen weggeveegd, jij haalt geeneens het niveau van Duvel's taalterreur. Weet dat kwaliteit primeert bij mij, als je een scheldtirade wil proberen, ben je welkom, maar leer dan beter schrijven. Groetjes aan nonkel Pé.

Met dank aan Eva voor haar bijval, dat bevalt me.

Gepost door: Marlon | 05-03-07

schrijven ik schrijf in elk geval sneller dan jij, dat is hier nu wel bewezen.
Alles schrappen Marlon, of ik blijf herbeginnen en niet enkel hier.
Daarna verdwijn ik weer.

Gepost door: Evy | 05-03-07

"Goed dat er nog politie bestaat" (Gerard Reve). Ik heb gelezen dat Skynet een sectie heeft...

Gepost door: Marlon | 05-03-07

familie ja die sectie is mij welbekend, dat weet je.
Ik zie dat je de 'kwetsbare' reactie verwijderde. Je mocht zelfs de andere hutsekluts mee verwijderen. Het mag ook blijven staan. Het is me om het even.
Ik herlas trouwens enkele oude posts bij mezelf, zag dat jij toch ook vond (toen) dat anonieme reacties een 'plaag' zijn en dat we een soort erecode moeten hanteren. Was jij het niet die toen zoiets voorstelde? Misschien leg ik nog wel een link naar die oude posts, och, ik zie wel, als ik nog eens tijd heb.

Gepost door: Evy | 05-03-07

Duvel, u zaagt

Gepost door: maes | 05-03-07

Niet mooi Het lijkt wel een chatsessie op je blog.

Gepost door: Duvel | 06-03-07

het wordt inderdaad een chatsessie want u geeft telkens een dwaas antwoord.

Gepost door: maes | 06-03-07

Hoezo Erecode? Het mag zo heten, maar belangrijker dan de naam is de houding. Er beweegt links en rechts wel wat, maar niet altijd in het voordeel van de bloggers die het ernstig menen.
BTW, Marlon, ik kan via jouw e-mailadres niet terecht.

Gepost door: raf | 06-03-07

Hoi Raf, het is toch gewoon: marlonvan@yahoo.com. Je bent warm welkom bij mijn secretaresse ;-)

Gepost door: Marlon | 07-03-07

De commentaren zijn gesloten.