24-12-06

opgeblogde kerst

Bloggen is intellectueel joggen, zei een man deze week in een krant. Mooi gesproken, hij maakte er bovendien zijn beroep van. Moet kunnen, maar hoe kan zoiets de facto? De uitspraak klopt zelfs niet. Ja, er is een raakvlak met het joggen: de vrijblijvendheid, de lichtvoetigheid, het vrolijke amateurisme, de kleuren van de middelmaat, het onschuldig gehuppel. Dus al wat raakt aan blije halfslachtigheid en haaks staat op intellectualisme. Een koppige gazetten-definitie naar de vaantjes, wat een makkie. Bloggen als mentaal joggen, zou dat dichter in de buurt komen? Jezelf afschrijven, je wegtikken met woorden, je wonden tonen aan de massa anoniemen, waaronder je vrienden. Niks intellectuelig aan, moet dat dan zo nodig? Het mag wél met inhoud, dat kan ook buiten het rationele, op goed gevoel, vanuit de buik, het epicentrum van de liefde en de eerlijkheid. Een regio lager rommelt de onderbuik onrustig, ons vagevuur van verlangen. Schrijf het uit, beste vrienden, beminde vriendinnen uit de kribbe van dit net. Verdien een pluim – plumeau - van een poëet, Bernardus is zijn doopnaam, Dewulf zijn achtertooi. Hij hekelt de man uit mijn eerste lijn die beweert van schrijvers te houden en daarom zelf te schrijven. Een poging tot eigenliefde, een boemeranggooi naar goeiekope roem, een transparant narcisme? Smurrie, geeft Bernard D. mee tussen de regels. Hij is verrukkelijk subtiel, fragiel blinkt zijn schedel, halfkaal denkt zijn kop vaak raak. Ik hoed me voor zijn wijsheid, de waarheid komt uit een dichtersmond. Niet uit een blaasbalg, al is hij de confrater van Bernard. Alternerend met deze laatste, de eerste onder zijns gelijken, columneert een halve gare. Ik voer het scheefste bakkes ten tonele: Hugo Camps. Hij is de wederhelft van zijn betere in De Morgen. Camps is een misbaksel van eigen eikelwaan, een kromme dichter, opgetrokken uit chagrijn gedrenkt in venijnige zinnen. Zijn metaforen wentelen zich in mannenkloten en in het weekste lichaamsdeel van vrouwen, macho Camps noemt het graag voluit bij schuttingtaal. En steeds ten aanval, in ieder werkstuk velt hij mensen, steekt hij een lettermes in iemands rug, hakt en knakt hij namen met of zonder faam. Ondertussen kakt hij onbewust op eigen handen, onze boze man gaat stinken. Waar trilt poëzie in kleine hoeken en in kanten? Bij de stille broeders als Bernard, bij vranke elfjes als de grote Eva uit het sprookjes-Gent (ze zong onlangs voor ons in Leuven), bij de argeloze fratsen van Wim Helsen, bij alle dwarsgedraaiden, zotte onaangepasten. Niet bij de holle roepers en de oproerkraaiers. Laten we niet langer tetteren en kwetteren op de blogs, het web van kerstmis verdient een zachtere piek. Vanavond prikken we een vorkje mee, op ons bord ligt verse sneeuw. Wij smelten het laatste ijs, wie zwijgt met kleine woorden wint een ochtendreis: een weg die loopt naar gratis joggen, een fysieke vorm van bloggen. Geen intellectueel verkeer. Onze hogere sfeer.

 

09:56 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (7) | Tags: de morgen, hugo camps, bernard dewulf |  Facebook |

Commentaren

Pats, boem, patat !!!!! Pats, boem, patat !!!!! Weer ene neergesabeld met die pen !!!!! Neem mij zelf de moeite niet meer om Camps nog te lezen … omdat hij inderdaad een stijl heeft die ranzig smaakt : hoe omschrijf je die stukjes van dat scheve bakkes weer raak ;-) Inderdaad dag en nacht verschil, Bernard en Hugo : kan bij Bernard soms ook wel eens lichte ergernis voelen opkomen maar dergelijke momenten doen zich zelden of nooit voor : in het “slechtste” geval “doet Bernard me niets”, weet hij me niet te raken, op sommige momenten tovert hij een lach op mijn gelaat.

Gepost door: Pierre | 24-12-06

Vluchtig Wow! Blij toe dat ik - zij het vluchtig - het door u beschreven gelezen heb!

Gepost door: Eve | 25-12-06

after-Christmas-time Hey Marlon,
inderdaad bloggen kan een manier zijn om je hoofd leeg te maken,maar joggen heeft toch nog iets extra :het fysieke ontladen,dat noodzakelijk is om terug in evenwicht te geraken.
Het ideale is proberen te gaan joggen na het bloggen!
In die zin heb je wel gelijk;bloggen is "mentaal" joggen! :-)
warme groetjes,
bb

Gepost door: bb | 26-12-06

de waarheid komt uit een dichtersmond

En een dichter ben je, Marlon.
Verras ons nog met veel zinnige teksten.

Gepost door: raf | 27-12-06

Zuiniger geworden blogger Marlon. Gulle wensen voor een zeer geïnspireerd 2007!
T.

Gepost door: T | 27-12-06

ingeblikte hitte bedankt voor je spitsvondige reactie op mijn laatste foto. een zinnetje uit een liedje van een sixties groepje en het is 'beng' erop. merci.
veel succes, marlonmaat. trouwens, dat camps scoort kadert binnen de algemene tendens dat mensen graag lezen dat er iets of iemand onmeedogenloos wordt neergesabeld. heet is jammer maar het is niet anders.
marc

Gepost door: marc | 28-12-06

"eigen eikelwaan" :-)
rather well put old chap
Bernard is inderdaad meer mens

Gepost door: Jo | 01-01-07

De commentaren zijn gesloten.