25-11-06

op-en afgesprongen

depotEen man weet niet wat schrijven. Cliché, een afgezaagde opener. Geen weg terug, dit offer moet volbracht. De wind heeft wild vrij spel in deze zinnen. Waait acht hoog, schoon en krachtig, lees ‘beaufort’, een grapje. Blaast woest vanop een schommelstoel, een torenmolen dichter bij de wolken. Springen is geen optie, stijgen evenmin, ik kan slechts steigeren. Designer jazz dringt zich naar binnen, dreinerig. Buurman speelt zijn Toots, een zaterdagse optie. Zoals langszij de treinen waar perrons worden geplaveid met strijkjes muzak, platte kakmuziek. Erger nog, zoals gisteren dat voorprogramma. De zaal Depot in Leuven, aangekondigd was een funky groep om op te hitsen. Wij zaten in de tocht, konden ons niet verwarmen. Wie de funk niet raakt, verzeilt in jazz, een makkie. Minuten duren treiterig uren. Steeds verrassend dat er toch een eind aan komt. Anderhalve zangeres ging door met blèren, vond wat teksten uit ter plekke, de band soleerde als een bende losgeslagen egoflippers. Ze waren duidelijk op thuislokatie, dat weerklonk fataal. Waar die jazz-bak allemaal goed voor lijkt. Wie niet getormenteerd is, begint er beter niet aan. Respect voor deze discipline, dank aan mister Miles en Chet.
Deze laatste sprong de waanzin in. Van zoveel hoog in Amsterdam, zonder valscherm, noch reserveleven. Dronken rocker Herman Brood dook hem jaren later achterna. Brood en Baker, dubbel kwakje kruimels.

Een intermezzo met een strijkensemble. Reclameprentje ‘made in dignity’: Oxfam posteert Toots Thielemans en Tom Barman aan een goedbedoelde strijkplank. Het effect is slechts lachwekkend. Rock en jazz geven tegelijkertijd verstek, de geintjes-mannen. Pathetische jaren geleden schreeuwde een gedrogeerde Chet Baker tegen onze mondjesblazer dat hij vanuit de buik moest leren spelen. Nationale Toots vertelde het in een krant, bijna trots op deze anekdote. Het zegt alles over ware jazz, demonen en hun epigonen.

Terug naar het juiste speelplezier. Spanky Wilson & The Quantic Soul Orchestra. Zo kwam het gisterenavond toch nog goed. Diepe roots-soul met duistere ritmes uit de Afrikaanse rimboe, blazers warm en wild in seksgalop, een zwarte zangeres die het achternichtje van Aretha was, zo dachten wij. Deze dame van de Franklin-dynastie bezong zich zwoel, wieg-de donker in combine met de swingers van een Booker T-familie. Een springerig gevoel voor blanke zielen. Blij opgesprongen. Wij dat waren zij en ik.

 

21:35 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (6) | Tags: chet baker, herman brood, aretha franklin |  Facebook |

Commentaren

sprankel boeiend en sfeervol stuk. ik ben niet gek op toots, maar de muziek voor sam peckinpah's the getaway is adembenemend (zoals de film zelf).
marlon, goed dat je me af en toe komt halen...

Gepost door: martin pulaski | 26-11-06

Chet Baker Je kan je niet voorstellen hoe goed het me doet de naam Chet Baker nog eens te lezen : Chet Baker is tot nader order nog steeds een van de grootste jazzartiesten die er ooit op deze aardkloot heeft rondgelopen. Men zegge het voort : koop een CD van Baker of ga er eentje ontlenen in de bib, vlei je neer in die luie zetel en verwen jezelf met een drankje en een sigaar of sigaret, sluit je ogen en droom weg op die prachtige muziek en vooral op die ongelooflijk mooie stem. Baker, we miss you !!!!!!!!!

Gepost door: Pierre | 26-11-06

schrijven mooie beschrijving en omschrijving...zoals altijd...;-)

"blazers warm en wild in seksgalop..." alleen maar van het lezen,begint het bij mij te kriebelen...:-)

Gepost door: bb | 26-11-06

The ricochet Da funk da fear.
The proof that the almighty neverbeendead is not an almighty forever fire one who gets away with exponential heat digits dialed in time on a sweet child in time for being the almighty is nowhere near.

Da funk da fear.
Right angle walkin the crosstown traffic with boxed eyes and ears can't be done because the proof of a safe arrival is nowhere near.

Da funk da fear.
The majority pushes the sound in proof here.

Da funk da fear
Lookin back who knew the necessaty of inheriting a life so dear.

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=1438733702

Chris #3 is still pushin forward back
that old reversed track.
A soundgarden soundbite found its place in a temple that night

http://www.youtube.com/watch?v=WO6_l9s7a6c

Then your space will be counting them proven funky days

http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=617487320
http://vids.myspace.com/index.cfm?fuseaction=vids.individual&videoid=1322757955

Gepost door: Neverbeendead Religion | 27-11-06

Bezoek uit het Hageland Is het herfstweer niet je ding ? Bezoek dan mijn flora eens. Je kan er wandelen zonder regenscherm en genieten alsof het zomer is!
PS: Je blog is boeiend om te bezoeken.

Gepost door: Tuingenieter | 27-11-06

@Hagelander Ik heb slechts een vaag vermoeden wie je bent, je mag me steeds een boempje mailen, graag zelfs.

Gepost door: marlon | 27-11-06

De commentaren zijn gesloten.