08-11-06

rebelse Els

elsBeste Els, (http://www.elsvaneeckhaut.be)

 

Je weet dat ik een Boontje voor je heb. Dikwijls kijk ik achterom in de hoop dat je me volgt, meestal niet. Deze keer was het bingo. In mijn achterwaartse item over de dode Botha ben je aan me blijven plakken, vijf dagen na de datum, dat moet kunnen, dat doet deugd. Je houdt een mooi betoog over wat wij mensen moeten denken en hoe wij de woorden van geestelijke leiders niet steeds hoeven te practiseren. Lijkt me zeer aantrekkelijk, ik sta altijd klaar voor een gezonde dosis anarchie. Je bedoelt het goed, ik versta je zonder ironie, maar ook mijn item was een statement, dat wist je toch.

 

Ik ben burgerlijk ongehoorzaam, zeer bewust, in casu wil dat zeggen dat ik de linkse kerk zeer ongenegen ben en me toch achter jullie ‘sossen’ schaar. Mag dat even kunnen? Ik baal van de dictaten van de intellecto’s en de progressivo’s, zij staliniseren ons maat-schappelijk en cultureel bestaan. Ik noem liever niet veel namen, want Jef Moraal zou me kunnen kwetsen met een duur proces. En ik ben een armoezaaier, ik kan geen peperdure gages vragen zoals neefke Tom Lanoye om uit eigen werk te komen vooracteren. Ik las het exuberante bedrag in de Knack, de reporter sprak er schande van. Ik weet niet wat zijn ideologische zuster Hemmerechts bedingt. Zij boeren beide goed, maar zij staan ook symbool voor irritante nonsens, een onfrisse vorm van salonmanieren-socialisme.

 

Lanoye is nog steeds niet uitgelachen van de Vlaamse toeren die hij met de Zuid-Afri-kaanse Antje Krog heeft uitgehaald. En maar fulmineren tegen de vermeende restanten van Apartheid, ze konden op de foto’s echt hun pret niet op. Een onnozelaar met een nichten-brilletje en een ouwelijk blanke tante. Ik heb hun teksten niet gelezen, ik hou al jaren niet meer van dubbele moraal en oeverloos gepreek. Het zijn immers wij, de populo’s, die altijd overal in de fout gaan, (per definitie), hoe we ons ook willen draaien of keren, er is een hypercorrecte kaste die de juiste lakens uitdeelt. Het gebeurt perfide en hautain, met veel onvolks dédain. Het zit hem vaak in de details, de emo-mimiek van een tv-speakerin, de wufte lach van een schrijverswijf, hoe bijna nobel ook haar man, of de verdoken loft van een reclameburgervader, hij hokt er samen met zijn secretaresse en spelt ons de morele les. Te veel om te citeren, wij zijn moe getergd door wie zich weldenkend noemt. Daarom pleeg ik soms een harde afreactie, een vonkend fulminaat. Lees mijn woorden niet direct, maar hoor de verre donder in mijn regel-maat.

 

Els, ik moet hier van je scheiden. Geintje, ik schrijf niets letterlijk. Ik heb het hélemaal voor jou, dat besef je toch, ik ben een fan. Ik hoop ook dat je pa zijn strijd voor Mister L. gaat winnen. Ik mag dat misschien niet zeggen. Daarom doe ik het wel. Omdat die man ook werd belaagd door mensen die het beter wisten, de laffe linkerzijde schaarde zich verlustigd aan de killers van de rechterkant. Leve de averechtsen en de echte dwarsen, geef ons ook een kans.

 

Hier eindigt mijn tirade, ik moet nu naar de rumba-les met Elle Labelle, goed voor rug en lusten. Daarna prepareren wij gebakken haring met rabarbersla. Dat wordt weer smullen. Lullen doen wij tot stukken in de nacht. Ik expliceer haar mijn warme plannen voor een doorsnee-partij. Een kartel van jartellen met satijn.

 

21:50 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (31) | Tags: els van eeckhaut, tom lanoye |  Facebook |

Commentaren

Is het koppelteken tussen regel en maat significant?

Gepost door: Eva | 08-11-06

regel-maat affirmatief, Eva

andere significante veranderingen werden nog aangebracht, dat rommelt maar aan verdomme

Gepost door: marlon | 08-11-06

vlijm hey marlonmaat, de scherpte van je mes overstijgt het vlijm. dat je mensen daarmee in het vel snijdt is niet te vermijden.
marc

Gepost door: marc | 09-11-06

Tournee (general) Marlon
Anders moeten wij ne keer op tournee gaan? Ik vind het leuk dat je Boontje met een hoofdletter schrijft. Dit weekend las ik nog in één ruk (erg toepasselijk voor dit werk, although I am a girl) Eros en de Eenzame Man. Bon, ik vind het een eer als onderwerp van uw betoogjes te mogen fungeren, echt waar. En als ik geen advocatenpraktijk te runnen had- in functie van overleven en zo- brouwde ik van de weeromstuit een nieuw epistel. Groeten!

Gepost door: ELs | 09-11-06

bah... Marlon!
Gebakken haring met rabarbersla...
hoe krijg je het binnen..!?
zo zuur en zo zout..!
geef mij maar zoet,zacht,smeuïg,sprankelend maar ook pittig...! :-)

Gepost door: bb | 09-11-06

een averechtse wuf "de wufte lach van een schrijverswijf, hoe bijna nobel ook haar man,"

Onnavolgbaar, zoveel dubbele bodems in één zin. Ik word er bijna claus(tro)fobisch van.

Gepost door: raf | 09-11-06

:-) Doodgewoon even komen zeggen dat ik liefhebber ben van Tom Lannoye en dat ik hem al eens mocht benaderen en er een leuke non-snobistische babbel mee had.
zomaar doodgewoon
Iris

Gepost door: Iris | 09-11-06

@Iris ik heb hem ook eens live meegemaakt, ik maakte een praatje met vriendin Betty Mellaerts en Tom stond ondertussen zijn vriendje af te lebberen, doodgewoon, ik nam daar geen aanstoot aan, zomaar, waar is het probleem? ik versta je niet

Gepost door: marlon | 09-11-06

Anarchie en regeltjes Boontje ??? Mmmmmmmmmmmm !!! Mijn lievelingsschrijver. Communist, anarchist, viezen tist. Je ziet jezelf ook als anarchist ??? Gelijk heb je : laat je niet voorschrijven wat je mooi of lekker of goed zou moeten vinden. Dan zwem je maar tegen de stroom in. Kus mijn kloten allemaal, denk je maar in jezelf, en als ze het niet begrepen heb … dan ZEG je hen dat maar. Zeg maar tegen die slagersnicht dat je hem niet moet, zeg maar tegen onze Kristien dat je haar werk niet kan pruimen, zeg maar tegen ieder die het wil horen dat je die boeken van dat langharig Gentse tuig niet lust, ook al zegt iedereen je dat je dat zou MOETEN lezen om “in” te zijn, zeg maar dat je geen GSM nodig hebt, ook al is het “trendy” (mijn meest gehate woord). Doe maar lekker je zin, lees wat je wil en vind mooi wat je wil en ga desnoods in je eentje pietje bloot in die zeikregen staan en laat die maar over je heen vloeien en geniet van die aanraking. Weet wel dat een minimum aan regeltjes WEL nodig is, dat totale anarchie niet mogelijk is. Eet wat je lekker vindt, al is dat dan gbakken haring met rabarbersla (het idee alleen al). Laat het je smaken, zelf ga ik zo dadelijk voor kabeljauwfilet met puree en een witte saus. Laat je niks voorschrijven, proef en voel en ruik en bekijk al wat je wil en maak zelf maar uit of je iets lekker of aangenaam of lelijk of wat dan ook vindt, los van al die goeroe’s die pretenderen te weten wat “in” en “trendy” zou zijn … en vergeet die minimum-regeltjes niet !!!

Gepost door: Pierre | 09-11-06

@Pierre Slagersnicht? Ben effe niet mee, is er een subtiliteit die me ontgaat?

Gepost door: marlon | 09-11-06

Re : slagersnicht Onze "slagerszoon met een brilletje", Tom Lanoye.

Gepost door: Pierre | 09-11-06

Clever Bekijk al wat je wil en maak zelf maar uit of je iets lekker of aangenaam of lelijk of wat dan ook vindt.

Maar wel op een clevere manier natuurlijk.
Kwestie van naar een nieuwe belgische hit te kunnen overschakelen dat een tekstueel en muzikaal vervolgnummer is waar de stijnen en daan nog wat van kunnen leren.
http://neverbeendead.phpbb24.com/viewtopic.php?t=31

Gepost door: Neverbeendead Religion | 09-11-06

vertaling Pierre,
gemakkelijk voor me dat je even in gewone woorden omzet...:-)
Ik pijnig mijn hersenen te dikwijls met het te proberen begrijpen van cryptische schrijverstaal,een talent voor zij die deze taal beheersen..:-))

Gepost door: bb | 09-11-06

correctie @bb Eigenlijk was ik mee met Pierre, het was even een ironisch fantasietje, ik weet dat Pierre dat pruimen kan ;-)

Gepost door: marlon | 10-11-06

Mijn gedacht Hoewel enige rebellie mij niet vreemd ik ben ik toch iemand die er voor kiest niet altijd te zeggen wat zij denkt. Ik ben ervan overtuigd dat wij mensen ambigu zijn, en dat onze mening schommelt als de temperaturen van deze herfst. Zo kunnen er dagen zijn dat ik op zijn Gents gezegd "vies loop" over iets dat Luc De Vos geschreven heeft om een uur later in mijn auto luidkeels "Mia" mee te brullen. Verder heb ik geen bezwaar tegen het schoppen tegen schenen, maar ik houd zwart-wit reacties, of extreme meningen achter de hand voor gevallen die om een onwrikbaar standpunt vragen. Misschien - wie weet- komt dit door mijn beroep, dat niet gebaat is bij zwart-wit denken en waarbij de nuance net datgene is dat een zaak doet staan of vallen. Ik zeg wel: misschien!

Gepost door: Els Van Eeckhaut | 10-11-06

nuanceren of niet Ik denk niet dat het met je beroep te maken heeft,Els.
Het is gewoon louter en zuiver menselijk om genuanceerd te denken.Zwart-witdenkers zijn volgens mij,mensen met weinig of geen inlevingsvermogen.Geen situatie kan dezelfde zijn.Alles hangt af van de faktoren waardoor deze op dat moment beïnvloed worden.
Bepaalde "belangrijke"basisideeën blijven bij mij onwrikbaar,het is het kader dat steeds verandert.

Gepost door: bb | 10-11-06

Forums Hm, ja, als je kijkt naar de extreem harde reacties op mensen en over mensen of over wat over mensen gezegd wordt- bij uitstek op internet-forums, dan kan je natuurlijk blijven zeggen dat het een minderheid van de mensen is die de neiging heeft om basis van enkele losse flodders andere mensen (verbaal) de grond in te boren. In blog-country is er meestal iets meer mildheid, niettemin blijft het fenomeen mij verbazen. Misschien zijn de mensen die hun nijd afreageren op fora mensen die in het echt weinig of niets durven zeggen. Maar als huh..vrouw van middelbare leeftijd (haha-gelieve dit slechts gedeeltelijk ernstig te nemen) krijg ik conservatieve reflexen over vrijheid van meningsuiting als ik mensen bezig lees. Het érgste is dat mij dan ook de reflex bekruipt om mij -net als hen- op het klavier te storten en mij te begeven aan vuilspuierij ten aanzien van de vuilspuiers. Okay, dit wordt té veel, ik denk dat ik dit maar even op mijn eigen blog zet ook. En ik twijfel nu toch aan mijn verstandelijke of optische vermogens, moet altijd minstens twee keer de lettertjes intikken voor mijn post ook werkelijk een post wordt.

Gepost door: Els | 10-11-06

@Els en bb en Iris Dat vind ik nu eens mooi gezegd : echte zwart-wit reacties die bewaar je voor de gevallen die om een onwrikbaar standpunt vragen. “belangrijke basisideeën” noemt bb dergelijke standpunten, zelf spreek ik altijd van “principes”. Je zal al wel gemerkt hebben dat ik een plastische manier van schrijven heb : wanneer ik aanmoedig zo veel mogelijk je eigen gang te gaan, wars van modes en trends en soortgelijke dingen, dan kleur ik mijn tekst een beetje in met namen en bijvoeglijke naamwoorden en dat soort dingen. Dat is mijn stijl nu eenmaal, zo ben ik nu eenmaal. Deze keer heb ik verwezen naar Lanoye (de slagersnicht), Hemmerechts (onze Kristien) en Brusselmans (langharig Gents tuig), voor hetzelfde geld hadden het andere auteurs of publieke figuren geweest. Ik gebruik deze figuren alleen maar om duidelijk te maken dat je bepaalde boeken leest omdat je ze goed vindt, omdat de stijl of de thema’s van die auteur je aanstaan, je raken. Laat je niet voorschrijven wat je moet lezen : neem de moeite om een boek in de hand te nemen dat “in” is … en durf te zeggen dat je het slecht vindt als dat het geval is. Zo eenvoudig is dat. De genoemde namen zijn heel toevallig gekozen en de gebruikte woorden zijn niet kwetsend bedoeld of houden geen “waarde-oordeel” in over bepaalde personen of groepen : ik noem Lanoye een nicht en ik denk dat hij de laatste is die daar moeite mee heeft, maar deze woordkeuze houdt niet in dat ik homo’s veroordeel of minacht : enkele van mijn vrienden zijn homo’s en het zijn stuk voor stuk heel toffe en vriendelijke en lieve gasten die aanvaarden dat je hetero bent en blij zijn te zien dat je hun geaardheid aanvaardt. Je verwijzing naar je beroep valt me op, Els. Ik heb geen rechten gestudeerd maar werk wel op de rechtsfaculteit en een assistent heeft me ooit met een heel mooi verhaal duidelijk gemaakt dat de wetgeving niet zwart-wit is (wat de doorsnee leek, Jan met de pet wel eens denkt) maar inderdaad grijs is. Een heel mooi verhaal vond ik dat. Valt me op dat je spontaan begint over wit en zwart denken en het feit dat je in jouw beroep je weg moet zoeken in het grijze.

Gepost door: Pierre | 10-11-06

Staan de lege woorden in herfstsolden?

Gepost door: Eva | 10-11-06

Niet op letten. Ik "loop" ook "vies".

En met koppelteken bedoelde ik natuurlijk verbindingsstreepje. De vergissing valt evenwel te begrijpen.

Ach, laat maar, ik ben mezelf al aan het kastijden.

Gepost door: Eva | 10-11-06

addendum Wat heb ik een boodschap aan het nichtschap van Tom Lanoye, een janet, ja en dan? Dat hebben ze van mij ook al gezegd, so what, ik bedoel maar. Ik vind Lanoye een uitstekend dichter (ben blijkbaar haast alleenstaand in die mening), ik vind hem een schitterend vertaler (Groote Oorlogsgedichten en Shakespeare: Ten Oorlog), ik vind hem een matig prozaïst, sorry. En ik vind hem een dubbelzinnige ideoloog, iemand die net iets te graag koketeert met de 'beteren' en de trend van het moment. Zie ook Kristien Hemmerechts, enkel betreffende laatste bemerking. Haar vaginadialogen zijn niet mijn ding, wegens niet te pruimen, héhé, 't is eruit.

Gepost door: marlon | 10-11-06

Grijs Yep, waarbij ik graag wil vervolledigen met het feit dat de media de "grijze zone" in het recht soms tot zwart of wit doen verworden. Pierre, je formuleert het correct: je weg zoeken in het grijze. Iedereen die beroepshalve met recht bezig is doet dan een leven lang. Daarom is het vaak moeilijk leven met het feit dat de pers zo licht over "die grijze massa" gaat, en dat mensen daardoor een vertekend beeld krijgen over justitie. Maar soit, we wijken af!

Gepost door: Els | 10-11-06

addendum-bis Els, je hebt blijkbaar een boontje voor Pierre, elke afwijking is hier toegestaan hoor. Proficiat Pierre.

& aan iedereen een gelukkige wapenstilstand, er wordt grijs weer voorspeld, geen polaire polarisatie

Gepost door: marlon | 10-11-06

nog altijd even goed bezig zie ik met het uitlokken van reacties ;-) mijn oude, ik vraag me toch wel af welke onverlaat er loze roddels de wijze cyberspace instuurt die door bepaalde slechtafgestelde satellieten wordne opgvangen da tik dood ende bezweken zou zijn? aan wat de gele koorts? het blogvirus toch niet ;-)

els thibaut is dat de die die een naakt kalender uit heeft?

Gepost door: lord cms | 10-11-06

@lord cms Bedoel je Els Van Tietenbout of Els Van Eeckhaut?
Beetje respect voor deze laatste lady, mylord!

@rebelse Els: jij doet toch niks in kalenders hé?

Gepost door: marlon | 10-11-06

Re : addendum Sorry omdat je Lanoye een matig prozaïst en een dubbelzinnig ideoloog vindt ??? Ik had zelf mijn oordeel over Lanoye en Hemmerechts niet beter onder woorden kunnen brengen als jij in je addendum (de manier waarop je dingen onder woorden brengt blijft mooi), een oordeel dat trouwens helemaal niet zo mild is als het jouwe ;-)

Gepost door: Pierre | 11-11-06

Ik was donderdagavond op de boekenbeurs. Door de boeken van Lanoye en Hemmerechts (en nog vandatte) straal voorbij te lopen, neem ik als onooglijk individu op mijn kleine maar niet onefficiënte manier wraak. Een korte zoetheid die niet moet blijven duren.

Gepost door: raf | 11-11-06

Kalenders Neen Marlon, ik doe niks in, met of rondom kalenders. Ik kijk er zelf nooit op, zelfs niet op verjaardagskalender. Mijn geheugen zegt mij dat gisteren mijn nichtje jarig was en morgen mijn beste vriend uit Vilvoorde, voor wie ik indien mogelijk langs deze weg een verzoeknummer zou willen aanvragen. Eentje van de Beatles voor Geert ajb.:-)

Gepost door: Els | 11-11-06

@Els (voorlopig hier gepost want uw blog klapt dicht) Eéntje van The Beatles (uit 1962) op aanvraag van Els voor hare Geert tgv zijne verjaardag op zondag 12/11:

Love, love me do
You know I love you
I'll always be true
So please, love me do
Whoa, love me do

Gepost door: marlon | 12-11-06

30 Voilà, ik ben nummer 30.

Gepost door: zonder | 12-11-06

Hartelijk dank! Jammer dat mijn blog in een koppige bui is. Ik ben haar nu aan het onderwerpen aan een grondig onderzoek.
Goed te weten dat Marlon ook verzoeknummertjes draait, joehoe!

Gepost door: Els | 12-11-06

De commentaren zijn gesloten.