06-11-06

Belgische Prince

Stijn 2Derde couplet, potteke potteke vet. Mag ik a pistoléke zaan en ga ma seuzeke? Oenze pa hèt misére mè zèn vra. Zo spekte dat vettig verder in de teksten van Fixkes, een pop- en (sporadisch) hip-hop-groepje uit Stabroek. Deze oerkempense jongens speelden zaterdag als voorprogramma voor Stijn in de Botanique. Wat een verademing om nog eens het catchy speelplezier in al zijn muzikale eenvoud mee te maken. Er zat een gedreven vaartje aan die gasten, het swingde lekker van bij aanvang. Aanstekelijke pop, aandoenlijke lyrics, groepsleden die mekaar grappig onderuit haalden. Absurd bij wijle, vaak hilarisch. Geen spatje capsones, maar vrolijk geca-moufleerd meesterschap waardoor het publiek ging wiebelen en dansen. Een gedroomde opwarmer voor de witte funk van Stijn, onze blanke Prince.

 

Een soul-natuurlijk fenomeen, de wildkrolse blondgekrulde Stijn. Wat die jongen in zijn lenig lijf en hete brein aan negerwortels torst, het is niet te geloven. Wel om hitsig te aanhoren. Hij beweegt zich zwierig tussen de zwart getinte Prince en Jamiroquai, tussen flitserige funk en broeierig afgemangelde jazz. Stijn flirt met beide stijlen en mengt ze grillig tot een mix van eigen maaksel, een cocktail flirtmuziek, zwetend en dampend van een donker oer-gevoel, een zwoele portie buikrespons. Hij kronkelt en hij fonkelt op dat podium rond, hij zweept zijn muzikanten aan, zij verstaan dezelfde taal en ritmeren de instrumenten als een bende straatzigeuners. De blazers zijn de warme brij van het gebeuren, de drummer is een trommelaar op tam-tam die roffelt en die gromt, gitaar en contra-bas ondersteunen en versterken het gekreun van Stijn, nemen zijn loopjes over en kletsen sekslamento’s tegen het plafond. Want daar gaat het altijd om bij funk, het is een latente vorm van erotiek.
Hoe kan een blanke jongen van bij ons die zwoele tonen hier beroeren? Omdat zijn binnen-boel zich openstelt voor alles wat verboden is, voor het duistere van iedere duivel die in hem woelt, hem vraatzuchtig voedt met verboden vruchten die hijgen doen en zuchten. Stijn is een exuberant festijn voor zonde zonder schuld, voor ontucht in de onbevlekte ziel, voor uit de bol gaan en de rol te lossen van de brave burger. Mijn dartel meisje danste mee. Ik wipte op en klapte neer. Zoveel weken zeker niet bewegen, had de dokter nog gezegd. Maar deze vibes zijn mijn demonen, een drive die sterker is dan elke ziekte.
 

 

23:27 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (22) | Tags: stijn, funk, prince |  Facebook |

Commentaren

Positieve energie Zulke avonden, je gaat er weer van bruisen.
Zo ging ik vorig jaar voor het eerst naar het Koninklijk Circus(andere zaal van de Botanique).Ik had impulsief een kaartje gekocht van Zita Zwoon en wist zelfs niets van die groep of zanger.Alleen was die naam telkens weer opgedoken ,op festivals en zo en ik vond het maar niets dat ik er zelf geen voorstelling van had.
Was ook moeilijk om daar een naam op te plakken achteraf, alleen schitterende, veelzijdige performer.Stem , alleen gitaa, funky , chanson , alles kon die avond.Daarna een pint in Klein Parijs daar vlakbij, een zwoele avond en iedereen , vol van het concert praatte op het terras vlotjes en gezellig met elkaar.Gezamelijke noemer een schitterend concert.Zalig, toch...
Niets is met zo'n live-optreden te vergelijken.
Blij voor jullie en opletten voor andere om ook eens naar die Stijn van eigen bodem te gaan kijken...

Gepost door: LInda | 07-11-06

sensualiteit en erotiek is een geschenk,geen verboden vrucht.... Woaw...wat een sensuele omschrijving...ik beleef het allemaal mee...:-)
Nu ben ik het volledig met je eens!Ook ik heb diep vanbinnen afrikaanse roots,al strookt mijn uiterlijk er totaal niet mee...:-)Ik kan niet anders dan mijn lichaam laten bewegen en kronkelen op het ritme van de muziek...dit is ook puur instinctief reageren..;-)
Ik heb Stijn zelf ook al ontmoet in ons cultureel centrum;de sfeer zat er echt in!Zelfs onze burgemeester(met weinig voeling vr muziek:-),kon niet laten om discreet te heupwiegen...:-))

Gepost door: bb | 07-11-06

The picture & the video These people ain't never seen a brown skin man since their grandparents bought one.
Stukje tekst uit down rodeo van rage against the machine.

Het zou wat banaal zijn om die tekst letterlijk te nemen net zoals het wat banaal zou zijn om de stelling dat stijn niet in de black soul choir van 16 horsepower zit letterlijk te nemen.
http://www.youtube.com/watch?v=1KSdNlucz58

Want een man met echte negerwortels zit niet in the black soul choir.
http://neverbeendead.phpbb24.com/viewtopic.php?t=29

Gepost door: Neverbeendead Religion | 07-11-06

:-) NBDR, je leeft nog!!!

Ik heb wel al van Stijn gehoord, maar nog nooit gehoord tout court. Idem dito met Daan. Of enig andere van de eenlettergreperige zangers. Ik woon dan ook niet in het anarchistische en vrijzinnige Leuven maar in een tsjevenhol waar men steeds met twee woorden spreekt. Ik mis hier naast "leven" dus ook muziek?

Gepost door: Eva | 07-11-06

Waw Ik moet toegeven dat ik de muziek van Stijn niet ken(de). Maar na wat zoekwerk op het www heb ik toch al wat fragmentjes gehoord. Wist niet dat die gast zo'n klasse had! Ik vind die vergelijking met Prince echt niet overdreven...

Gepost door: eric | 07-11-06

onbekend? Je kent de groep Monza misschien beter,waarvan Stijn deel uitmaakte.
Nochtans...hadden ze een schitterend optreden in de stadsschouwburg van Brugge op 2 febr dit jaar...

Gepost door: bb | 07-11-06

@Eva mijn vorige reactie was natuurlijk aan jou gericht...had het vergeten te vermelden

Gepost door: bb | 07-11-06

Monza? Hebben we het hier over Stijn Meuris??? Neen toch???

Gepost door: Eva | 07-11-06

misverstand misschien... Oei!
Het kan zijn dat ik nu totaal mis ben,hoor!
Van alternatieve parels ben ik ook niet op de hoogte...:-))
ps.ik dacht al,dat er iets niet klopte met Marlons smaak...alhoewel ik Stijn Meuris wel kan hebben..:-)

Gepost door: bb | 07-11-06

dankje voor je opmerking,Eva Wat een flater!
Ik heb net zijn site ontdekt...:-)
Marlon,zal lachen...bewijs dat ik hem ook niet ken,Eva...:-)

Gepost door: bb | 07-11-06

verwarring in mijn hoofd Ik vond het al vreemd dat Stijn(Meuris) de funky-toer opging...:-)
Ik dacht dat je helemaal aan het opgaan was in je fantasie,marlon..:-))
Blijkt dat die witte prins wel degelijk bestaat....zet me wel aan tot nadere kennismaking..:-)

Gepost door: bb | 07-11-06

:-D!

Gepost door: Eva | 07-11-06

Ik zie hem ook nog niet zo gauw kronkelen. Tenzij het over het zwabberen van zijn speklaagjes gaat.

Gepost door: Eva | 07-11-06

Op zoek naar klank Blijkbaar zijn er nog velen onder ons die Stijn niet kennen : is me toch een beetje een troost, te weten dat ik niet de enige ben. Je hebt het in ieder geval op een prachtige manier onder woorden gebracht, Marlon : je tekst maak méééééééér dan nieuwsgierig. Ik zal ook maar eens op zoek gaan naar fragmenten en dergelijke. En wat zitten de dames daar onder elkaar te konkelfoezen ??? Lees ik daar de naam Stijn Meuris ??? Die ken ik wél. Is trouwens de enige Vlaamse zanger die ik te pruimen vind in heel die rockscene. Zijn zwabberende speklaagjes neem ik er graag bij : die man zijn stem doet me iets. Oh ja, er is er nog eentje die ik altijd herken : Luc De Vos, onze zanger van Gorki. Vind ik ECHT niet te doen, die gast. Die herken ik ook heel goed … en dan heb ik altijd de neiging om die knop om te draaien of weg te lopen. Dat zijn de twee uitersten. En de rest ??? Die ligt er een beetje tussen in, charmeert de ene keer wat meer dan de andere keer : Arno, Raymond van het Groenewoud en al die andere mannen. Genoeg gezegd over die prachtige stem en speklaagjes van Stijn Meuris en dat afschuwelijke geluid van Luc De Vos : tijd om op zoek te gaan naar Stijn, tijd om eens klank te zoeken bij die sensuele teksten.

Gepost door: Pierre | 07-11-06

funky Stijn versus Stijn (Meuris/Monza) We hebben inderdaad meer dan één zingend bezielde Stijn in dit land, erg verschillend van stijl, eerder mekaars tegenpool, de éne waanzinnig mooi los van god (sinds dat finale drama in zijn leven, helaas), de andere een blonde seksdemon, gedreven door een zinnelijke godin, een schone symbiose, wie is wie, een luxevraag? Met Daan erbij een artistieke driehoek van talent.

Gepost door: marlon | 07-11-06

Marlon (reactie op vorige blog),

houd toch op. Jij verlaagt je echt bij die ergelijke en jammerlijke scheldtirrade tegen Koen. En eigenlijk begrijp je mijn blogs simpelweg niet. Dacht je nu echt dat ik niet wist dat Koen niet zou lopen, dat ik niet wist dat het nummer enkel maar pro forma was afgehaald. Nog eens, houd toch op.

Coach

Gepost door: Coach | 07-11-06

Na het lezen van de reactie van Coach Paul klikte ik op zijn link en las ik even zijn stukje over Koen Fillet. In de laatste alinea ging hij fel te keer, en zette hij iedereen aan om op de enquete van Het Nieuwsblad "Neen" in te vullen. Die passage wou ik even kopiëren om in een reactie in jouw blog te gebruiken, Marlon. Het lukte niet meteen, en intussen was de tekst vervangen door een minder ophitsende versie. Ik heb dan een reactie gestuurd naar C.Paul's blog. Deze man is duidelijk over zijn toeren. Ik kan dat begrijpen. Hij is dringend aan
rust toe.

Gepost door: raf | 07-11-06

@ Coach Paul Stop aub met je mediageile kop te tonen overal... en overal "kassa kassa" uit te halen .. stop aub ... stop aub ...

Gepost door: IM | 07-11-06

@Raf (én Paul) Onze Coach gaat duidelijk over zijn toeren, maar ging eerst wel degelijk in de fout. Een rustpauze zal hem goed doen, effe die TV uitzetten misschien, kijkcijfers terug op nul. Ik las ook zijn hysterische reactie, ze werd meteen gecensureerd, ik heb hem daar ook op gewezen. Paul verwart "ironie" zelfs met het vervalsen van de waarheid, een bedenkelijke begripsvervaging. Enfin, missen blijft menselijk.

Gepost door: marlon | 07-11-06

Colour of your soul-Soapstone Een blonde seksdemon gedreven door een zinnelijke godin.
Waarbij uit het oog verloren wordt wat voor relatie de godin heeft met de planeet waarvan de slachtoffers van moord en folter nog niet op haar 'zinnelijke' mirakels kunnen rekenen omdat dat tijdstip nog niet aangebroken is.
Waarbij uit het oog verloren wordt wat voor relatie je daar dan zelf mee hebt.

Een blonde seksdemon gedreven door een zinnelijke godin.
Dat moet wel het summum zijn van de menselijke prestatie. De mens was er niet enkel in geslaagd de limieten van zijn al zijn zintuigen filosofisch af te bakenen in zijn gekende universum want de filosofie laat niet toe dat er een plaats in zijn universum kan gevonden worden waar zich dingen afspelen die hij zich nog niet had kunnen voorstellen, hij is er ook nog in geslaagd klanken te ordenen, ze neer te schrijven en hen te voorzien van hun welbepaalde betekenis in de afgebakende realiteit.
Probeer de mens maar eens te kopieren die een evidentie tentoonspreidt in verband met zijn beginwerk waarin hij begonnen was om te klanken te ordenen en ze later neer te schrijven terwijl de ordeningen resulteren in een taal waarvan de woorden hun scherpe welbepaalde betekenis alle eer aandoen.

En zijn taal is zo handig.
Je kan er mee mededelen dat het driedimensionele aspect van het universum ook al aanwezig was voordat het universum begonnen was en dat ziet de mens over het hoofd want de mens zal u vertellen dat er een begin aan is vanwaaruit het zich tot zijn hedendaagse status heeft gebracht.
Je kan er mee mededelen dat de mens over het hoofd ziet dat deze onmogelijkheid over een pad beschikt naar het mogelijke. In de antithese dat een onmogelijkheid niet over een pad naar het mogelijke beschikt. In de synthese dat een onmogelijkheid over zijn pad naar het mogelijke beschikt.

Dan wordt het voor de mens die stelt zijn relatie met iedereen te kennen zoals die werkelijk is interessant wanneer die een nieuwe dimensie als onmogelijkheid voorgeschoteld krijgt en hij ze aan zijn voorgenoemde ordening mag onderwerpen.
We nemen als voorbeeld de kleuren, de hoofdkleuren. Het kenmerkende van geel heeft niets gemeenschappelijk met het kenmerkende van blauw. Ze zijn enkel uit zichzelf opgebouwd. De bron van zichzelf en alleenstaand.
Dan beginnen we met een nieuwe hoofdkleur, een onmogelijkheid met pad, een nieuwe bron van zichzelf en alleenstaand.
De ordening en scherpe taal en poezie is de mens ook nog verschuldigd. Dat weet hij nog niet maar dat doet natuurlijk niets af aan het feit dat alle rekeningen netjes gebalanceerd werden op het tijdstip dat nog niet aangebroken is.

Mezelf zal u deze of andere nieuwe ordeningen niet zien neerschrijven want ik kan niet wat kan zoals de andere weet maar een welbepaald objectief standpunt zegt dan weer dat deze zelfgegeven waarheid over mezelf zijn consequenties kent net zoals deze zelfgegeven leugen over mezelf zijn consequenties kent.

Waarom noemt een belgische band met een song als colour of your soul zichzelf soapstone in een wereld waarin de mens evidentie tentoonspreidt.

Gepost door: Neverbeendead Religion | 08-11-06

Marvin Gaye Heb even mijn oor te luisteren gelegd bij Stijn … maar verkies toch de stem van onze speklaagzwabberende Meuris. De elektrosound van Stijn weet me ook niet op te winden : geef mij maar de echte, zwarte soul, geef mij maar “Sexual healing” van Marvin Gaye zaliger, een nummer waar ik na 24 jaar nog altijd niet bij stil kan zitten, meteen mijn heupen ga wiegen, mijn ogen sluit en me overgeef aan de prachtigste erotische fantasieën die je je kan indenken. Als je eens onweerstaanbare muziek wil horen waarop je heupen meteen gaan wiegen, luister dan eens naar Abdel Aziz El Mubarak, een eeuwigheid geleden te zien geweest op het Sfinks Festival te Boechout, ietwat ongelukkig aangekondigd als “de Eddy Wally van Soedan” maar een man die meteen heel die weide aan het wiegen kreeg : nog steeds de allermooiste “heupwieg-herinnering” uit mijn hele leven.

Gepost door: Pierre | 08-11-06

Tres delinquentes 3000 Op de soundtrack van four brothers staat een van marvin gaye's beste nummers.
Inner city blues
Ook mooi en volledig gebracht in doing hard time.
Geen soundtrack listing voor die film op de site
http://www.imdb.com/title/tt0427166/

http://www.imdb.com/title/tt0430105/soundtrack

Gepost door: Neverbeendead Religion | 08-11-06

De commentaren zijn gesloten.