05-11-06

exit Koen Fillet

filletHij heeft het dus uiteindelijk niet gedaan, die marathon gelopen. Maanden geleden hadden we het in deze kolommen reeds voor-speld. Maar wie zijn wij? En wie is Koen Fillet? Fillet is de hoofd-rolspeler uit mijn eerder stuk “Fillet Américain” waarin ik hem voor-stelde als een notoire niet-marathonloper, wegens eeuwen seden-tair gedrag, dubbel gelaagde dikbuikigheid en een onoverkomelijk entertainershandicap.

Enfin, het heeft de beeldgeilbekker niet belet van maandenlang te solo-bloggen over zijn marathoneske voorbereiding. In New York ging het wonder geschieden, hij had het bedenkelijk sportieve gezelschap van een onbekende bende nitwits uit de boekskes. Onverdachte steun kwam evenwel van de vakbekwame Paul Van Den Bosch en van de academisch nobele Professor Peers (KUL). Die meneren pikken ook eens graag een korreltje media-aandacht mee, het is hun gegund. Maar blijkbaar niet door Koen Fillet. Hij belazerde de ganse boel, zijn eerlijke begeleiders inbegrepen. Tot op het allerlaatste ogenblik liet hij Paul VDB in de waan dat hij zou starten, hij ging zelfs teatraal zijn startnummer afhalen en liet de Coach (http://www.coachpaul.be/) daar enthousiast over bloggen. Ondertussen draaiden de camera’s immers door en moest de show zijn soap-niveau bewaren. Maar op het moment van de ultieme waarheid postte Heertje Fillet doodleuk een commentaar op zijn blog met het bericht van plotse afzegging. (Da’s spannend hé kindertjes, wat een grapjurk van een sportman). In één tijd vermeldde hij erbij dat deze beslissing reeds eerder genomen was, dat hij met een belastende knieblessure zat en dat de datum voor een operatie al een tijdje vastlag. Maar Fillet reisde niettemin mee af naar New York, want het TV-programma op Canvas bleef uiteraard “lopen” en de enscenering leidde een eigen leven. We kunnen ons wel iets voorstellen bij de verbijstering ter plekke van de integere coach Van Den Bosch. We kunnen onmogelijk geloven dat hij mee in deze combine zat. Indien wel, oké, dan komt alles op losse schroeven te staan en geloven wij voortaan niets meer van een gemediatiseerde realiteit.
Hoe dan ook, televisie dreigt een hopeloos ouwelijk medium te worden. Het is reeds zover gekomen dat zij achter het ware leven aanrennen. Duizenden marathonlopers in Vlaanderen doen reeds sinds decennia hun 42-km-ding, anoniem en sober, zonder spots.
De onverdraaglijk zwaarvoetige Koen Fillet heeft hen achterna proberen te hollen, hij is op zijn bek gegaan. Ook als hij aan de start verschenen was, en zelfs indien hij uitgelopen had, zou hij niets gepresteerd hebben. Zijn beoogde limiettijd lag welgeteld op… zes uur, reken maar eens uit: dat is aan een goeie zeven kilometer per uur. Een minimaal geoefende wandelaar gaat lichtvoetig rapper. Moest daarom al die beeldgevormde heisa? TV-vedetten zijn versleten voor hun tijd. En voor niks verlegen.
 
 

13:41 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (18) | Tags: paul van den bosch, marathon, koen fillet |  Facebook |

Commentaren

exit sedentaire Vlaming, hallo lopend Volk ? Waarde Marlon,
bent U hier niet een tikkeltje te streng voor de de Koen ? Hij zat tenslotte, en zit nog steeds trouwens, vast aan een contract dat hem verplicht tot spreken (radio weet je wel) maar evenzeer tot niet-spreken (TV-kijk-cijfers weet je wel).
Persoonlijk geef ik hem het voordeel van de twijfel; hij wilde die marathon best uitlopen en had ons (de bloglezers) best de waarheid vertellen willen een poosje geleden.
Een oplettend lezer had trouwens al kunnen merken dat er opvallend lang al niets meer geschreven werd over het lopen zelve,maar dit terzijde.
Waar ik Fillet wel krediet voor geven wil, is dat hij mee wilde werken aan een project, en voor heel Vlaanderen op zijn bek wilde gaan, om de sportieve (loop) microbe aan te wakkeren. Om de, zoals je het zelf wederom zo mooi schrijft, "sedentaire" Vlaming in beweging te krijgen. Toch een mooi gebaar - al dan niet geïnspireerd door een zekere mediageilheid laat ik in het midden - niet ?
Dat hij daarbij een paar integere mensen (coach Paul ea) in de waan liet weegt op tegen het streven om (hopelijk) een paar tientallen mensen terug aan het gezond bewegen te krijgen.

U genegen,
een sportieve groet


PS : Blijft U vooral voort schrijven, U doet dat goed, die mooie woorden vloeien laten ...

Gepost door: Jo | 05-11-06

beste Jo Je weet reeds lang dat ik je respecteer, je bent een ontzettend sportieve kerel en je hebt een vlotte pen, maar aangaande Koen Fillet verschillen we van mening, helaas. Ik vind die man gewoon mediageil, het nobele doel heiligt niet steeds alle middelen.
Het wordt uitkijken naar de reactie van Coach Paul, opvallend stil op zijn blog nietwaar?

Gepost door: marlon | 05-11-06

Doe verder Marlon. Er zijn in Vlaanderen heilige huisjes waarvan de aanbidders moeilijk verdragen dat ze worden omvergeworpen. Het zij zo. Ik denk dat er geen 5 mensen zijn gaan sporten naar aanleiding van dit Fillet-project. Jammer natuurlijk, maar dat komt dan ook doordat ego's zo belangrijk zijn.

Gepost door: raf | 05-11-06

Het kon erger! Wees blij dat Koen Fillet nog aan geen zangwedstrijd deel nam zoals "just the two of us". Dat zou pas afzien zijn! (voor de kijker toch)

Gepost door: eric | 05-11-06

met pijn in dit verband stel ik me reeds veel vragen, marlon. eerst en vooral wat moet een marathonloper met een ipod in zijn uren? waarom moet hij afgeleid worden van waar het allemaal om te doen is: alleen zijn, confrontatie met jezelf, met je pijn, met je zwakheden, met de tijd. nondedju, het zelden dat ik loop zonder pijn 'aan het binnenkantje van mij knie' of ter hoogte van mijn geteisterde heupen, enkels, en rug.
Marlon, wil jij in vier weken een goed schrijver van mij maken? (is nog moeilijker dan van kf in 1 jaar een marathonloper te maken)
m.

Gepost door: marc | 06-11-06

koen fillet Het spijt me Marlon maar ik ken Koen Fillet niet.
Ik vind het wél goed dat hij niet in zijn sofa is blijven zitten.
Voor het overige volg en volg ik echt niet meer hoor. Ik heb (gelukkig) helemaal geen verstand van grafstenen, dat zal het wel zijn.

Gepost door: Evy | 06-11-06

Coach Blijkt dat de coach ook op de hoogte was. Is hij nu geen integer mens meer?

R

Gepost door: Roelio | 06-11-06

@Roel Ik heb wel gelezen dat hij zijn excuses aangeboden heeft (zie zijn laatste item). Ik denk dat het media-circuit niet de biotoop van Paul VDB is. De Coach kan zijn integriteit niet staande houden in een wereldje waar het dictaat van de kijkcijfers geldt.

Gepost door: marlon | 06-11-06

@ Evy : grafkunst Je hebt gelukkig (???) helemaal geen verstand van grafstenen ??? Doodjammer is dat. Nochtans heel interessant : grafkunst, symboliek, ... Als het eens past moet je eens een tentoonstelling bezoeken van onze vereniging, Epitaaf, een vereniging ter bescherming van ons funeraire erfgoed. Je moet maar eens binnenspringen wanneer het museum open is. Je moet maar eens één van de artikels lezen of één van de boeken kopen over dit item. Je zal ongetwijfeld je gading vinden tussen onze leden (architecten, kunsthistorici, fotografen of gewone mensen zoals ik die gefascineerd zijn door begrafenisrituelen, rouwrituelen, ... : we hebben allemaal een goede reden om lid te zijn van deze vereniging). Lees eens een boek over grafkunst of symboliek of zo : best boeiend, ik zweer het je.

Groetjes,

Pierre

Gepost door: Pierre | 06-11-06

ivm Epitaaf anima negra zal dit met interesse lezen,zeker weten!

Gepost door: bb | 06-11-06

er gebeuren rare dingen... ik bedoelde :@ Pierre...
hij hoefde daar niet onderaan te staan...:-)
mysterieuse krachten...? :-))

Gepost door: bb | 06-11-06

mysterieus @bb: Pierre trachtte Evy mee die grafkelder in te sleuren, maar nu heeft hij jou te pakken, wat gedaan? Pierre lijkt me een fatsoenlijk man ;-)

@allen: is het jullie ook opgevallen dat zelfs DS aandacht schenkt aan de manipulaties van Canvas, Coach Paul lijkt zich (achteraf) te distanciëren met excuses, ik vermoed dat het zwaar op de maag ligt

Gepost door: marlon | 06-11-06

"beeldgeilbekker", hoe bedoelt u? KF's blog staat toch niet vol met foto's ter meerdere eer en glorie van zichzelf?

Gepost door: kurt | 08-11-06

Marlon-style Ach, Marlon. De zelfverklaarde poëet. Dure woorden, weinig inhoud. Een hoop frustratie met Dag Allemaal-allures.

Ook je blog past perfect in het Dag Allemaal-sfeertje. Een schreeuw om aandacht. Het is een beetje lachwekkend.

Ik strijd met gelijke wapens, Marlon. Geen blad voor de mond. Let's talk Marlon-style.

Koen Fillet begaat hier geen enkele fout. Imo canvas ook niet. Alleen de zelfverklaarde intellectueeltjes met tijd teveel, vallen beide partijen aan. "Revolutie! Koen respecteert een standaard, logisch bedrijfscontract! Hoe bestaat het?!" Hysterie alom...

Terug naar Koen: Van een ongetrainde 'fatso' naar de 20km uitlopen in een paar maanden tijd. Il faut le faire. Trouwens, jij kan goed lopen. Mooi zo. Ik bedenk net dat ik waarschijnlijk beter kan tennissen, voetballen, basketten, skiën, ... dan de heer Marlon. Heb ik nu het recht om jou even uit te lachen met het waarschijnlijke lachwekkende niveau van jezelf mbt bovenvermelde sporten? Nee, Marlon, dat recht heb ik niet. Je hebt jezelf al zwijgplicht opgelegd, lees ik ergens. Terecht. Hou je eraan. Er komt geen zinnig woord uit mbt deze kwestie.

Nog even over Paul VDB. Hij heeft zich even laten gaan door een groot onrechtvaardigheidsgevoel. Dat is menselijk, Marlon. Emotie maakte terug plaats voor ratio en het schrijfstuk werd aangepast. Case closed.

Oh ja, Marlon, voel je vooral niet aangevallen door mijn reactie. Ik zeg waar het op staat. Marlon-style, weet je wel.

Gepost door: Don Corleone | 08-11-06

@Don Corleone Hilarisch, je reactie komt net op hetzelfde ogenblik als de schuldbekentenis van Canvas: ze excuseren zich tegenover de kijkers en erkennen hun fout. Oké, je mag nog steeds je versie aanpassen hier :-;

Dag DC, dag Kurt, dag allemaal.

Gepost door: marlon | 08-11-06

@Kurt ivm mijn beeldcultuur: zo krijg je een kijk op mijn complexiteit, wat niet staat voor intellectualiteit, ik behoor niet tot de "meerwaardekijkers" (cfr Canvas), ik maak mijn eigen schema's wel

Gepost door: marlon | 08-11-06

Marlon, ik weet dat Canvas een reactie heeft vrijgegeven en dat ze schuld bekennen. Lees de reactie van Canvas nog eens na. Het is een zoethoudertje. De consternatie die ontstaan is bij de minderbegaafden onder ons, wordt gestild met een bijna geruisloze schuldbekentenis, die er zelfs eigenlijk geen is. Soms betekenen een stel woorden meer dan je denkt, Marlon. Probeer je eens te verdiepen in de woorden. Laat die intellectuele poëet in je los, en analyseer. Ik zou denken dat jij bovenal dat zou begrijpen. Maar goed, als je blij bent met dat zoethoudertje, dan heeft het zijn effect niet gemist. Dag Marlon. Tot gauw.

Gepost door: Don Corleone | 08-11-06

@Don Corleone Ja, tot gauw, ik kom spoedig de intellectuele rangen weer vervoegen, niet makkelijk voor een poëet als ik, maar ik mag je wel, broeder.

Gepost door: marlon | 08-11-06

De commentaren zijn gesloten.