22-10-06

breuklijn, breekpunt

breukAls mensen in fundamentele kwesties, zoals die over leven en dood, van mening verschillen met mekaar, dan rest er enkel nog respect, wederzijds, in het beste geval. Maar het vertrouwen is weg, de innerlijke band, van welke aard dan ook. Hoe moet men tederheid nog gaan hanteren als er sprake is van ‘oog om oog en tand om tand’…? Ik wens niemand kwaad, ik wil leven en laten leven, maar laat niet raken aan wat mij dierbaar is, dat zijn de zaken van het hart. Wie mij kwetst in die materie, schenk ik vergeving, maar het vergeten heb ik zelf niet in de hand. Iets is sterker dan mezelf, ik veronderstel dat het mijn geweten is dat ik langs de genen meegekregen heb. Ik wil van goede wil zijn, maar ik ben geen slaaf en zeker niet naïef en braaf, of onderdanig tegenover het barbarendom. De woordspeling ligt hier voor de hand, wie dat wenst kan ze interpreteren. Ik ben ook niet slimmer dan de rest of dan die eventuele éne, maar strict moreel gebonden aan mijn klein verstand, mijn eigen ongedwonden visie op de dingen. Als mensen worden afgemaakt in koelen bloede, dan wil ik mijn handen kunnen wassen in de onschuld. Als de volkse monden massaal om wraak en offers vragen, anderen willen kelen, dan pas ik. Ik wil liever zwijgen in dit verband, ik luister enkel nog naar mensen met ervaring in (assisen)zaken. Bijvoorbeeld naar die grijze bard van onze balie, een wijze Gentse eminentie. De enige (pleiter) die dezer dagen met empathie en inzicht heeft gesproken. Hij weet terdege waarover hij oreert, zijn mildheid en zijn tact vind ik legendarisch. Hij is geen mediaspeler zoals zijn populistische tegenpool die onweerstaanbaar zijn eigen dwang verkondigen kwam, terwijl de pers in dit verhaal met open mond te staren stond.

Dit gaat geenszins over politieke strategie, ook geen enkele ideologie is in het geding, enkel menselijkheid en mededogen. Ik beëindig bij deze het debat.

 

ps: ik geef het woord nu door aan mensen met een wederwoord, bijvoorbeeld een madam met ballen aan haar lijf, ik wacht op het antwoord van dame T. (Hugo C. noemde haar dit weekend in HLN een ‘onderjurk die me niet raakt’, dat kan tellen, geen verschoning voor een mannelijke aap die lalt en bralt)00:04 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (5) | Tags: gent |  Facebook |

Commentaren

The earth died screaming Oud plaatje van tom waits.
Verschoning voor tom waits en het plaatje gaat over een tijd voor de supernova van de zon.

De kranten zitten momenteel in hun fase van massale emigratie van volkeren uit nieuw gevormde woestijn uit landbouwgrond.
En binnenkort is het weer iets nieuw, het is altijd weer iets nieuw.
Want men vergeet erbij te vertellen is dat men exponentieel te werk aan het gaan is.
U kent misschien dat oude plaatje the dogs of lust van the the nog.

Uit onderzoek bleek dat er maar 1 krant op de wereld was die het einde van de wereld in het rapport meegaf met de boodschap dat er niets meer aan te doen was en dat u uw resterende tijd naar eigen believen mocht invullen op een dag nog veel voor de dag dat het overduidelijk zichtbaar was.
De andere kranten en media gaven deze boodschap pas op dat laatste onontkenbare moment.
Een betere wens om zijn handen in onschuld te wassen kon men zich niet wensen op deze planeet onder het missievolgende wishin is for suckers oog van de neverbeendead god.

En lodi dodi zag dat het goed was.

Samples:I remember & Fantastic voyage ( coolio )
Boom biddy bye bye ( cypress hill )

En the lullaby is niet alleen een oud nummer van 'the cure'
http://www.youtube.com/watch?v=crnHUXG9A_I

Gepost door: Neverbeendead Religion | 22-10-06

Filmfestival Gent:"Zwartboek" van P.Verhoeven+"Ten canoes" aboriginal-film over "overleven" en gerechtigheid in een kleine, maar ook grotere samenleving Beste bloggers,
Samen met die eminente pleiter , die zijn kop uitsteekt....zou ik ook willen pleiten om te gaan kijken naar hierboven in titel vermelde films.
Gisteren had ik het geluk 2 prachtige films te zien op de laatste dag van het filmfestival in Gent (vandaag ook in de krant/internet VRT).
"Ten canoes" gaat over het herstellen van "balans" in de aboriginal wereld en denken.Een oudere man vertelt een jong familielid een hééél lang verhaal....van vroegere tijden.Deze mensen hadden eigen wetten "the law"(werd het ook in de flm genoemd) om als je een verkeerde daad stelt (zelfs per ongeluk ,ook dat kan...), de anderen (groep/stam) het recht hebben om dat recht te zetten met een "spel" waarin gerechtigheid gaat geschieden.De kansen voor de dader zijn minimaal, maar toch schikt die zich, want hij heeft "the law" verbroken.Hij wil m.a.w dat er terug evenwicht komt, ook al moet hij het dan misschien met zijn eigen leven bekopen.Ook het oog om oog, tand om tand, wordt hier uit de doeken gedaan.....Natuurvolkeren , daar zijn wij soms ver van verwijderd.Als je kijkt hoe bijv. de "nobele" Indiaan indertijd de blanke maar bleef geloven als ze verdragen sloten en telkens maar weer gefopt uitkwam en soms wel duizenden km werd opgejaagd, om dan net niet de grens over te geraken.
Het les in hoe het er hier eigenlijk op deze wereld aan toegaat (niet zoals hun cultuur het bepaalde...)
Dan "Zwartboek"over het verzet in WO2 in Nederland en de jodenvervolging.'P.Verhoeven had nog materiaal (te)over van zijn film "Soldaat van oranje".Het onwaarschijnlijke verhaal van Elli De Vries: niet te schatten hoe deze dame ramp na ramp overleeft.Keuzes maken, geluk hebben, ontzaglijk veel moed ,....De waarheid achter al deze gebeurtenissen, de intriges,hoe mensen na de oorlog hun hachje probeerden te redden, hoe velen wraak probeerde te nemen en zelf dan weer dikwijls barbaar werden.
Wil niet teveel zeggen, want anders gaat er niemand kijken en dat is niet de bedoeling.

Gerechtigheid zal meer geschieden in een film zoals "Ten canoes" dan bijv. in de westerse beschaving(en dan tijdens of na een oorlog.)
Je eigen geweten (maar hoe staat het daarmee bij de mensen?) en niet teveel oordelen, denk ik.
Uiteindelijk komt er altijd nog wel later een stukje van een moeilijk menselijke puzzel naarboven....
Iedereen weet toch dat je soms "voldoening" kan krijgen bij aangedaan "onrecht", dikwijls niet.Het leven is nu juist dat, dat te ervaren....Hoe emotioneel we daar nu ook bij worden ,..

Uiteindelijk is ieder mens verantwoordelijk voor zichzelf, zijn eigen daden ...en zoals bij de Laetitia en Suzanne(?) is "overleven" de ultieme kwestie.
Als je trauma 's niet probeert te verwerken, waar sta je dan...
De term "slachtoffer" , het is juist dat waarschijnlijk dat deze vrouwen zullen proberen te overstijgen ... en ze gaan verder.
Wie wil er nu een slachtoffer zijn (hoe erg ook)....Indien gerechtigheid geschiedt en alle middelen die een mens en zij medemens voorradig hebben zijn aangeboord (tederheid bijv.!!!,er zijn, mededogen),waarom zouden deze vrouwen dan ook als voor de rest van hun leven verknoeid, willen bestempeld worden.

Titch nath Han , zen boeddhist , zei ooit : "You're NOT the motion", ga zitten (of loop rond)en beleef (zonder oordelen) je emoties...., wel na een tijdje zijn ze weggevlogen.....Soms komen ze terug ....weer gaan ze weg....
Rationeel besef van dit alles , is m.i. beter te hanteren.
Sommige spreken van een 'metapositie' ,jezelf op een afstand kunnen bekijken, met mededogen , huilen helpt prima om alles te verzachten ,een mens is soms ontzaglijk flexibel en sterk....

Wat ik ook geschreven heb en je mening hierover...de films gaan kijken ....ben héél blij dat ik dat gedaan heb.Gepost door: Linda | 22-10-06

Titch Nath han zei:"You're NOT the Emotion" Heb het weer gedaan (met die kleine tik-blokje):emotion dus (liever nu een gezellig emoticon ;) )
Have a nice day....

Gepost door: LInda | 22-10-06

opmerking Marlon,
ik wou toch nog rechtzetten dat mijn mening die ik gisteren neergeschreven heb,een momentopname van mijn emoties was,die oplaaide bij het lezen van je item .Mee onder invloed van persoonlijke ervaringen die hier niet moeten blootgelegd worden.Een moederhart is zeer beschermend...
Ik ben zeker niet akkoord met het "recht zelf in handen te nemen" in gelijk welke situatie,al leek dit door mijn ,misschien verkeerd gekozen woorden,zo...Alleen God kan daar over beslissen,dat weet ik...
Maar....ik kan erin komen dat het zeer moeilijk is je eigen impulsen te controleren als er je persoonlijks iets gruwelijks overkomt,zie maar naar een passiemoordbvb;wat niet wil zeggen dat het goed te praten is...dat zie ik nu wel in....(ik was ook even controle kwijt)
In het geval van de jongens,was een symbolische straf inderdaad de beste oplossing geweest.
Een discussie kan hoog oplaaien,maar kan je helpen tot inzicht te komen,daar dienen ze voor;ik heb wel wat bijgeleerd.

Gepost door: bb | 22-10-06

@ NBD: Moet die laatste link van jou niet http://www.youtube.com/watch?v=w_BpkiVpwYQ zijn? De eerste minuut althans... Ik zeg maar iets...

Gepost door: Eva | 24-10-06

De commentaren zijn gesloten.