18-10-06

krantenarmoe

krantHet Nieuwsblad stak gisteren in een nieuw kleedje. Titels moeten meer blinken, de regio’s worden overbelicht, de sport dient beter onderscheiden van het wereldnieuws. Spijkers met koppen willen ze voortaan slaan, geen arsenalen met kernkoppen verslaan. Scoren kan met de nieuwe (?) voetbalzeden bijvoorbeeld. Een citaat van Yves Vanderhaeghe (Anderlecht) over de avondmatch tegen AC Milan: “Ik zal hun enkels niet sparen”. Het was een rijkelijk uitver-grote titel, in het vetjes aangedikt. De pikante details geeft Van-derhaeghe regels lager: hoe hij in zijn sportverleden ongenadig tacklede en maaide als een Rambo. Ja, een potstamper is hij altijd geweest. (Maar met Belgische agressie haal je het in geen jaren op Italianse elegantie). Ploegmaat Mark De Man: “Ik heb wat Italiaanse scheldwoorden geleerd”, breed uitgesmeerd boven tekst en uitleg. In de omkoop-context krijgt een modale supporter van club Lierse het grove woord: “Als Put zich laat zien, sla ik met een schop op zijn kop en steek hem onder de grond”… in een stevig roodgeletterde tussentitel. De nieuwe orde van het slaan en kloppen? Geweld ver-koopt zich lekker.

Het NB prijst als entertainende meerwaarde ook zijn columnisten aan. De immer olijke, maar nimmer spitsvondige Rudy Moeraert bijt de botte… spits af. Hij profileert zich zonder enige schroom voor ongeveer de vijftigste keer dit jaar als zijnde: ouwe knol van 50 die nog wel een jong brokje lust, de bieren-pintelierende zwanspiraat, de knul met hangbuikdracht die om zichzelve lacht, de onhandige maar (haha) opgeleukte Harry, de dolle Frans die van een walsje houdt met zijn schoon madam, liever nog met andere madammen, maar zijn madam mag dat niet weten, want madammen… enfin vrouwen zijn madammen, verklaart nonkel Moeraert met zijn Gents gestropte monkel.
Ach, die belegen mannen van 50 toch, lieve meisjes, ze zijn te mijden. Begin met een ach-terdochtig bochtje om die Moeraert heen te lezen. Platte boerenkolder, geil zonder stijl.

 

Wat kan het ons eigenlijk allemaal schelen? We kunnen ook Het Laatste Nieuws eens lezen. Helaas zijn het perfect inwisselbare kranten. De lachebekjes van 0110-groep Clouseau vind je elke dag in beider life-pagina’s, identiek geprepareerde smile. Een onverslijtbare reclame, denken de makers van de bladen (pijnlijk terecht). De lichtheid van onze populaire kranten wordt onverdraaglijk populistisch. Ik koop er dagelijks minstens twee. Om mezelf te leren schrijven: liefst beter.

 

ps: oké, ik kan ook een kwaliteitskrant nemen, er is er ééntje (De Standaard) met schoon-heidsfouten, men spreekt steeds van een tweede, niet voor vandaag, misschien morgen?

 

 

11:19 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (26) |  Facebook |

Commentaren

It's dare Er loopt een nieuwe rond, menende geinteresseerd te zijn in kernarsenalen.
Ze zitten op het landelijke vlak. Een dertigtal volgens de gegevens.
In evolutie is dat zoals de auto en televisie en andere dingen. Dat gaat van landelijk naar regionaal naar gemeentelijk naar straat naar woning.
Dit geval komt natuurlijk niet in de new scientist.
It's dare.
http://neverbeendead.phpbb24.com/viewtopic.php?t=8

Zo doorzichtig en voorspelbaar when we compare.

Gepost door: Neverbeendead Religion | 18-10-06

it's poetry @nbdr: Benny: je teksten zijn niet van deze wereld, daarom vind ik ze aanbiddelijk, jij zit dicht bij één of andere god, vanuit welke hemel schrijf jij ons toe?

Gepost door: marlon | 18-10-06

Op aarde zoals in de hemel Sommigen noemen het nog steeds the dreamhouse.
http://www.youtube.com/watch?v=tlBUX2NViiA

Gepost door: Neverbeendead Religion | 18-10-06

:-) Ik kan anders wel genieten van R. Moeraert, misschien omdat ik ook Gentse ben; ze hangen aaneen die Stroppen !
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 18-10-06

All along the watchtower Komt daarbij dat de zender in brussel staat.
http://www.youtube.com/watch?v=6eDz9LBboqE

Gepost door: Neverbeendead Religion | 18-10-06

Rudi Moeraert is een vriend van mijn moeder, zijn dochter-naamgenoot Eva was een vriendin van mij, maar dat neemt niet weg dat ik de mens inderdaad op geen enkele manier echt spitsvondig zie zijn. Hij haalt zo het niveau van de gemiddelde blogger, me dunkt.

Geef mij dan maar Bernard Dewulf, van de enige echte kwaliteitskrant in België: De Morgen. (Nu, dat is ze zeker op woensdag, op vrijdag en in het weekend spant De Standaard misschien de kroon.) (Of nog een nuancering: wat is kwaliteit? Ik verkies bijlages à la Ego en beschouwingen allerhande boven een correcte registratie van de feiten, maar is dat een criterium om kwaliteit te meten?)

Gepost door: Eva | 18-10-06

foto's De foto'sworden wel beter
Een beetje meer bloot, je zou gaan denken het laatste nieuws

Gepost door: robert | 18-10-06

Onze gazette van vroeger is niet meer... We hebben hier ons krantenabonnement opgezegd wegens te duur voor zoveel nonsens. Ook de bonnetjes, spaarpunten etc, voor allerlei prullaria en die je enkel aanzetten om de krant (een tijdje) te blijven kopen, hangen ons de keel uit. De DVD's die ze je soms trachten aan te smeren liggen hier dikwijls in de fnac voor dezelfde prijs of minder. Merchandising en kranten! Geef ons beter echte objectieve berichtgeving en achtergrondinfo...

Gepost door: eric | 18-10-06

Geef mij maar een fotoboek... Kwaliteitskranten , ze bestaan!"De Morgen" + " De Standaard"
Heb in mijn leven veel met het woord bezig geweest:lezen, praten...Niets brengt echter zo'n rust bij me als foto's (en fotograferen).Foto's zeggen soms zoveel meer dan al die artikels.Neem nou:Salgado, Larry Towel (Amish people), Helmuth Newton,Ed van der Elsken, Carl de Keyzer;Maplethorpe,..
Ook in film zijn er juweeltjes.
Wanneer een film helemaal een roman weergeeft , vind ik dat onwaarschijnlijk goed (bijv. "De aanslag" van H.Mulish )
Zo kan ik verdergaan....
Zo kom ik weer op het woord.Geef mij dan maar een roman.Zo één waarvan je spijt hebt wanneer het uit is.Het beste verhaal is toch de eigen film hiervan in je hoofd.
Sweet dreams
Linda

Gepost door: Linda | 18-10-06

feiten en geen verzinsels Een krant is geen roman;dus geeft liefst de exacte feiten weer op een objectieve manier.
Ik denk niet dat die versie bestaat...

Gepost door: bb | 19-10-06

"Het beste verhaal is toch de eigen film hiervan in je hoofd.", zeg je. Dat is ook de reden waarom je de boutade "beelden zeggen meer dan woorden" aanhaalt.

Beelden zijn volgens mij op meer manieren interpreteerbaar dan woorden. Die laatste sturen de interpretatie van de ontvanger meer in een bepaalde richting.

In principe zou je dan moeten stellen dat woorden meer zeggen, gezien ze beter communiceren, maar beelden dragen meer potentiële betekenissen (waarvan sommige niet eens bedoeld zijn, andere nooit zullen worden gevat) in zich, doch zeggen minder doelgericht iets.

Of om het echt heel simpel en zwart-wit te stellen: met beelden geef je de macht aan de ontvanger (interpretatie), met woorden heeft de spreker meer macht (communicatie).

Gepost door: Eva | 19-10-06

Welcome to the world i rock Dit terwijl de meester nog steeds laat weten dat je de balans in evenwicht moet kunnen houden tussen woord en beeld.
Tot meer dan grote spijt voor wie zich al die tijd al zo had verveeld.
http://www.youtube.com/watch?v=FbVEnjnpFmk

Gepost door: Neverbeendead Religion | 19-10-06

@ NBD: Zo begrijpbaar en on-topic! Je maakt toch geen knieval voor de goegemeente?

@ BB: Dat kan ik begrijpen, maar ik vind het precies leuk aan een krant als ze wat subjectiever en opiniërender is (zonder foute info te geven, natuurlijk). Het lijkt me ook eigen aan dat medium: bij een TV-journaal wordt alle info jou opgedrongen: zij bepalen welke items ze behandelen, hoeveel aandacht ze aan elke topic geven... en die selectie en registratie van de feiten kan maar best zo objectief mogelijk gebeuren. Bij een krant daarentegen, kan je zelf selecteren wat je leest of niet, waar je dieper op ingaat dan op de koppen alleen... In die zin mogen er volgens mij best wat opiniestukken, columns... inzitten. Ik zou zelfs een krant kopen die louter uit dergelijke zaken bestaat.

Gepost door: Eva | 19-10-06

mijn mening Ik vind een tv-journaal even subjectief als een krant.Er wordt al een eigen keuze gemaakt op basis van selectie en er wordt al wat meer aandacht gegeven aan een bepaald item,vooral als er sensatie mee gemoeid is en de kijkcijfers ermee opgetrokken kunnen worden!Tussen het VTM journaal en de het VRT journaal is er al een hemelsbreed verschil,nog niet van de presentatie gesproken!
Inderdaad,uit een krant kies je zelf wat je leest,maar ik vind het zoeken tussen al de rommel soms zo zenuwslopend..zal misschien beteren als ik wat meer tijd voor mezelf krijg..:-)

Gepost door: bb | 19-10-06

Ons Ma! ons Ma, nouja, mijn moeder heeft een abonnement op DM en vraagt mij tegenwoordig regelmatig om de Tijd mee te brengen. Is zakelijker, objectiever en bondiger, oordeelt zij. Zelf doorblader ik de Tijd snel, dus ik durf geen oordeel vellen. Maar is dat dan niet de derde kwaliteitskrant van ons land?
En o ja: de morgen is de laatste weken behoorlijk sterk bezig, vind ik. En o ja: ik kan niet weerstaan aan de regionale gossip van HLN, maar dat is enkel te wijten aan een gezonde interesse in wat er gebeurt in mijn stad. GELUKKIG zijn onze stadsblogs er, of ik was verplicht een abo te nemen op HLN, en zo ver wil ik nu ook weer niet gaan. Al dat sportnieuws, niets voor moi. Bovendien, De Tijd heeft nu ook redelijk wat sport!

Gepost door: Els | 19-10-06

rock 'n roll! En zeggen dat ik vandaag mail kreeg van HNB om mee te delen dat mijn kandidatuur als regionale correspondent vorige week besproken werd, de beslissing zit in een eindfase, de voorgeschiedenis is te complex voor deze plek, misschien voer voor een volgend item, wel hilarisch, ik schaam me voor niks meer: "in den beginne was het Woord en het Woord was Wet", en vooral: woor en wederwoord is vrij!
Merci voor de tip ivm De Morgen: was voor mij onleesbaar geworden tgv foute berichtgeving en opgestapelde slordigheden, ook wel wat pedant, dus gisteren deed ik een nieuwe poging: erg succesvol.
De Tijd: een goeie suggestie, had ik nog niet aan gedacht.
Aan iedereen dank voor het meelezen, vergeet niet: morgen heeft DS zijn boekenbijlage (een aanrader!)

Gepost door: marlon | 19-10-06

regionaal en zeggen dat ik ooit aangeworven werd als regionaal correspondente van HNB. Dat was ik al helemaal vergeten.

Gepost door: Evy | 19-10-06

niet minder! Regionaal nieuws is even belangrijk als nationaal nieuws..!Toch voor de inwoners,die geïnteresseerd zijn in al wat er in hun gemeente gebeurt op sociaal-economisch en politiek gebied.
Niet hilarisch!
Ik zou zeggen,doen!Marlon.

Gepost door: bb | 19-10-06

HNB-correspondenten Evy, dat waren nog eens tijden hé, je bent nog niks veranderd, ik bedoel: ik zat ook reeds in die job...

@Bébé: ik was een Jambers avant-la-lettre, het pittoreske leven zoals het was, beschreven met bevlogen pen

Gepost door: marlon | 19-10-06

Terwijl ik als student voor de regionale pagina's van HLN schreef. Ik had die mensen dan ook gezegd dat het dringend tijd werd dat een jong persoon in hun krant aan bod kwam, en dat ze wat meer regionale cultuurberichten zouden brengen. Dat het laatste wat cultuurminnende jongeren lezen HLN is, heb ik echter maar wijselijk verzwegen.

Gepost door: Eva | 19-10-06

@Eva grappig, je hebt ze goed liggen gehad, die jongeren.

Gepost door: marlon | 19-10-06

:-). Maar mezelf ook, want ik heb uren gewerkt aan mijn eerste artikeltje. Over De Kunstbende was dat. Geschreven. Geschrapt. En opnieuw geschreven. En anders geformuleerd. Om dan uiteindelijk de structuur te gaan veranderen enzovoort.

Gepost door: Eva | 19-10-06

herkenning ;-) ik meen me iets gelijkaardigs te herinneren, het was ook vernieuwend cultureel: integraal gepubliceerd en zo fier als een gieter, jij toch ook?

Gepost door: marlon | 19-10-06

wat bedoel je Wat is "vernieuwend" cultureel?
Ik denk dat cultuur toch meestal met progressiviteit te maken had en nog steeds is...

Gepost door: bb | 20-10-06

geil zonder stijl Hahahahahaaaaaaaaaa, nonkel moeraert... Geweldig goede karakterisering van dit non-talent!
Dat men dit gelal maar blijft gedogen, en het zelfs onder de noemer "column" durft plaatsen! Ongelooflijk ... terwijl er daar toch een paar mensen werken die wél kunnen schrijven!

Gepost door: elsie | 23-02-07

De commentaren zijn gesloten.