11-10-06

zwarte madammen

zwartVanmiddag was de Leuvense Grote Markt weelderig ondergedompeld in de wilde herfstzon, het licht weerkaatste springerig tegen gevels, over mensen, verwarrende mildheid alom. Woensdag en ‘vrij-dag’ ook, dus de grote uittocht van drukkerige scholieren over het plein, een fascinerend schouwspel van hanige branie-jongens en wulpse jonge meisjesvrouwen, een geklater van wielen, een getater van gulzige monden en blikken die lachen, blij zijn, vrolijk huiswaarts of de lenige liefde tegemoet. Dat is het rijke leven, zo is het eenvoudig goed, wat kunnen wij daaraan toevoegen? Niemand vraagt onze mening, wij kijken stil, genieten gratis.

 

Maar alles heeft een keerzijde, ook dit fresco van fietsende on-schuld en voortbewegende vrede kende zijn tegenpool. Dat stelde ik droef te moede vast. Want zoals elke woensdagmiddag waren de zwarte madammen op hun akelige post. Het gaat meestal om veertien onbrave borsten die iets onsmakelijk komen presenteren. Zeven donkere kraaien, relieken uit de jaren zeventig (schat ik), demonsteren in een spooky outfit hun very gothic doodskoppendoek. De verrimpelde boodschap luidt: “Vrouwen in het zwart, in woede en verdriet tegen oorlog en geweld. Solidariteit met vrouwen van Palestina EN vrouwen in Israël. Wanneer trekt onze regering de kaart van Palestina?”.

Euh, waarom zou onze regering de kaart van Palestina moeten trekken? Ten eerste, Pa-lestina als dusdanig bestaat zelfs niet, het is nog steeds geen volwaardige (door de UNO) erkende staat. Een intellectueel foutje of bedrogje dat kan tellen. Ten tweede, waarom mag ons land zich niet neutraal opstellen in deze explosieve materie? (misschien om ex-plosies te vermijden, een valabel argument of niet, geef eens antwoord, dames). En ten derde, waarom moet die “EN” in hoofdletters? Om te anticiperen op hun voorspelbare één-duidigheid uiteraard, pro forma dus. Indien hun bekommernis om de vrouwen in Israël ge-meend zou zijn geweest, zou een kleine “en” volstaan hebben, de grammaticale logica zel-ve. De explicitatie is capitalen is dus verdacht van aard. Eén van de zorgelijke gezichten draagt trouwens een soort keukenhanddoek om de hals, nee: een opzichtelijk Palestijnse sjaal, tja…

Zij delen met verstarde glimlach folders uit, de gekende kost van “stop de bezetting…”,
zo dom en afgezaagd, ze gaan ook gemakshalve voorbij aan de recentelijk aangevatte ontruiming van de Gaza-strook. Ik vreet mijn politieke kas op als ik zoveel onzin op een donker hoopje in de stenen etalage tegen het schoon stadhuis zie plakken. Een mooie troost, geen kat schenkt aandacht aan die meno-pauzerende kraaien, het jonge volkje peddelt zich een eigen dwarse weg.

 

Deze aanklaagdames houden steevast hun wekelijkse wake, ze vervelen zich thuis te pletter (vermoed ik), ze kopen zich een gedrapeerde gemoedsrust af. Ik ben het bizarre fenomeen nog altijd niet gewend, die kleren en die blikken blijven mij imponeren: dat rou-wige zwart, die schabouwelijke ernst van aseksuele wezens, de uitgestalde haat van een morbiede redenering. “Nine eleven” moet onmiskenbaar steriel aan die plantaardige levens gepasseerd zijn. Ze staan plechtig stijf en statig in hun achterhaald gelijk. We lezen reeds drie decennia deze litannieën, onze weerzin wankelt niet. Dit extremisme van het correcte links is zo oudbollig en beschimmeld als uitgedroogde wijvetongen. Ik gok maar naar een metafoor, een botanicus ben ik niet. Maar ook geen dode mus, leve de sexy eerlijkheid.

 

 

19:50 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

veel vragen... Waarschijnlijk bedoelden ze:wanneer wordt ze eindelijk volwaardig erkend?
Het is een delicaat onderwerp,weeral...
Enerzijds heb je gelijk met het zich neutraal opstellen om zelf niet in de brokken te delen,anderzijds kan ik alleen maar vrouwen toejuichen die vrouwen steunen!En daar gaat het hier om;zowel in tijden van oorlog als vrede,heeft de vrouw er een zeer minderwaardige positie en moeten wij,westerse vrouwen blijven opkomen voor hun rechten.
De kleur en kledingswijze is een manier om de aandacht te trekken.Het is hen gelukt,anders zou jij er geen item over schrijven.

Als vrouw,die graag omringd wordt door een multi-culturele gemeenschap,heb ik het toch nog zeer moeilijk met bepaalde "ingebakken" tradities in hun cultuur.Mijn vriendin,is 4jr gehuwd met een geïntegreerde Marokkaan,zeer gelukkig,tot ze deze zomer haar dochter v 14(uit hr vorig huwelijk) meeneemt naar de jaarlijkse familiereis nr Marokko.Terug hier,grote ruzie,manlief wil dochter uithuwelijken aan zijn broer,onbegrijpelijk!Vooral omdat ik hem ken als een sociale,aangename en intelligente jongen.Hoe kan je zoiets oplossen?

Gepost door: bb | 11-10-06

@Bébé Ik stoor me aan hun partijdigheid, ze trekken éénzijdig de Palestijnse kaart, evenals Oxfam en alle linkse wereldverbeteraars in dit land.
Ik steun ook liefst alle vrouwen, bij voorkeur de flamboyante, niet die zwarte zeurkousen, ze ontkennen zelf hun eigen vrouwelijkheid.

Gepost door: marlon | 11-10-06

Misschien.. Ik weet het niet juist,maar misschien willen ze hiermee de innerlijke vrouw benadrukken los van uitwendige kenmerken.In bepaalde culturen kan je je vrouwelijkheid totaal niet uitspelen,omdat het verboden is...frustrerend,zeker voor mij,een flamboyante vrouw..;-)

Gepost door: bb | 11-10-06

A small victory We beginnen met een klein voorbeeld.
http://neverbeendead.phpbb24.com/viewtopic.php?t=16

Gepost door: Neverbeendead Religion | 11-10-06

@ Marlon: En een sprong it was indeed! Het splijt deze kikkerpoel die men het leven noemt eventjes in 2 om ze daarna weer naadloos te sluiten. En zie… de golven rimpelen nog klotsgewijs na tegen de randen van dit PC-schermpje. Het bewijs dat het geen hallucinatie was… (Of is dat te veel eer? ;-) )

@BB: Wat het vrouwen-horen-vrouwen-te-steunen-verhaal betreft... Dat weet ik nog zo niet. Ik begin de laatste tijd te gruwelen van die verpichtingen (verpakt als adviezen met dwingende hand) om vrouwen en mannen op dezelfde manier te behandelen. Alsof het voor een vrouw vandaag de dag een schande is om een echt vrouwke te willen zijn. Ook van die positieve discriminatie van vrouwen gruwel ik. Als vrouwen, allochtonen, holebi's, travestieten, poep- en plasseksers en necrofielen de (politieke ea) top niet halen, dan is dat gewoon omdat ze er niet zijn geraakt. Een politiek volkomen incorrecte opinie, ik weet het, maar het is nu eenmaal zo. En ik meen me die te mogen permitteren, want ik ben een vrouw. En een knappe, een slimme, een lieve en een bescheiden vrouw dan nog wel.

@ Neverbeendeadreligon-mens... Waar heeft u het eigenlijk over? Mis ik het punt? Is er überhaupt een punt?

Gepost door: eva | 12-10-06

@Eva ik vermoed hier meer dan zomaar een kleine aanleg tot poëzie, ook baldadigheid en ballen aan je schone lijf, weet wel, zo zij er nog een paar, dwz minstens twee, je sprak hen toe :-))

Gepost door: marlon | 12-10-06

vrouwenstrijd! Als je dan zo een slimme vrouw bent,zou je wel weten dat vrouwen nog altijd 30% minder verdienen dan een man en dit weet ik uit betrouwbare bron...vind je dit aanvaardbaar?
Weet je dat in de jaren 70 de vrouw nog geen spaarrekening op haar eigen naam kon openen en weet je dat ik nog een heleboel vrouwen ken,die uitbetaald worden door hun man,ja,heden nog!
Eva,je bent nog piepjong,je hebt weinig levenservaring,je zal binnen een 10-tal jaren wel anders praten als je kroost rond je alles in het donder doet lopen,terwijl jij belangrijke telefoontjes moet afleggen ,moet koken en plassen,vóór je volgende vergadering begint...!Zou dat de reden niet zijn,dat er zo weinig vrouwen geroepen zijn om aan politiek te doen??Heeft de man het niet veeel gemakkelijker in zijn situatie????????????
Sorry,maar als ik zoiets hoor,word ik kwaad!
Ik zou wel willen ruilen met je voor een 2-tal weken en dan nog eens praten...:-)
ps.Ik spreek van ervaring!Een vrouw met sociaal engagement moet drie levens hebben en weinigen kunnen dit aan!!Ik zit er ook wel af en toe eens door,maar toch vind ik het de moeite om vrouwen te blijven steunen en samen te houden!
ps.heeft Marlon een beetje gestookt..?hij is ertoe in staat..:-)hij kent miin opinie zeer goed en kickt op vrouwenstrijd...:))
grtjs,bb.

Gepost door: bb | 12-10-06

Je leest me dan ook verkeerd.

Ik heb gezegd dat ik het onzin vind dat mannen en vrouwen als gelijken zouden moeten worden beschouwd. Ik heb nooit het woord evenwaardig in de mond genomen. Want dat zijn beide seksen m.i. wel. Met een overgewicht voor de vrouw, maar dit geheel terzijde.

Wat het carrièregerichte betreft... Evenwaardige behandeling behelst voor mij ook evenwaardig loon bij gelijke prestaties. Ik weet dat vrouwen minder verdienen, zoals uit verschillende studies blijkt (al lijkt 30% me overdreven) maar hou er rekening mee dat vrouwen dat ook veel vaker
a) halftijds of deeltijds werken
b) in de zachte sectoren actief zijn.

Ik ben door een feministische moeder opgevoed, heb 2 Germaine Greers achter de kiezen en nog een jaar genderstudies als keuzevak gevolgd, om uiteindelijk in te zien dat wij dezelfde rechten verdienen, dat wij die ook meer en meer krijgen, maar dat wij nog steeds de foute keuzes maken.

BTW: kiezen voor kinderen en een gezin is ook een keuze. Eén die ik niet positief noch negatief beoordeel maar waarvan ik gewoon zeg dat het een keuze is.

Gepost door: Eva | 12-10-06

En neen, Marlon heeft niet gestookt. Ik stook af en toe zelf wel graag ;-p. Zeker over zulke kwesties. En zeker als ik weet een verstandige repliek te mogen verwachten.

Gepost door: Eva | 12-10-06

Dankje Marlon!
liefs,bb xxx

Gepost door: bb | 12-10-06

Er is trouwens ook zoiets als het recht om vrouw te zijn. En daar reppen die neo-dolle-mina's met geen woord over. (En nu hou ik even mijn vingers koest voor dit een monoloog wordt en de aandacht afleid van het sterke geslacht dat Marlon hier dient te verpersoonlijken).

Gepost door: Eva | 12-10-06

verzoening Nu kan ik meer inkomen in je redenering...:-)
Tja ,een gezin een keuze,tenzij je er naïef inrolt..en dan nog stelt dit de vrouw al achteruit op carriérevlak...mannen hoeven die keuze niet te maken;als je moederinstinct er rijp voor is,is de keuze rap gemaakt...ten voordele van de mannen,weer..
Ik geef je wel gelijk in het feit dat mannen en vrouwen niet aan elkaar gelijk kunnen zijn ,wel kunnen ze zeer aanvullend zijn.Dat zou de oplossing zijn.
Het is geen probleem als vrouwen zoals jij en ik elkaar begrijpen en erover kunnen discussiëren;wel moeten onmondige vrouwen die op hun kop laten lopen door prehistorische mannen,blijven gesteund worden!!

ietwat feministische maar toch graag vrouwelijke Bé
ps.ik hou wel van je temperament..!

Gepost door: bb | 12-10-06

niet bang worden,lieve Marlon... ps.Marlon houdt zich nu wat gedeisd...:-)

Weinig mannen kunnen 2 vrouwen tegelijkertijd aan..:-)

Gepost door: bb | 13-10-06

:-) Zo hoort het ook. 2 vrouwen tegelijk écht "temmen" moet een droom blijven. Een onrealiseerbare liefst. Zo blijven ze iets hebben om naar te streven. Alvast iets dat hen gaande houdt ;-P

Gepost door: Eva | 13-10-06

De commentaren zijn gesloten.