08-10-06

0110 vs 0810

5Vandaag gehoord dat Churchill ooit zei dat in de politiek één week niets betekent. Hier te lande was het juist één week geleden dat er grote euforie heerste, met muziek en broederschap van mensen van goede wil, de alternatieve verdraagzamen, zij die het maatschap-pelijke tij wilden doen keren. Ze bedoelden impliciet het politieke tij, dat mocht net niet gezegd worden want bepaalde artiesten zouden dat kunnen betalen met hun verkoopcijfers. Ook de media konden hun pret niet op, een makkelijk item was het wel, aan een kind kon je zoiets uitleggen. De verkleutering van (vooral) de televisie op zijn sterkst. En iedereen maar hossen en goeiekope slogans lanceren, wie tegen was of een andere mening had, werd het foute kamp ingeduwd. Dat zijn er dan heel velen geweest, talrijk waren zij die verbeten zwegen en hun kas hebben opgevreten. Zij zijn vandaag uit hun donkere pijp ge-kropen, recht het bruine hol in.

 

Dit is de zoveelste zwarte zondag, geen ontkennen aan. Behalve in Antwerpen, vertelde men op de trendy VRT. Patrick Janssens zou voor een historische kentering gezorgd heb-ben. Maar het VB behaalde in Antwerpen wel een stevig status quo, Janssens pikte ge-woon de stemmen in van VLD en Groen, dat kon je zo van de tabellen aflezen. Alleen het kolerieke keffertje Siegfried Bracke had een andere mening, maar hij is een blaffertje dat niet verder bijt dan in zijn vlinderdasje.
Ook een trieste wekelijkheid dat Janssens zijn loyale coalitiepartners VLD en Groen tijdens de campagne in de kou liet staan, de marketeer omringde zich plots door de 'betere' BV's en ging a-socialistisch solo. Zulke stunt kan je éénmaal leveren, in een volgende ronde volgt de mokerslag... uit eigen kringen.

 

Verbijsterend én tegelijkertijd hilarisch waren ook de reacties van enkele markante verlie-zers en/of bedenkelijke winnaars:

- Bart Somers ging de ganse nacht op zwier om zijn persoonlijke overwinning in Mechelen te vieren: hij vergat effe (tactisch) dat hij ook de voorzitter was van de VLD, de partij die een verpletterende nederlaag had geleden

- Karel de Gucht verklaarde dat hij de gelukkigste dag van zijn bestaan beleefde met die paar duizend voorkeurstemmen in zijn Berlare, de burgemeestersjerp kon hem niet meer ontsnappen… zo zei deze federale Minister van Buitenlandse Zaken, eminent lid van de verliezende VLD

- Jean-Luc Dehaene incasseerde een zwaar persoonlijk verlies in Vilvoorde, maar tilde daar (met lijkbleek en verkrampt gelaat) helemaal niet zwaar aan want... de CD&V had goed ge-scoord en hij was een team-speler…

Daarentegen hadden we bewondering voor een aangeslagen Jean-Marie Dedecker, hij boog het hoofd en erkende eerlijk zijn falen, respect voor die man.

 

Op geen enkel ogenblik werd er teruggeschakeld naar het recente 0110 en het hoge ver-wachtingspatroon van een zelfverklaarde tegenbeweging. Geen verhelderende interviews met Barman, Tura, Lotti of Clouseau. Zij hebben hun mega-publiciteit gehad, morgen clai-men ze misschien een martelarenschap.

 

Maar ondertussen wordt het donker in Vlaanderen, ons buitenlands imago loopt zware ave-rij op. Dit zal ons in de internationale diplomatie en in de wereldhandel ontzettend kwaad berokkenen. De schade en de schande zit er aan te komen. We gaan dit op korte tot mid-dellange termijn in onze portemonnee voelen. De verzuurden zullen nog meer verzuren, de relatieve armoede zal iets meer expliciet worden. De directe schuldigen zijn binnenkort ge-woon de naaste buren. Mensen hebben in dit verwende land van langsom meer een tegen-stander nodig. Het is altijd de fout van de anderen, behalve van… mij, mezelf of ik.


Oké, ik ben een harde blogdoorzager, maar nogmaals, wanneer breekt het tijdperk van de persoonlijke verantwoordelijkheid aan? Kijk in de spiegel mensen, desnoods nog dieper: in de hoogst intieme ziel. Ik begin wel bij mezelf.

 

23:37 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

The day after Wanneer zullen zij het leren? Je kan de leugens en halve waarheden van je tegenstander niet counteren door zelf leugens en halve waarheden te debiteren. En de media die zelfs de schijn van onpartigheid niet willen of kunnen hooghouden, bewijzen zichzelf en de democratie geen dienst. Er werd op het Schoon Verdiep gekird en gekoerd van plezier door VRT-journalisten vóór het oog van de camera's. Dat een journalist geen politiek aseksueel
wezen is, a la bonheur, maar laat hem of haar enige voorkeur of erger nog, aanhorigheid, reserveren tot na de uitzending, bij een gezellige pint. Dit onmiskenbare politieke engagement van een deel van de media was trouwens al duidelijk merkbaar in de aanloop naar 0810. Mensen zijn niet zo dom, en
merken onderhuids de manipulaties. Dat voedt de reeds aanwezige paranoïde gedachten en is gefundenes Fressen voor de partij die teert op achterdocht en angst. Het wordt er niet gemakkelijker op in dit land. Ik denk dat ik toch maar eens wat folders over leuke emigratielanden ga verzamelen.

Gepost door: raf | 09-10-06

Menigte voor het stadhuis, wachtlokaal "Den Engels",wachten, wachten... Antwerpen 18u.Een menigte verzamelt zich voor het Stadhuis.Ik kom eraan gelopen en verwacht aan de drukte te zien dat er iets spectaculairs gaat gebeuren, een raam dat gaat opengaan op het eerste verdiep -doch dat is op het paleis niet?Enkele eminente politici schrijden binnen, ondertussen veel geflits.OOk Bob Cools(ook achteraf gezien op het grote scherm in "Den engel" met een voorzichtig interview, de journaliste sprak van "bange" mensen)herkende ik aan zijn witte stralenkrans dito snor.Plots was ik in het verleden .Deze man had mij (en wie ook nu weer ;) )nog gehuwd.Ondertussen was daar nog Detiège geweest, lang daarvoor Mathilde Schroyens.Voor iedereen had ik respect en het leek of altijd alles in Antwerpen wel zo geruststellend zou blijven.
De tijden zijn gekeerd.In 1993 , was er Charta '93, met sprekers als Paula Dhondt,Kruithof ,Lanoye...; Sindsdien is het afwachten geblazen.En dat was het ook gisteren, zo lang zelfs dat ik elders geprobeerd heb vertier te zoeken, maar de sfeer bleef naargeestig in me hangen.
Zeker na de uitslag van Schoten , Lier, waar een dierbare vriendin woont...
's Avonds dan de grote geruststelling:Patrick Janssens had het "gedaan", goed dus.Het effect van "A"?!
Het uitbrengen van een stem op "A" of rood beter, het is een noodzaak in Antwerpen om geen dramatische uitslag te verkrijgen.
Al die kreten in dat café:socialisten zo, maar ook VB , wie zei het , waren het aanhangers van....Spontane gesprekken , geen woord kwam er over mijn anders nogal vlotte tong.
Er was spanning (vooral in mij...)
Mijn ouders hebben in het jeugdjaren zoveel meegemaakt in Antwerpen , Mortsel waar mijn vader op school zat;de "Rex" ,waar hij die dag niet heenmocht van mijn grootmoeder, hun wat oudere schoolgenoten die in het verzet zaten en waarvan enkel nog een steen met namen overblijft in een school op het Kiel.Niemal wieder....en toch...
Emigreren , denk ik ook wel dikwijls aan, wat als de sfeer....
Gisteren nam ik het besluit mijn lievelingsstad Gent wat meer te bezoeken , ook andere steden lonken ,Lier echter waar ik wekelijks ben, Schoten, geeft al een ander gevoel ....wegblijven, zeker niet, maar toch...
België geraakt versnipperd of erger nog :al langer hoe meer één(partij).
Geen woorden , maar daden is mijn voornaamste 'slogan'.Moed hebben om datgene aan te pakken :de echte gelijke kansen.Geen broekschijterij van politie ,als er moet vervolgd worden, om wijken beter te controleren, dialoog tot op het bot... zoveel als er mogelijk is.En daar wringt een heel groot schoentje.Verstaan we mekaars taal wel?Kan er 5 brabbelen , maar nog geen Berbers,kunnen we in mekaars cafés komen, een thee gaan drinken in het Marokkaanse theesalon als vrouw alleen of vergezeld tussen de moslims ipv van in een trendy restaurant...Ik vraag het me af.Zijn we (of ik alleen)welkom of worden we weggestuurd.Integratie betekent toch dat alles en iedereen overal mag zijn "op zijn gemak" en enkel de naam of het uiterlijk verraadt nog het land van oorsprong, het muticulturele blijft ,wordt gedeeld, maar NIET alleen op festivals, niet ALLEEN exotische commerce .Deuren openzetten.
Antwerpen mag opgelucht zuchten, in ieder geval voor mij was het té spannend en het onheilsgevoel verdwijnt niet ,in slaap laten wiegen..Dat de "A" zijn effect nog mag hebben , niet alleen als letter, maar diep in ieders Antwerps hart.Geen macht , maar harmonie, dat is de ware kracht in de samenleving.
Amaai , zo'n boterham voor het ontbijt.
Nu nog proberen te zien hoe met de aanklacht van de verkeersagressie 10 dagen geleden gevorderd is.Bellen naar de Bolivarplaats, waar ,vroeger het Zuidstation stond, waar mijn vader werkte en dat ik ook heb zien opblazen(exploderen).
Hopelijk kent mijn zaak een normaal rechtsverloop en geen vertikale mand.Zij die de "kleine" crimi aan den lijve hebben ondervonden, vinden dit geen peulschil, nee eerlijk ,men voelt zich getackeld ,zonder kans op wederwoord,enkel snel overleven en dan ...

Het leven gaat gewoon verder , is altijd zo geweest na welke verkiezingen ook.Hopelijk moeten we niet al langer hoe meer inboeten aan kwaliteit(waar we in de eerste plaats zelf voor verantwoordelijk zijn)
Eendracht (geen macht), maar pos. kracht.
Wordt het weer een zonnige dag ;)

Gepost door: LInda | 09-10-06

belangeloos dag Raf, mijn volgend item heb ik speciaal aan jou opgedragen, jij gaf de laatste voorzet, merci man.

hallo Linda, nogmaals, ik lees je opstellen met open mond, hoe daar een wederwoord op te vinden :-?

Gepost door: marlon | 09-10-06

De commentaren zijn gesloten.