06-10-06

zonder belang!

belang“Bij de SP.A organiseren we als voorbereiding op debatten af en toe rollenspelen. Louis Tobback kan het best Philip Dewinter spelen”, Patrick Janssens in Humo.

 

Schoonheid loont en lelijkheid wordt afgestraft, overal en ten allen tijde. Ik geloof blindelings in het verband tussen ethiek en esthe-tiek. Mooie dingen doen ons dromen van het absolute, van ultieme hoogtepunten, van het onbereikbare waar wij (desondanks) naar blijven streven. Schoonheid gaat gepaard met zuiverheid, met puur gevoel van binnen dat zich veruitwendigt in een betoverende bui-tenkant. Ik heb het dus niet over glitter en glamour, want dat zijn lege dozen. Ik plaats mijn referentiekader eerder in de kunst, inclu-sief de kunst hoe mensen zich manifesteren, hun subtiele lichaams-taal. Een nobel karakter oogt uiterlijk ook aangenaam, zelfs mooi.

 

Even switchen naar de politiek. Is Louis Tobback een lelijke bulldog? Nee, dat is gezichts-bedrog, in het beste geval zijn eigen camouflage. Mijnheer Lowie is een ingoed mens, als
hij lacht (doet hij graag) zie je zijn menselijke trekken, zijn schone inborst, dat maakt hem godallemachtig prachtig. Zijn kwaadheid is meestal gespeeld, maar hij is een archi-slecht acteur, zoiets staat hem niet. Je ziet bij Tobback vaak zelfs een soort verlegenheid, nog zo’ n kwetsbare eigenschap, dat siert hem, maakt hem nog meer een man van vlees en bloed én hart. Soms spreekt hij gespierde taal, dat is dan voor het goede doel, voor een socialisme met een schone ziel.

 

Terug naar de lelijkheid. Ik kom spontaan terecht bij Philip De Winter. Dat boze tronie, die oorlogstaal, steeds weer die vuist vooruit. Het verband met de ethiek is meteen gelegd, dat wil zeggen: onbestaand. De moraal is zoek bij die toornige man, geen fatsoen, geen zedelijk gevoel. De duivel in persoon. Die man is een griezel en griezels hebben geen gewe-ten, zijn ethisch onbekwaam. De Winter is een demon die een partij van 'onnozele' volkse mensen vals bespeelt. Wat zouden wij verdraagzaam zijn tegenover zulke hulken? Wij wil-len ongeschonden blijven, in de spiegel kunnen kijken en tevreden zijn. Ons gezicht moet ons bevallen, geen dwarse plooi, geen rimpels tengevolge van een knipoog naar politici van fout allooi.

 

De Napoleon van Leuven, klein Lowieke, is de knapste burgervader van ons land. Hij laat zijn sossenballen zondag rollen. Rechtvaardigheid zal heersen: de schoonste jongen wint.

   

20:17 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

Schoonheid en kunst Deze zomer tijdens de nacht van de musea in Antwerpen , was ik op een tentoonstelling is het KMSK met een overzicht van bekende kunstenaars uit de 19de E.Lang geleden dat ik dat gebouw betrad(ga meestaj naar Brussel en vooral naar fototentoonstellingen, ook in Antwerpen!).Gisteravond was ik uitgenodigd in het KMSK voor de nieuwe tentoonstelling"Gorge(l)", naam vond ik al een vreemde mengeling van gorgelen en 'gorge'.Tiijdens de inleidende toespraken kregen we van Sofie Van Loon, toegespeeld hoe we de tentoonstelling moesten doorwandelen, waar stoppen, hoe we ons konden voelen, wanneer we miss. al in wanhoop ons buiten in de vijver voor het gebouw-ook een kunstwerk-konden storten.Wat het allemaal van ons zou vergen ons door de zalen heen te worstelen.Rare inleiding,met de krop in de keel (gorgel ;) , maar toch net niet verstikt in tranen ,sprak deze dame ons toe en zei ook dat Kunst haar van zelfmoord had gered.Even ontsnapte bij mij na al dat moois(we gingen precies de onderwereld binnen)een bevrijdende , niet-gelovende gorgel-lach die spontaan vanuit het diepste binnenste kwam en galmde (oei, oei) in de reuzenhoge trappenhal.Voor we dan eindelijk binnenmochten drummen, kregen we van de directeur nog te horen dat we met respect het 'huis'(hij had het altijd over een "huis" nooit een museum)moesten betreden.
Daar ik moderne kunst verwachtte afgewisseld met enkele grote namen , zoals Frieda Kahlo, ben ik blijven volhouden tot het einde.Heb gewandeld door zalen waar delen van de muur slordig in het wit waren geschilderd,de druppels verf gemorst over de boord onderaan,allerlei diepdroeve , wel aangrijpende werken van Kahlo en Ensor waren afgewisseld met bijv. een hoop aarde, gekanteld, rond nog een paar wortels, een vergane boomstronk;wat zwarte , gitige werken van De Cordier over zijn moeder, eigenlijk een kont van zijn moeder.... een zaal waar een naakte dame, stijl Grieks drama zonder kleding onsamenhangende gorgelgeluiden maakte en spastisch - esthetisch????- rondkronkelde (het gelaat van de toeschouwers was al even belangrijk voor mij ), alleen de duistere kelders brachten een lichtpunt.In donder reusachtige zalen een lichtinstallatie met geluid op een kegel ge rpojecteerd van allerlei aanzwiepende kleuren en lijnen (vulkanenpassie, rechtlijnigheid met schaduwen , allerlei ...)
Eén ding is zeker voor mij.Als die Mevr. Van Loon nog eens de vrije hand krijgt in dat Huis,dan ga ik daar niet meer op bezoek.Wat kunst voor haar betekent , haar leven heeft gered(ik citeer haar), was voor mij een beeld van een waanzinnige , donkere geest , die eventjes met wat prietpraat de heren en dames van het KMSK had betoverd , macht had gekregen in het huis, om ,zonder kritiek -ze was een dame die eigenzinnig te werk ging volgens de dir. en die je moest laten doen-de muren vol te laten kliederen met wat slordige verf en de meest wansmakelijke zaken bijeen te brengen.(kostprijs?)
Gisteren dus de Kunst van de lelijkheid, de wanmaak, de verspilling ook ,het opgelegde denken,....ook dat is een Kunst de mensen in zoiets te laten meelopen (letterlijk en figuurlijk).

Heb gelukkig de kans gekregen om veel te kunnen bekijken in mijn leven, zelf tentoonstellingen te organiseren met mijn eigen foto's,maar ook ooit is in een tekst van Frans Boenders gezegd dat ik niet aan KUnst doe.... en het eindigt met "als dat geen kunst is".

Het esthetische is overal.
Het ethische minder.

Beiden zijn verbonden als er harmonie , evenwicht is.

Vrijheid , blijheid...Vandaag gebeurt het voor mij in openlucht ;)
Ik hoop in de mooiste 'huisen' van de natuur terecht te komen , de bomen, de vijvers, de rotsen ....+de bewoners van deze plekken.

Dat Toback mooi kan zijn , geloof ik grif.Waarachtig en recht voor de raap.Als dat niet juist is...

Daar is het dan ook goed toeven.

Ochtend groetje (géééén humeur)

Linda


Gepost door: LInda | 07-10-06

Merci! Merci Marlon, voor uw schone woorden op mijn blog! En wens Lou het beste van mijnentwege!

Gepost door: Els Van Eeckhaut | 07-10-06

Mooi en juist "Ik geloof blindelings in het verband tussen ethiek en esthetiek. Mooie dingen doen ons dromen van het absolute, van ultieme hoogtepunten, van het onbereikbare waar wij (desondanks) naar blijven streven."

Heel mooi onder woorden gebracht, Marlon, en juist bovendien. Iedereen voelt aan wanneer X of Y staat te liegen. Evolutionair zijn wij uitgerust met het vermogen om via de lichaamstaal betrouwbare en minder betrouwbare lieden te onderscheiden. Dat het niet altijd en niet bij iedereen lukt, is natuurlijk ook waar. En mensen die 'goed' bevonden worden, beginnen wij als 'mooi' te ervaren, ook al zijn het geen klassieke schoonheden. Wel even waarschuwen dat de reclamewereld de mechanismen die ons leiden en misleiden ook kennen. Opgepast dus voor politieke propaganda via esthetiek (maar dat wist je al).

Gepost door: raf | 07-10-06

Met de hoop op een kentering... Het is nog altijd schrikken van de "lelijkheid" van de De Winter en Van den Eynde (hier in Gent). Lompheid en schaamteloosheid in de hoogste versnelling tijdens "woord tegen woord". Onbegrijpelijk dat zoiets nog aanslaat bij een kwart of meer van de Vlamingen. Meneerke Louis kan ook wel eens cru en ambetant zijn, maar de waarden die hij vertegenwoordigt maken het goed!

Gepost door: eric | 08-10-06

een bedenking Opvallend is toch dat keuze van politieke kleur afhangt van je eigen levensomstandigheden,entourage en dikwijls afkomst en dat bij het evolueren naar een andere levensstandaard ook dikwijls overgestapt wordt naar een andere partij..,of niet?Eigenlijk logisch,want elke partij vertegenwoordigt een laag van de bevolking.Daarom mijn bedenkingen bij bepaalde leiders van de socialistische partij,bvb.Hoe kunnen ze zich nog inleven in de "oorspronkelijke arbeidersklasse en hun noden" als ze zelf een riant inkomen hebben,van alle faciliteiten genieten en zich niet meer een lagere levensstandaard kunnen veroorloven...

Gepost door: bb. | 08-10-06

terugtoets @Els: proficiat met het resultaat van SP.A, morgen focus ik op jouw persoonlijke score, ben benieuwd

@Linda: eigen blog beginnen, meiske, dan kan ik alerter reageren, jij overklast me telkens weer

@Eric: de zoveelste zwarte zondag, wij zakken naar een ongekend niveau van domheid, arm Vlaanderen

@Raf: filosofisch zitten wij op analoge golflengte, natuurlijk bracht jij een terechte nuance aan, dank

@Bébé: ik ben misschien naïef, maar ik geloof in de ideologische eerlijkheid van de kopstukken van SP.A

Gepost door: marlon | 09-10-06

Sjiek Pas nu had ik tijd om bovenstaand stukje proza grondig onder de loupe te nemen. Voorwaar, zo gedreven en oprecht. Mooi is dat. Daarna ook een fijn stukje van Linda, waarna de volgende conclusie gepast lijkt: Tobback is een stevig kunstwerk, doorstaat de tand des tijds en heeft weinig last van politieke trend. Hoe dat komt.Ik hoef het wellicht niet te zeggen, want jullie weten het al: Tobback is ten allen tijde en overal maar één man: Tobback. Die man is zichzelf. Dat is ook een kunst, en zeker in de politiek.

Gepost door: Els Van Eeckhaut | 22-10-06

De commentaren zijn gesloten.