03-10-06

studentenballet

e18Op weg naar het station vanmiddag zag ik een grote behaarde kop zitten. Hij was druk in de weer met een ander hoofd tegenover hem. De eerste kop stond op het slordige lijf van Marc Reynebeau, journalist bij DS, voor de gelegenheid druk aan de tater achter een propere tafel in een afgestofd café. Het luisterende hoofd behoorde toe aan Luc Huysse, professor emeritus aan de KU-Leuven, een sobere socioloog die wetenschappelijk kan luisteren en evalueren. Tijdens die éne seconde dat ik het onevenwichtige duo aan het stoepraam passeerde, nam ik het tafereeltje gulzig in me op en fantaseerde ik mijn eigen verhaal. Reynebeau probeerde de professor onstuimig van zijn groot gelijk te overtuigen, Huysse lachte minzaam, schudde beslist en beleefd van nee. Reynebau volhardde en morste daarbij koffie op zijn broek, de zoveelste vlek uit een dis-cussiërend verleden. Luc Huysse milderde voort zijn toon, de journalist zag een opening en nam hem te grazen. De professor pareerde deze uithaal met uitgepuurde academische ratio en klopte grandioos af, de journalist betaalde de rekening. Tegen heren zoals Luc Huysse zijn geen mediamannen à la Marc Reynebeau opgewassen.

Ik genoot ooit de eer om door de nobele professor Huysse onderwezen te worden. Hij do-ceerde sociologie en imponeerde met zijn persoonlijkheid. Huysse stak het niet onder stoe-len of banken van de aula dat hij een bepaalde elite niet genegen was. Hij stamde zelf uit een bescheiden familie en had aan den lijve ondervonden hoe subtiel maar sluipend giftig 'sociale discriminatie' kan werken. Hij bekende openlijk geen kleur, maar ik gokte op een roosrode tint. Huysse baalde van studenten met folkore-petten, van zatte doopbaletten en van liederlijke zwanezangen na de drinkgelagen. Een uiterst nuchter man.

 

Dezer dagen zien we ze weer door de straten van Leuven zwalken, de pubers van goeden huize die zich eerst op café gaan vervelen, daarna de mensen ambeteren. Na een tiental glazen zijn ze ladderzat en begint hun feest, voor ons een schoon mizerie. Lallend plassen ze tegen de gevels, braken in het openbaar, razen en tieren, alle schoonheidsregels worden geschonden. Want dat is het misselijke punt, die jongens en die meisjes zijn (euh)... vies. Quasi-onschendbaar ook, zij genieten van een bijna 19de eeuwse vooroordeel, zij teren op een traditie die verwende mensen voor hen installeerden.
 
Op de opening van het academisch jaar ging hun praeses tekeer tegen burgemeester Tob-back omdat er een sluitingsuur werd opgelegd voor hun cantussen. Louis Tobback ‘klein zijn gestalte, groot zijn verstand’  heeft inderdaad haar op zijn tanden. Mijnheerke Lowie is van sobere komaf, geboren en getogen in de eertijds armelijke buurt rond het Sint-Jacobsplein, hij herinnert zich goed de armoe uit het “carréke” (achterbuurt). Met zulk een man ga je geen debatten aan over luxe-problemen, hij heeft een rechtlijnige kijk en een genadeloos geweten als het over zever gaat.

 

Hiermee is onze redenering afgerond. Wij zijn misschien mislukte intellectuelen, maar niet-temin fiere en parmantige proleten. Een bericht aan de studentenbevolking: wees allen welkom in onze schone stad, maar respecteer graag onze zeden. Liever geen slogans van “eigen soort eerst”, dat waren wij toevallig. Verdraagzamheid zal heersen, ook de stilte op zijn tijd, daarvoor nam de burgervader zijn verantwoordelijkheid. Het wijze voorbeeld.

 

23:08 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (4) |  Facebook |

Commentaren

niet helemaal akkoord Je mening over het studentenleven vind ik iets te negatief geladen,Marlon...
Je spreekt als een oude versleten man,nu..en dat ben je niet,denk ik..:-)
Als je zelf aan je studentenleven terug denkt,weet je maar al te best dat je er toen ook met volle teugen van genoot...
Ik vertoef nog geregeld tussen studenten,maar nooit heb ik er enige last of hinder van gehad...
Het doet me eerder herleven,herbeleef mijn jeugd opnieuw,je verstand moet af en toe op nul gezet worden.Natuurlijk ben ik ook tegen extremiteiten,maar die zijn er zelden.Er zijn een aantal regels waar ze zich aan moeten houden,en dat wordt nageleefd,een beetje discipline wordt zelfs gerspecteerd.Ik spreek uit ervaring.
Waarom zouden arbeiderskinderen geen lid kunnen zijn van een actieve studentenclub?Vroeger bestond deze alleen uit een elite,maar nu toch niet meer...en ik spreek weer uit ervaring!
Ook vind ik een oprichting van een studentenclub op zich zeer positief;het is een bedrijfje op zich,te vergelijken met het verenigingsleven,waarin elk zijn verantwoordelijke taken heeft.En naast het drinken,wordt er aan heus wel serieuzere projecten gewerkt!
Ik ben ook niet tegen het voortzetten van een traditie ;het zou maar een saaie wereld zijn als zelfs de jonge mensen niet eens meer impulsief kunnen zijn en laten tonen dat ze vrolijk en blij zijn,dat ze graag leven...wat mogen wij dan nog doen...alles in de duik..? is dit een vrije wereld met veel verdraagzaamheid...
Vanbinnen ben ik nog steeds een rebel,Marlon.
En,raar,bij het lezen van je item,voelde ik de student van weleer in mij steigeren : met de woorden:jij gaat me de les toch niet spellen,zeg...!
Nogal pubers voor mijn leeftijd,ik weet het...
Ik denk niet dat ik ooit volwassen WIL worden...
Die morele waarden en grenzen die door de maatschappij aan een volwassene worden opgelegd,zijn niet aan mij besteed...!
Leve de liefde en de leute!(dat is mijn motto)
liefdevolle grtjs,bb.

Gepost door: bb. | 04-10-06

iets rechtzetten... Vergeef me de term:"oud en versleten",Marlon..
niet helemaal juist op zijn plaats,maar heb deze term ,in mijn vermoeidheid :-) ,gebruikt onder invloed van het westvlaams,wat eigenlijk betekent: passé,ouderwets en conservatief.
Tegenstrijdig met je looks,alleszins...:-)

Gepost door: bb. | 04-10-06

brugge Merci voor 'de schone uiteendoening', marlon. het doet me denken aan mijn 'scone stad' Brugge. Hier voert de oppositie aan dat brugge niet bruist voor de jeugd. te weinig dancings in de stad, te weinig actieve mogelijkheden voor de jeugd. inderdaad, brugge is geen universiteitsstad, heeft geen uitgangsleven zoals leuven, brussel of gent en wordt daarom versleten als saai en vervelend. het zij zo, ik leef hier graag, ik voel me hier goed.
marco.

Gepost door: marc | 04-10-06

@rebecca & marc @rebecca: ik las vandaag in HNB dat er overleg wordt gepland tussen het schepencollege en de studentenleiding om het probleem van de 'die hards' aan te pakken, dat was de doelgroep tegen wie ik fulmineerde, ik had dat wellicht beter moeten nuanceren, het gaat vnl om vlaams-nationalistische extremisten en rotverwende 'fils-à-papa', misschien stof voor een volgend item?

@marc: als tegemoetkoming aan jullie scone oppositie vezet ik me niet om die harde Leuvense kern over te maken aan het rustige Brugge, weer een balans in evenwicht :-) let wel, blits zijn ze niet, eerder ouwelijk met hun petten en dure maniertjes

Gepost door: marlon | 04-10-06

De commentaren zijn gesloten.