02-10-06

verwarring alom

14Dag van verdraagzaamheid. Op het ochtendjournaal van een lukrake radio verkondigt een organisator dat het de hoogste tijd is om met de vuist op tafel te slaan, hij klinkt triomfantelijk. Ik ruim voorzichtig de ontbijttafel af. Er staat een flauw zonnetje aan de hemel, okto-berwind waait zachtjes binnen. Dag dag.

 

De stad ligt nog te slapen, de straten zijn nog ware straten, geen mensen banen zich een weg.  Ik koop een zondagskrant, de kop staat helemaal op ‘0110’. Een terras met verse koffie is onvindbaar aan het station, dan maar het centrum in gewandeld, naar de grote kerk om languit tegen aan te liggen, luieren. Zo rond ik moeiteloos de ochtend af.

 

Op het middagnieuws van TV Eén weent moeder Martine Tange, 'zorgenfactor zeven, rimpelfactor acht'. Zij oreert met stemmige tremelo over de deelname van verscheidene muzikanten aan 0110 ondanks bedreigingen. Hier hebben wij stille bewondering voor, voor dermate niet te staven onzin. Vervolgens komt Tom Barman heel bewogen in beeld. Hij richt zich tot het ganse land, zegt hij zelf in zijn vuil en zuiver Antwerps. Hij wil de intolerantie stoppen. En dat hij zich daarmee tegen bepaalde partijen kant, van extreems-rechts. Hij mag net niet zeggen: Vlaams Belang. Want dan zou Kris Wauters, broer van, niet meegedaan hebben. Wij refereren naar diens eigen woorden. Rare logica, rakelings langs de kloof van grote verwarring en wankel onge-loof in een thema.

Na de middag de trein op naar Brussel. In het gedrum van de verdraagzaamheid speel ik de plaats kwijt die ik vrijhield voor Loretta. Een drammerig linkse tante plant zich parmantig neer voor mij. Ik vraag haar nog om voorbehoud, maar zij verklaart dat zij ook in gezel-schap is en evenmin bij haar geliefden zit. Waarvan akte, ik noteer eveneens haar blote voeten die zij assertief op de kussens legt. Zij heeft vervaarlijk grote tenen, zere poten.
Ik hou niet van madammen met een progressief profiel dat agressief getint is. Ik hou van zachte vrouwen met karakter, die laten tergend traag hun sexy schoenen aan. Pikante variante op Joe Cocker's "You can leave your head on".
 Tante Teen trekt met een bonte bende naar de muziek van vrede, luidruchtig zelfbewust. 

Bij het naderen van het Paleizenplein worden wij verwelkomd door de galm van “Jef, on a soif, on a soif…”, Brussels hoempapa klassieker sinds decennia. Opvallend dat men continu in- en uitstroomt op het plein, ook de tricolore op het Koninklijke Huis wappert onrustig, als om weg te komen. Waar is de blije Koning? Mensen wriemelen zich langs de hekkens snel naar binnen, anderen willen terzelfdertijd naar buiten. Soms ontstaat er wrevel, de zacht-aardigen lachen wat onwennig, wij leunen over een reling en scheppen een emmertje mid-dagzon. Het is goed vertoeven hier, wij hoeven geen enkele slogan te scanderen, niemand vraagt naar onze mening. Verdraagzaamheid introverteert. Verveelt ook na een tijdje. Wij kiezen verder voor vooruitgang en beweging. We zakken af richting Ravenstein, met zijn ranzige hoeken en kanten, en daarna nog dieper naar ons ultieme hol, de put in van het Centraal Station.

In een winkeltje ondergronds speelt een jammerend en breekbaar plaatje, Antony and the Johnsons. Te mooi om waar te zijn,haast niet te verteren van paradoxale schoonheid. Wat is onze wereld op onverwachte momenten heerlijk controversieel. De perfecte muziek op de foute plek. Wij gedogen hierdoor alle heisa om het lege niets. De balans is terug in even-wicht. Ook wij staan weer op een podium. Niemand ziet ons klein geluk. Wij kunnen dat ge-makkelijk verdragen.

 

Onze bonus track behelst een botsing tussen verdraagzaamheid en verantwoordelijkheid: cultuurwetenschapper Jan Van Looy (KU-Leuven) doceert ons in HNB aangaande compu-tergames: de ware revolutie moet nog komen, gaming wordt voor de 21ste eeuw wat films waren voor de 20ste eeuw, één van de toppers van de afgelopen jaren laat je toe om autodief te zijn en werkelijk alles te doen wat je wil, in zo' n groeimarkt is het wraak-roepend dat Vlaanderen nog achterblijft... Volgend jaar misschien geen heruitgave van de dag van de verdraagzaamheid, maar ééntje in het teken van de verantwoordelijkheid. Het wordt de hoogste tijd. Mag ik nog even linken naar de recente rellen met overdadig geweld in de hoofdstad? Ik laat u kiezen tussen beide nobele waarden. Los het maar eens op.

 

 

00:15 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

De Antwerpse zuiderdokken en het feest! Toffe sfeer gisteren op de Antwerpse zuiderdokken.De lucht was Iers , prachtig , met grote stapelwolken .De mensen waren op hun festival-best.Relax,wiegend op de muziek van Zita Swoon en talrijke gasten zoals Axelle Red, Hooverphonic ,Arsenal.Verder kraampjes , toiletten.Helemaal hetzelfde als bijv. Sfinks of Cameleon, maar dan nu met een thema.
Alle festivals stralen voor mij eigenlijk wel dit thema uit, muziek brengt samen en ontspant.
Misschien iets voor de verkiezingen, met kraampjes van de partijen ;) en aangepaste drankjes ngl. de kleur ,de links met die partij.Ik fantaseer er maar op los.Een multiculturele happening....Met speechen...Hier zit het al strop :alle extremen zouden er slogans lozen en het zou een politiek debat worden.Gisteren was het een 'morele' dag.
Het was fijn,straten waren enkel voor voetgangers, wilde auto's werden zowiezo al uit het straatbeeld geweerd.Alleen nog maar op PC, zou een oplossing zijn voor enkele wegpiraten , niet?
Helaas schijnt het anders te werken:computerspelletjes stimuleren tot een "vrijer" gedrag, de realiteit vervaagt,pijn bestaat niet meer.
Als iedereen met zijn poten in de realiteit zou staan met genoeg emphatie, zouden dit soort van "verdraagzaamheidsfeesten" niet hoeven, het zou elke dag feest zijn...

Gepost door: LInda | 02-10-06

evaluatie Hallo Linda, een mooi verslag, dat lezen we graag. Je bent duidelijk geen zweverig type, je velt geen morele oordelen, je kan genieten, dat is een kunst.

Gepost door: marlon | 02-10-06

computerspelletjes Ik denk wel dat je moet relativeren.
Ik ben er persoonlijk ook geen voorstander van.Het is al te zien hoe je er mee omgaat en hoe de kinderen begeleid worden.Spelletjes waarbij mensen virtueel afgeslacht kunnen worden,kan ik ook niet goed spreken.Maar als ik dat dan laat merken,proberen de kinderen me wel aan te tonen dat ze zeer goed weten waar ze mee bezig zijn, dat ze fictie en realiteit goed gescheiden kunnen houden,en dat ze vooral interesse hebben in de kern en techniek van hoe zo een spel is tot stand gekomen.
En ja,er zijn leerzame dingen bij ook,waarbij geheugen en inzicht goed moeten ingeschakeld worden.Het is een vervanging van de gezelschapsspelletjes geworden die ik als kind en zelfs nog als volwassene ontspannend vond.
Alles evolueert;wij zouden ons een leven zonder het digitaal medium niet meer kunnen voorstellen,alhoewel ik een gesprek 'face to face',nog alijd verkies.
groetjes,
bb.

Gepost door: bb. | 02-10-06

Licence to kill ! Niet alleen in de politiek zitten blijkbaar zieke geesten. Heb daarnet even de synopsis van dat doctoraatsproefschrift over computerspelletjes van J. Van Looy gelezen op de site van de K.U. Deze tot cultuurwetenschapper verheven jonge blonde god (volgens zijn foto toch) boezemt mij angst in met zijn stellingen. Dit is de Quentin Tarantino van de wetenschap, het soort mens dat mij doet twijfelen of we elke cultuurwetenschapper, ethicus,moraalfilosoof, kunstpsycholoog...nog mogen au serieux nemen. Jan zijn CV ziet er tot nu toe nochtans (voor de leek) indrukwekkend uit, maar "zijn waarheden" maken mij bang. Als opa nu zijn kleinkinderen moet "begeleiden" bij het "virtueel uiteenrijten van mensen" kan mijn verstand er niet meer bij...of zou het aan mijn rijpere leeftijd liggen dat zijn zekerheden niet meer de mijne zijn

Gepost door: eric | 02-10-06

wederspelletjes @Bébé: inderdaad relativeren, bepaalde games kunnen leerzaam zijn, liefst onder begeleiding voor de kleintjes, maar graag een rigide wetgeving (ter preventie) voor de groteren, het mag toch niet te gortig worden

@Eric: bedankt meesterlijke vorser, ik onderschrijf volledig je stelling (zoals meestal), jij zou makkelijk een contra-essay over deze materie kunnen neerpennen, nee je bent niet ouwerwets, je bent spontaan rebels jezelf

Gepost door: marlon | 02-10-06

0110 En toch kwamen we gisteren na het feest op de zuidedokken en ondanks de regen en de hagel met een goed gevoel thuis, als dat niet plezant is.

Gepost door: remymart | 02-10-06

:-) hallo remymart, ik vind me volkomen terug in jouw goede gevoel toen ik het 0110-concert in Gent verliet, toch nog hier en daar een verwante ziel,dat doet deugd en zet aan tot verder gaan.

Gepost door: Iris | 02-10-06

dag Iris, hallo dotjes: remymart :-)) Ook Loretta en ik kwamen met een goed gevoel thuis, fijn dat er nog zoveel verwante zielen zijn. Wat niet wil zeggen dat we alle propaganda slikken. Daarvoor heb ik een speciale filter en selecteer ik de boodschap op zijn netto waarde: saldo positief.

Gepost door: marlon | 02-10-06

propaganda what's in a name... wat jij propaganda noemt, noem ik met een iets minder verouderde term engagement. dat zal wel niet voor alle deelnemers even gefundeerd en even sterk geweest zijn, maar soit. Ik ben van het begin tot bijna het einde gebleven en ondanks de pijn van IBS (gevoelige darm syndroom) kwam ook ik met een goed gevoel thuis.
maar Marlon, heb jij me dan weer gezien? waarom zeg je dan niets?

Gepost door: martin | 03-10-06

Het zou fijn zijn, dat er geen "dag" moest georganiseerd worden, omdat we elke dag zo voelen.
Teveel gevraagd! Zo'n evenement is show.....publiciteit,volkstrekkerij!!!! En het lukt nog altijd....triestig.
Ilona-mening.

Gepost door: Ilona | 03-10-06

nuances @Martin: 'engagement', zeg je, dat meen je niet, zo ken ik je niet; engagement zoek en vind ik bij Dylan, bij Morrisey, bij Billy 'Prince' Bonny, niet bij Bono en consoorten (inclusief onze opportunistische BV's); heb je ook de afwijkende mening van RvhG genoteerd? euh, volgende keer een life debat...

@Ilona: weer niks toe te voegen aan jouw mening, wij zijn op onze manier ook zeer verdraagzaam, maar zonder show!

Gepost door: marlon | 03-10-06

Vraag aan Prof. Luc Huysse Geachte Webmaster,

Graag wil ik contact opnemen met Prof. Luc Huysse.
Kunt U mij zijn Email toesturen per Email?
Dank bij voorbaat
Beste groeten,
Karel TEUWEN
teuwen.kruisbanier@euphonynet.be

Gepost door: Karel TEUWEN | 24-04-07

De commentaren zijn gesloten.