16-08-06

zonder haat

In de Oxfam Wereldwinkel in Leuven worden de sympathieke bordjes “Zonder Haat Straat” verkocht. Waarschijnlijk is deze actie geïnspi-reerd op het akelig tierende straatgeweld van de laatste weken, met uitschieters in het Centraal Station van Brussel, de moorden
en de doodslag in Antwerpen, al dan niet racistisch van inslag.
Ook op het recente Marktrock hadden deze lieve haatloze mensen een standje. In één hete adem werd zowel op deze stand als in hun etalage een actie tegen Israël gevoerd:
www.boycot.israël. De an-ti-Israël propaganda van de Wereldwinkels is niet nieuw. Zij drape-ren zich al langer met de solidaire Palestijnse sjaal. Ook de affiche “Stop de Amerikaanse-Israëlische agressie” is een voltreffer in hun vitrine, evenals de slogan “Wanneer trekt België de kaart van Pa-lestina?”. Geen spoor echter van iets wat lijkt op “Stop het islam-terrorisme”. In die kringen heeft men nog nooit van ‘9/11’ gehoord of doet men tenminste alsof. Hezbollah, Hamas, Al Qaeda en Bin Laden zijn nobele onbekenden in hun winkelrekken. De agressie komt steeds van ons, dwz van het vrije Westen. Op de ideologische wereldkaart zitten wij voor die mensen in het verkeerde kamp. Ik weet niet zoveel van politiek, de finesses ontgaan mij vaak, ik kijk maar simpel toe en stel wat vast. Ik lees enkel dat het zogezegd correcte discours zich steeds tegen ‘ons’ keert. Zijn wij dan zulke boemannen, vormen wij echt meedogenloos front met de foute joden? En waarom mogen wij ons niet tegen het blinde terrorisme keren? Morgen ontploft die bom in een station te lande, wiens schuld zal het zijn? Waarschijnlijk van de politiek of van de politie, nooit van de agressor, het is bijna voorspelbaar.
Het wereldwijde complot met vloeibare explosieven dat op de luchthaven van Heathrow verijdeld werd, is dat soms science-fiction? Ik vroeg het aan een alternatieve actievoerder op Marktrock, hij lachte schamper.

 

Vorige zondag keek ik naar Zomergasten op Nederland 3 (TV), een interview van Joris Luyendijck met Leon De Winter (*), romancier met joodse roots. Deze laatste bepleitte hartstochtelijk, emotioneel zelfs, het actuele “disproportioneel geweld” van Israël in Zuid-Libanon. Tja, discutabel, zeg dat wel. Zijn betoog kwam erop neer dat er gewoon geen andere keuze is om “een derde wererldoorlog” te voorkomen (als die al niet begonnen is, liet hij zuinigjes verstaan). De Winter refeerde naar de beslissende inferno’s in Dresden en Hiroshima, twee plekken waar met brutaal en dantesk geweld (mede) een einde werd ge-maakt aan de Tweede Wereldoorlog. Die man zei dat zeer bewogen, hij voegde eraan toe dat elk slachtoffer er één te veel is, zeker onder de onschuldige burgermensen. Maar hij wees ook op de onvermijdelijkheid van menselijk leed en dat er op cruciale momenten in de geschiedenis van twee kwalen de minst erge moet gekozen worden. Zeker geen softe jon-gen, maar eerder een gevoelige man met een spijkerharde argumentatie. Joris Luyendijck, ook niet op zijn mondje gevallen, was duidelijk onder de indruk, geëmotioneerd zelfs.
Er werd sereen afgesloten met twee lievelingsfragmenten van de auteur: een traag en pakkend moment uit Tarkovsky’s film “De klokkenluider” en daarna de popgroep Queen met een ten hemel schreiende Freddy Mercury in “I want to live forever”.
Wie zijn de agressors en de macho’s, wie zijn de pacifisten, wie zijn de roekelozen, wie de gevoeligen? Wie heeft het bij het rechte eind, die van links of die van rechts? De waarheid ligt soms in het midden van een slagveld, in de spijtige greppels met te jonge lijken (terwijl de gewonden roepen om hun moeder). Zijn die West-Vlaamse strijdvelden van de Groote Wereldoorlog soms tevergeefs geweest? Uit naam van al die dode jongens: nee. Wij res-pecteren hun witte kruisen. Wij bouwden er onze welvaartshuizen op.

Zonder haat wil ik leven in mijn wereld, om te beginnen in mijn eigen straat. Maar we moe-ten om het hoekje durven kijken (en beseffen dat we exploderend ook datzelfde hoekje om kunnen gaan). De straten van de wereld zijn helaas niet gevrijwaard van de dogmatische fanatici, onze grootse vijanden. Hoeveel vliegtuigen, torens, treinen en bussen moeten er nog in onze straat ontploffen? De Twin Towers zijn niet ingestort bij een plotseling neer-donderend onweer. Het was mensenwerk.

(*) Leon De Winter (52) is de zoon van een  handelaar in lompen en oude metalen. Zijn orthodox-joodse ouders hadden als enigen van hun families de Tweede Wereldoorlog overleefd. Leon de Winter is gehuwd met de schrijfster Jessica Durlacher (45), eveneens van joodse origine.  

 

13:57 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

schoonheidsfoutje Met belangstelling jouw post gelezen, Marlon. Nu nog even herkauwen en dan misschien reactie. Er zit een foutje in de israël-link, moet zijn www.boycotisrael.info. Je genegen...."meester" Eric

Gepost door: eric | 16-08-06

meesterlijk Merci Eric, je bent inderdaad een erg alerte 'meester', het foutje was intentioneel, ik wou bewust geen (anti-)reclame maken, maar hierbij weten de lezers het toch en kom ik er weer mooi uit, dacht ik bij mezelf

:-) Marlon.

Gepost door: marlon | 16-08-06

LdW Terwijl hij de Joodse gemeenschap ook regelmatig scherp op de korrel neemt. Zoals bijvoorbeeld in 'Supertex' waar de rijke 'textiel'-jood een jongetje van een streng joods gemeenschap met zijn porsche omver rijdt. ik ben een liefhebber van de boeken van Leon De Winter. mooi dat je dit brengt. marc.

Gepost door: marc | 17-08-06

:-) hé marlon-boy, heb vernomen dat je vandaag op de koffie gaat bij Zulma en Rozee; mocht je Gent passeren, neem dan mijn milde zonnestralen mee en geniet vooral met jouw broze bloem L. van de gaten-creaturen van Rozee en het schone landschap buiten zijn creatieve-muren.
Wij vertrekken vrijdagnacht naar de Provence tot begin sept.
Bescherm ons landje in peis en vree,
lieve Iris-groeten aan jullie beiden

Gepost door: Iris | 17-08-06

Een beetje jaloers. Een mooi stuk. Na de verwarring komt zonnenschijn dat is waar ik op hoop. Gegroet.

Gepost door: enscho | 17-08-06

Zoals je zegt, Marlon, Waar ligt de waarheid en.... wat is de "waarheid"? Ik zag als klein meisje oorlogen op TV en nu nog is het allemaal geweld in de wereld en dus leed.
Rijken beschouwen armen nog altijd als plebejers, die je gebruikt, en daarna op de vuilnisbelt gooit.
Respect voor elkaar en empathie zijn ver te zoeken en misschien een utopie? Ben ik weer te veeleisend en kan ik geen compromissen sluiten? Ben altijd een moeilijk geval geweest.
Empatische groetjes uit het Antwerpse.

Gepost door: Ilona | 17-08-06

Kom via...via.... op je blog terecht. Reuze interessant, hier! Ik kom zeker nog eens terug.
Groetjes uit de godenwereld.

Gepost door: Mythoske | 17-08-06

Israel Ik vind dat de Joden alle steun verdienen, wij praten, en praten, en typen zinnen achter elkaar waarvan we denken dat de anderen ze mooi gaan vinden.
Het is larie natuurlijk, maar 3 uur hiervandaan sterven mensen omdat ze de Heilige Stad willen beschermen tegen de vijand.
Eer aan hen, voor altijd en niet voor ons, wij zwakkelingen….Ik denk niet dat we beseffen waar dit alles toe kan leiden……..vele mannen hier denken dat de wereld aan hun voeten ligt, dat ze het gemaakt hebben, maar dit alles is op vijf minuten weg te vegen met de vuurleidingsradar van een F16. Ik denk dat bescheidenheid op zijn plaats is en onderdanigheid voor zij die een paar uur hiervandaan vechten in de woestijn voor de symbolen die wij doorgeven aan onze kinderen…..

Gepost door: anima-negra | 17-08-06

kernreacties @Miss Iris en Meester Eric: een hele eer voor de Provence dat jullie daar passeren, laat er zachte sporen achter in de lachende dagen en de dansende nachten (als de bloemen zich onstuimig te buiten gaan)

@Marc: dank voor je verhelderende info, dit mildert het beeld van LdW enigszins, ik kan hem beter plaatsen nu, niet op een voetstuk, maar toch: hij bracht mij aan het wankelen, wat een kracht aan emotie bij die man

@Enscho: dag onvatbare dichter(es), ik ben jaloers op jouw immuniteit

@Ilona: hallo schone Antwerpse, je hebt daar wel een complex werk voor de boeg, zwart-wit raak je er ook niet uit, wij hebben empathie met jouw taak, maar goeie raad lijkt ons moeilijker, één ding: je bent zeer integer...

@Mythos: gij goddelijk wezen, wees welkom in onze aardse regionen, wij stijgen dra bij U ten hemel

@Animaat: mijn respect voor jouw mening, je staat rechts van mij, dat is je goeie recht, aan de linkerkant heerst alleszins teveel ranzige hypocrisie

heikel bepeinsd,
Marlon.

Gepost door: marlon | 17-08-06

Zomergasten Ook ik heb Zomergasten gezien, en ook de aansluitende film met de schitterende Albert Finney. Een van de meest indringende TV-avonden van het jaar, voor mij althans. Ik heb de VPRO een felicitatie gestuurd en een leuk bedankje ontvangen. Zoals jij schrijft: laat ons in gods naam nuanceren en stoppen met dat zwart-wit-denken. Mooie schrijfstijl heb je
trouwens

Gepost door: raf | 23-08-06

De commentaren zijn gesloten.