06-08-06

kantelende aarde

Nietzsche lezen, analyseren en interpreteren, het is koude kunst, ik deed het op één namiddag. Eerst reed ik het gras af als opwarming, geen beter manier om de gedachten en het gemoed in een serene sfeer te brengen. Daarna een terrasje meegepakt in Leuven, ge-zellig zitten kijken en genieten, wat wil een mens nog meer hebben? Drank! Bijvoorbeeld een koffie of een cola-light! Helaas, dat was in het establissement niet voorzien, de obers renden als gekken rond, onze tafel namen ze vlekkeloos als horde, zuiver over onze hoofden gesprongen. Even goeie vrienden, gratis bovendien.

Terug naar huis en Nietzsche dus. Tussen vier en vijf nam ik hem, samen met onze kater, op de schoot. Een makkie in de verkorte versie van Alain de Botton: “De Troost van de filosofie”. Morgen bestudeer ik de SPA’s en Schopenhauer? Ola, effe terugschakelen, de SPA’s dat zijn niet de blauwe en de rode wateren, maar vader Socrates, zijn leerling Plato en hun snot- en wijs-neus Aristoteles.
Wat heeft Friedrich Nietzsche te vertellen? Ik vat het samen: geen goed nieuws, dwz God is dood en wij, de menschen, moeten de winkel van de wereld alleen openhouden. Begin er maar eens aan. Gelukkig geeft nonkel Friedrich ons een handleiding: doe iets tamme klo-ten, pak het heft in eigen handen, steek die steel in uwen vork. Nietzsche gaf zelf het goeie voorbeeld, een uitslover was hij wel. ’s Morgens beklom hij bergen in de Alpen, hij zocht de fysieke uitputting, gedurende uren steeg hij op naar de toppen van de euforie, daarna in ijltempo (met de kabellift?) naar beneden en pennen maar: tegen die ouwe gek-ke God en zijn bekakte geboden. Was de übermensch geboren?
Stoute connotatie, hier geloven wij niet in. Wat wist Friedje van den Dolf die in de bloem-kool zat, hij had nog geeneens een snor, laat staan een brulboei of een stijve arm om ons te groeten. Nietzsche was ook geen nihilist, tenminste niet in zijn finale fase. De mens moet zelf de klussen klaren, dat was zijn adagium, ik vereenvoudig bewust voor mijn eigen bevattingsvermogen. Maar ik handel ondertussen wel in functie van de man zijn leer.
Ter zake, wij hebben allen onze taken in het leven, de éne heeft dit talent, de andere die schone gave of een hoogste competentie. Dat ieder handele naar zijn goed vermogen, voor de rest mekaar geliefd gedogen, zeg dat ik het u gezegd en geschreven heb. Want schrijven, dat zit toevallig in mijn genen, ik heb een opdracht, slechts in aanvang pril volbracht.

 

Om te besluiten met Frim te besluiten met Frog, merciet heelaln, leve de wetenschap van de nieuwe wijzen.ere die gave ofk hem, samen met onze kater, oedrich Nietzsche, vulgariserend uiteraard: het is verboden om ons te vervelen. Doe iets mensen, ontwikkel uw natuur, takel door naar vormen van cultuur, maak dus geen oorlog, maar verwikkel u in liefdeswerken, breed te interpreteren. En stop dat zelfbeklag, daar gaan werelden aan kapot. Voor niets gaat de zon op, zei een over-schatte Hemingway. Voor iets hoort iets, anticipeerde de grote filosoof van het goden-nihilisme, wij worden wat we werken.

 

Als we deze strijd verliezen en naar de verdoemenis moeten, dan hoop ik op een alternatief in de fantasmologie van Star Trek met Kapitein Kirk en Spock. Schone mensen in de vrije ruimte, wars van bruut geweld, wetenschappelijk gevoelig en gevoed met sensoren voor de vrede. Hun imaginaire planeet gaf ons een beeld van een bewust bewerkte wereld, een pro-actieve visie die ik vond bij Friedrich Nietzsche. Het paradijs is onbestaande, maar een reis naar veilige oorden behoort tot de mogelijkheden. Het wordt een immens mensenwerk om de onwillige neuroten te neutraliseren, de ruimte is er echter. Grootvader God is dood, de oude mens ligt op sterven, leve de wetenschap van de nieuwe wijzen.

Wij verrijzen onsterfelijk, wij reizen zonder belastend ego door het heelal. Met gedurfde en ultieme  techno-sprongen, absoluut van aard en met totaal-karakter: dan kantelt onze aarde goed en wel. Ik zit op voorhand en vooruitziend lekker in mijn vel. Wie vliegt mee?

 

21:34 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

skynet door een skynet-kronkel had ik dit over het hoofd gezien.
nu weet ik waarom.
tot morgen, voor de volgende dagelijkse post.

Gepost door: Evy | 06-08-06

meevliegen Meevliegen wil ik wel eens;toch blijf ik ervan overtuigd dat God niet dood is.Nog eens God is niet gelijk aan de kerk...
Mijn persoonlijke ervaringen hebben me overtuigd.Ook ben ik van mening dat niet ieder deze niet - wetenschappelijke kracht kan waarnemen.Dat is mijn gave,Marlon.
Neem het leven zoals hij is en voel je gelukkig!
Bé x

Gepost door: rebecca | 07-08-06

De filosoof, de boeken en mijzelf... Wat heeft Nietzsche of al die andere grote filosofen die soms in één adem genoemd worden, ons te vertellen ? In het dienstencentrum van de derde leeftijd waar "inleidingen tot de filosofie" worden gegeven, zullen de schrijfsels van de grote geesten ongetwijfeld anders geinterpreteerd worden of zullen andere accenten gelegd worden dan op een hogeschool bv. Eerlijk gezegd maken de (veronder)stellingen van al die filosofen geen overdonderende indruk op mij en ik ben ook niet zo happig veel tijd aan hun schrijfsels te hangen. Misschien hadden zij wel inzicht, maar ze leven niet in onze tijd: hun werk dan min of meer als een leidraad voor ons te beschouwen is iets wat ik niet gauw zal doen.Toegeven, ik weet bitter weinig van de grote filosofen. Maar ik weet wel dat veel boekwerken die ook wel eens als leidraad voor het mens beschouwd worden (werden): de bijbel, de Koran, de Torah, Mein Kampf, Mao's rode boekje, etc...uiteindelijk meer ellende dan inzicht en voorspoed hebben gebracht. Akkoord, je kan mij verwijten dat ik nu appels met citroenen vergelijk, maar ik vind dat je het werk van de grote filosofen ook niet over het paard moet tillen en er overdreven waarde aan hechten zoals sommige mensen doen aan de hierboven genoemd werken (bijbel...)
Citaten uit het werk van Friedrich en zijn companen kunnen mij wel boeien en dat de mannen tot zekere hoogte veel kennis en doorzicht hadden , OK. Maar hun werken verslinden om er "de wijsheid" uit te putten waardoor je jezelf en je medemens op een hoger moreel peil kunt brengen, daar geloof ik niet niet. De mens is in wezen dom en hardleers en degenen die streven naar meer inzicht en filantropie zijn met te weinig. Misschien is dit lekenpraat en verwoord ik mij wat onbeholpen, ik wou het even kwijt...

Gepost door: eric | 07-08-06

doel! moet niet alles wat we doen kaderen in een visie, een individueel streefdoel? Ik denk hier veel over na. alle dingen die ik doe lijken loshangende, op zichzelf levende akkefietjes te zijn, zonder me een stap dichter te brengen bij mijn levensdoel (wat dat ook mag wezen). een doel of streven in het leven hebben is in theorie makkelijk maar is, voor mij althans, moeilijk te verwezenlijken. voor jou lijkt dit vanzelfsprekend gemakkelijk, het geeft me bijna een schuldgevoel (;-)) dat ik er zoveel moeite mee heb.
Gegroet, Captain Marlon.

Gepost door: marc | 07-08-06

de weet-nietjes Evy, inderdaad die skynet-kronkels haalden gisteren één en ander overhoop, tot wanhoop werden wij gedreven (bij manier van spreken)

Bé, ergens heb je schoon gelijk, want bij elke mooie vrouw denk ik: dit kan zomaar geen mensenwerk zijn, hier heeft God aan zitten prutsen, daarom voel ik mij dikwijls een kleine god in het diepst van mijn genot

Eric, ik zit ook niet graag in die filosofen-evangelies te grabbelen en te graaien, daarom las ik Alain de Botton diagonaal, zo kan ik makkelijk meespreken over iets waar ik helemaal niets van weet, een citaat is zo aangehaald, een makkie, ik ben en blijf mijn eigen filosoof, da's ook het goeiekoopste, toegegeven: wij moeten wijzer worden uit het leven (F.N.)

de maandag-
Marlon.

Gepost door: marlon | 07-08-06

leven Nu zeg je het zelf,Iris.De mens is in wezen dom,slechts weinigen zijn filosofisch ingesteld en willen stilstaan bij de dingen des levens...
Toen ik het zei,steigerde je omdat je het projecteerde op je eigen leven.Het was vanuit mijn standpunt niet bedoeld om dat soort mensen te kleineren (wie ben ik om dat te beweren,ik voel me ook dom en ben dat ook in de dingen waarin ik onwetend ben).Ik heb veel respect voor elk individu.
Het is gewoon een vaststelling.Hoe moeilijk is het dan niet om ze te overtuigen om anders te gaan denken en een andere levenswandel in te slaan?Heel moeilijk!Want ze begrijpen het niet.Volgens mij is dat de basis van alle discussies en ruzies:niet op dezelfde golflengte zitten en onbegrip.
Maar wie heeft het uiteindelijk bij het rechte eind?Ieder baakt zelf zijn grenzen af.Ik zou het zeer spijtig vinden dat men voor dit 1 leven hier op aarde nog niet zelf zouden mogen beslissen op welke wijze men het wil leven...

lieve groetjes van vrije Bé...!

Gepost door: rebecca | 07-08-06

foutje Ik zie nu pas dat het Eric is die gereageerd had,sorry Iris.

Gepost door: rebecca | 07-08-06

excuseer sorry Marc, ik had je over het hoofd gesprongen, ttz jij zat bij mij binnen iets te verzinnen, terwijl ik buiten stond te antwoorden op andere goden en godinnen, nee ernstig: ik weet het ook niet hoor, ik hang met stukken en met brokken aan mekaar, maar knap alles met hoopjes woorden op, mijn doel schrijft zich meestal vanzelf een weg, weg van de bergen onzin?

midden erin,
Marlon.

Gepost door: marlon | 07-08-06

streefdoel Neen,Marc.
Je mag je niet teveel fixeren op dat streefdoel.Alles komt uiteindelijk terecht .Het kan niet anders,je kiest instinctief stap voor stap de weg die je wil bewandelen.En uit je levenservaringen word je wijzer,inderdaad,Marlon.
ps.ik trakteer op koekjes en koffie!

Gepost door: rebecca | 07-08-06

godbetert? Bé, nu stond jij weer voor de deur terwijl ik met Marc zat te keuvelen, wat is me dat voor haasje-over vandaag? en Iris speelt voor Eric, of hoe zit dat weer, ik krijg er een punthoofd van terwijl ik liever een keikop ben.

filosoof op hol,
dolle Marlon.

Gepost door: marlon | 07-08-06

:-) 't Is nu wel al stillekensaan hier geweten dat ik een atheïst ben. Ik geloof in de mens; ik doe mijn best het goede in de mens naar boven te halen en ben ervan overtuigd dat het gootste deel van de mensheid goed is. Ik haal mijn wetenschap uit de dagelijkse kleinste positieve dingen.
Zo kan ik kippenvel-gelukkig worden bij het zien van het Fata Morgana-programme op Eén waar volkse verbondheid mij staven in mijn opinie.
Zo kan ik een vreugdevol gevoel van menselijke herkenning vinden in de krant waar al die Jannen met de Pet met hun eenvoudige levensvisie hun positieve wereldbijdrage doe en ik heb intussen al lang begrepen dat wereldleiders een gevaarlijke, gefrustreerde menssoort zijn, die spijtig genoeg door hun machtswellust veel wereldleed ontketenen. Toch zijn ze in de minderheid en geloof ik in de grote wereldlijke mensenmassa die met hun grootste gezond verstand blijven vechten voor de schoonste mensendeugden. Zei Nietzche ook niet dat de zwakkeren de wereld leiden ? Daarin geef ik hem gelijk, maar daarom maken die zwakkeren nog de wereld niet waarvoor al die andere sterken blijven strijden.
Ook mijn strijd blijft op de barricade maar de mensheid een geweten schoppen, daar ben ik van afgestapt, ik sluit me aan bij deze MET een geweten, om zo mijn krachten nog positiever aan te wenden.
Iris-groetjes aan allen van goede wil....

Gepost door: Iris | 07-08-06

@Bé koekjes van eigen deeg?

:-)

Gepost door: marlon | 07-08-06

:-) lieve marlon, ik speel voor niemand anders dan voor mezelf.
Eric heeft zijn opinie, ik de mijne en mochten onze schrijfsels elkaar ergens evenaren, 't ja....je kent dat van wie bij een hond slaapt hé .
Je kunt ons uit elkaar houden door onze eindgroet ;-)
lieve Iris-groetjes marlon-boy

Gepost door: Iris | 07-08-06

@doctoranda Iris Eindelijk jouw verhelderende visie, het stukje van de puzzle dat ontbrak.

bloembedankt,
Marlon.

Gepost door: marlon | 07-08-06

:-) hé Bé-ke, 't is niet omdat we onder één dak huizen, in één bed snurken dat we één zijn; al zijn we het wel vaak ééns ;-)
Marlon heeft er gewoon een gesprekpartner bijgekregen; hoemeer goede, schone zielen hoemeer vreugd, toch ?
dah Bé-ke,
IRIS !!!!!

Gepost door: Iris | 07-08-06

na... Tuuuuuuuuuurlijk!
Vind ik ook!
Gegroet Erik!

Gepost door: rebecca | 07-08-06

zwart, aub. dat is hier een fantastisch koffiekransje! ja ik heb wel zin in een bé-koekje, versierd met een irisblaadje. hey marlon, na drie dagen West-Vlaams Heuvelland is het goed om terug koffie te drinken. merci.

Gepost door: marc | 07-08-06

De commentaren zijn gesloten.