02-08-06

verontbittering

“Ik wil wel oud worden, maar niet lelijk. Dan heb ik het niet over rimpels. Bitterheid is wat je lelijk maakt… De beste remedie tegen bitterheid is vandaag nog iets doen aan de dingen die je dwars-zitten en die je kunt veranderen…” een citaat uit de Weekend Knack, opgetekend door lady Linda Asselbergs uit de schone mond van schrijfster en kunstenares Geertrui Daem (54).
Dit klinkt aangenamer en vooral raadzamer dan de passage uit het editoriaal waarin Guinevere Claeys plots besluit om de bommen-regens (elders) met uitbundig feestgehos (hier) op te lossen: “het ontembare feestengeweld”. (Ik speur tevergeefs naar zinnige regels van fijngevoeligheid).
Als de keizachte Tessa Vermeiren dit in haar huidige zuiden ver-neemt, keert ze fulminerend terug uit vakantie. Ochgottekes, ik vermeld dit zonder wrok, ieder zoekt het voor zichzelve uit: de weg naar de roes of de droesems van geluk.
Voor de goeie verstandhouding, ik hou ook van lol en een feestje met rock ‘n roll. Maar feesten zijn geen remedie tegen oorlog, noch het oplapmiddel voor vrede. Feesten en festiviteiten behoren tot de “ventielzeden” (heb ik ooit geleerd op hogeschool). Daarmee wordt bedoeld: een noodzakelijke uitlaatklep voor het dagelijkse, soms banale bestaan. Maar als dit soort plezieraktiviteiten een doel op zich vormen, zijn we niet meer op zoek naar een bestendig geluk, maar naar aaneenschakeling van telkens weer andere soorten van genot. Voor mij niet gelaten, maar charismatische denkers hebben me dit voorgezegd, onder andere de Dalai Lama. Dit is geen aanval van acute oranjegekte!
Ik ben hip-lekker. Ach wat saai allemaal, ik voel me bijna vijftig jaar. En Mick Jagger is er zestig, echt waar.

 

 

20:49 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

:-) Heb de Knack ook reeds doorgenomen en met verwondering vastgesteld via de Weekend-column dat de Gentse Feestenba(a)rd zou beweren alsdat hij liever uit de voegen springende feesten heeft dan oorlog. Hij die van kleinschaligheid groot is geworden ! Ben er geenszins sterk euforisch ;-) door geworden.....
Iris-stralen doorheen deze druilerige dag :-))

Gepost door: Iris | 03-08-06

feest en oorlog Ik heb het niet gelezen en weet eigenlijk niet goed over wat het gaat.Maar mijn eerste indruk is wit-zwart denken.Feesten = positief;oorlog=negatief; feesten houdt het moraal voor een paar uur even op peil,is eigenlijk een tijdelijke pijnstiller,soms noozakelijk om het ergste te kunnen doorkomen...

Gepost door: rebecca | 03-08-06

vervolg Maar...is zeker gen remedie,wel een tijdelijk lapmiddel om even je geest te verlichten...ook is niet iedereen eraan toe om te feesten in die omstandigheden,alles hangt af van je karakter en ingesteldheid.En wie zijn wij om te oordelen over iemands daden in zo een toestand?

net wakkere Bé

Gepost door: rebecca | 03-08-06

hey girls voor Iris: de column was me wat te zwart-wit en die plotse overgang van verbijstering om de bommen naar de oplossing in de feesten: veel te cru, GC liet ook een heel ongenuanceerde redenering volgen met verkeerde interpretaties omtrent De Buck en de 68-ers, dat meiske is nog wat te plat voor het betere werk à la Tessa en Linda, eveneens bloemenkinderen

voor Bé: het Knack-meisje GC stelde de feesterij in theorie voor als een perfecte remedie voor de vrede, maar in de praktijk vertolkte ze een soort escapisme, dwz vluchten voor een realiteit (een wel heel trieste), dat vind ik iets te goeiekoop, voor vrede moet er ook gewerkt worden, daar mag dan een flink feestje op volgen, alle remmen los en kleren uit

zedig & vredig,
Marlon.

Gepost door: marlon | 03-08-06

scherp soms denk ik dat het allemaalwat in de genen zit, marlon. de optimistische kijk of de zwartgalligheid. ik persoonlijk heb af en toe een periode dat ik eerder door een zwarte bril kijk, dat ik het moeilijk heb om een positieve noot aan te slaan. maar soms kan één bepaalde opmerking of reactie mij uit die impasse halen. maar een knop omdraaien en van zwart naar wit omschakelen dat kan ik dan niet.
veel jonge journalisten of columnisten stellen de zaken soms zeer scherp, zelfs soms wat erover. kwestie van hun positie in te nemen die ze later nog wat kunnen nuanceren zeker. prettig weekend, marlon. ik begeef me onder de geitewollensokken van het West-Vlaams Heuvelland. atento. marco.

Gepost door: marc | 03-08-06

@Marc Ga je dranouteren? Dat kan louterend werken voor de impasse. Ik wens je veel genot en geen ambras. Opgepast met liefdesdranken, ook niet smoren. Het aanschouwen van schone vrouwen, dat mag. Gaat Bé mee?

ciao Marco,
Marlon.

Gepost door: marlon | 03-08-06

schoorsteen nee, vriend. zo goed zou je bé nu toch al moeten kennen om te weten dat dranouter geen spek voor haar bek is. trouwens hoe weet je dat van dat smoren? ik ben geen roker. uitgezonderd gedurende één weekend per jaar, dan smoor ik de pannen van het dak. roken, bloemen en liefde.

Gepost door: marc | 03-08-06

neen Ik heb teveel andere festiviteiten op mijn agenda staan voor dit weekend..oa Polépolé Beach;ik had anders graag eens met Marc meegeweest,maar ...hij heeft me niet uitgenodigd,tja...hij weet niet wat hij mist of juist wel..:-)


Bé in een goede bui

Gepost door: rebecca | 03-08-06

sorry Inderdaad Marc ik denk dat Bé geen geitenwollen zomerpanty's in haar garderobe heeft, misschien wel sexy klompjes en een retro kleedje, op Polépolé kan alles, dat is polycoloreel, inclusief de rook van high-tabak.

swing ze,
Marlon;

Gepost door: marlon | 03-08-06

De commentaren zijn gesloten.