31-07-06

multigecultiveerd

Patrick Janssens, de socialistische burgervader van Antwerpen, legt in De Standaard uit hoe culturele diversiteit een verrijking kan be-tekenen voor het leven in een Vlaamse stad. Maar hij nuanceert en zegt onder andere ook: “zo zijn de heftigste tegenstanders van de hoofddoek mee verantwoordelijk voor het oprukken ervan”. Burgemeester Janssens waarschuwt hiermee voor polarisatie, het op de spits drijven van ‘een pro versus een contra’. Zijn mening omtrent het mega-verzoeningsconcert van Tom Barman is ongeveer bekend. Patje is formeel niet tegen het muziek(?)project, maar zeker geen enthousiaste voorstander, hij houdt zich op de vlakte, bang om de gewone burgers in het extreme kamp te jagen.
Verder in zijn betoog verklaart hij zeer stellig: ”In de vrije tijd en in de publieke ruimte hebben we nood aan grote tolerantie en vrijheid. Maar ook hier moet de samenleving grenzen trekken die voor iedereen gelden. Zo laten we in Antwerpen geen boerka toe die op de ogen na het hele lichaam bedekt”…

 

Mijn gedachten dwaalden meteen af, deze passage bracht mij bij een recente ervaring in The Outlet Village van Maasmechelen. In een merken-shop van jeans en assortimenten botsten wij plots op een donkere spookverschijning. Een vermoedelijk jong meisje of een jongen met borsten (wie weet) schreed daar met wapperend gewaad erg gezwind tussen de rekken. Wij zagen enkel de fladderende rokken en een volledig verborgen gelaat, enkel ter hoogte van de oogspleet was er een smalle kier om door te piepen. Geconditioneerd als wij zijn door beelden van verborgen dynamiet onder lange klederdracht, voelden wij ons verre van gemakkelijk. Dit leek bangelijk, onwennigheid ook bij de andere klanten en bij de jonge verkoopsters. Wat doe je daaraan?
In ons geval dus niets, waar was de mogelijke onwettelijkheid en wie waren wij om te ageren? Heeft Maasmechelen geen gemeentelijke regelgeving zoals in Antwerpen, of moet dit niettemin kunnen? Ik ben er voor mezelf nog niet helemaal uit, ik hou wel van wat exo-tica en kleuren in de kleren. Al die traditionele gewaden en sjalen, hoofddoeken, petten en baretten, dat moet kunnen. Maar die spooky toegedekte klederdracht, dat totaal bedekte en verborgene, duidt dat niet op een gebrek aan openheid? Ik twijfel, ik smijt het in de groep, raap het op, dit is geen staafje dynamiet.

 

Een andere anecdote, in dezelfde context, maar stukken sexyer en vrolijker. Bij ons in de buurt is een klein grootwarenhuis. Aan de kassa zitten mooie en minder mooie meisjes, geen enkele lelijke. Ze zijn wel multicultureel van samenstelling. De keren dat ik er om een boodschap moet, passeer ik strategisch bij die éne Arabische volbloed, een joekel van een Noordafrikaanse. Ze spreekt een beleefd en foutloos Nederlands, niet vlekkeloos want ze heeft een Oost-Brabants accent, zoals wij allen in de streek. Ze bestaat uit een gezonde dosis jonge glitter, de glamour zit er aan te komen. Een attractie hoor, nee we noemen geen namen, noch de straten die naar haar onthaal toe leiden. En ja, vermits de buurt voor een minderheid allochtoon is, heeft ze ook haar Afrikaanse klanten. Met de Noordafrikanen tatert ze gezellig in een kirrende switch van schoon Vlaams overwippend op plat Arabisch. Alsof dit niet mag mogen, wij staan erbij en trachten te verstaan. Wij gedogen dit met on-verholen pret, die mensen zijn zo van huize uit gebekt. Ook zij zijn varianten op ons volk, zoals wij allen ergens verre wortels hebben. Wie is authentiek? Niemand, maar iedereen is wel uniek. 

Nog effe een sneer aan Philippe De Winter die recent meende te mogen spotten met het Franse, quasi-allochtone, voetbalelftal. Verloren moeite, boze blanke man. Je bent een bezoedeld witte sjoemelaar. Niet enkel de balkunsten zijn exotisch bontgekleurd, ook de meningen gaan door met mondialiseren. Zelfs met geen demagogische praat en zwart-witte plaatjes krijg je de wereld nog van onze Vlaamse kaart. Omdat meedogende mensen in de meerderheid zijn, worden wij niet brozer van ras, maar in grote massa 'multigecultiveerd'. Het is nooit te laat om de volkeren moraal te leren.

 

 

19:47 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

multi-gecultiveerd en mijn ogen bleven hangen op de toepasselijk gekozen afbeelding ;-)
Ik vind ook dat een pet, een muts, een fez, een tulband, een sjaaltje (mijn oma droeg er ééntje haar hele leven lang en de buurvrouw uit mijn jeugdjaren iedere ochtend boven haar krulspelden) enz.. moeten getolereerd worden. Maar enkel een spleetje in 't gezicht : neen, dat kan niet voor mij. Ik moet de taal van de ogen kunnen zien om het ganse gezicht te kunnen aanspreken. Ik heb het ook niet zo gemund op een gezonnebrild iemand, die met mij een babbel in het zwart wil. Philippe De Winter daarentegen mag zich voor mijn part dan wel in een burka hullen met getraliede muilkorf .
deemsterende avondgroeten want ik moet morgen fris weer op,
Iris

Gepost door: Iris | 31-07-06

keuze Toch heb ik daar mijn bedenkingen bij.In feite kunnen we niemand dwingen om zich te ontbloten.Als zij die keuze maken,is dat hun probleem.Wij voelen ons bedreigd omdat we hen niet begrijpen.Nochtans zeggen de ogen al meer dan genoeg...

Gepost door: rebecca | 31-07-06

in de rapte jamaar Bé, zelfs die ogen waren slechts in een donkere holte te zien... ik versta je bezwaar, ik ben er ook nog niet uit, ik veroordeel niet, neig wel naar de afgelijnde mening van Iris, dit is comlex en delicaat hoor, wat mbt de veiligheid, ik denk dat ook sinterklazen (buiten periode eind nov en begin dec) verboden zijn door de meeste gemeentereglementen, waarom: wegens misbruiken tgv onherkenbaarheid

moeilijk hé,
marlon.

Gepost door: marlon | 31-07-06

herkennen Inderdaad,moeilijk...
Maar wie kan een moordenaar herkennen tussen 2 'gewone' mensen bvb.
Niemand,zelfs eigen familie is soms onbetrouwbaar,erg,maar is zo.
Mijn conclusie:kledij doet er niet toe.Tenzij voor een paar "bekende" slechte mensen,die in het oog moeten gehouden worden,dat begrijp ik.
nachtgroetjes,Bé

Gepost door: rebecca | 01-08-06

inderdaad Bé zomaar kledij doet er niet toe, tatouages en piercings mogen voor mij ook bij de vleet en overal. Maar alles afdekken met een niet gezonde bedoeling: ter onderdukking van het vrouwzijn en ter onderdrukking van vrouwelijke verlijdelijkheid, waarvoor de vrouw juist staat (o.a. hé).
Het zijn juist die mannen zelf die zich maar onder controle dienen te houden. Die burka is er gekomen omwille van de mannelijke zwakte en mannelijke bezitterigheid (is dat zo normaal en gezond ?) en dat men daaraan, in d'eerste plaats, eens werkt en de vrouw haar naturel zelve laat zijn. Wij vrouwen moeten ons wel inhouwen ;-) en meestal lukt het ons nog ook ? (allé mij toch).
Het gaat hem hier over discriminatie, vind ik.
Als mijn pleidooi voor de vrouw al te heftig overkomt, sorry, maar ik strijd voor gezonde emancipatie, zowel voor vrouw als man.
Laat een vrouw vrouw zijn en een man man, maar niet elkaars bezit, simpeler kan toch niet ?
'k ga stoppen want de woorden blijven opborrelen,
doeikes,
Iris

Gepost door: Iris | 01-08-06

mag ik effe? Miss Iris, mag ik er even komen tussen liggen? Wel dan, ben blij dat dit tenminste een beschaafd debat is, ooit was ik er getuige van dat iemand fulmineerde mbt dat soort mensen (lange gewaden, maar geen boerka, wel sjaal, maar gelaat onbedekt): " trekt gvd die lorren van ulder lijf"...

Marlon.

Gepost door: marlon | 01-08-06

:-) Beschaafdheid getuigt van respect en menselijkheid, lieve marlon.
Dat fulminerend heerschap verre van dus - zou ik erop zijn als ik vermoed dat het een vooraanstaand politicus is (was) ?-
ontsluierde groet,
Iris

Gepost door: Iris | 01-08-06

regel Inderdaad Iris,op jouw manier bekeken,keur ik je mening ook goed.Maar...veel vrouwen zijn er zich niet van bewust dat dit een regel is uitgevonden door mannen.En..willen dit ook zelf om hun man te behagen...dat is hun cultuur,kweet het,moeilijk te begrijpen voor ons,maar voor hen,doodnormaal.Het is niet zo evident om emancipatie daar door te voeren.

grtjs uit regen en wind !

Gepost door: rebecca | 01-08-06

:-) Nochtans Rebecca, uit tv-reportages en het boek van Annemie Struyf en Lieve Blanckaert zie en hoor je bewuste vrouwen andere taal spreken, ja zelfs make-up aanbrengen, en dit niet om hun mannen te behagen (want het wordt hen verboden) maar omdat ze gewoon hun vrouwelijke inborst, intuïtie volgen. Ach, 't is niet mijn bedoeling hier een polemiek op te starten en ieder zal hier wel zo zijn eigen waarheid over hebben.
't Ligt gewoon zeer gevoelig voor mij omdat zelfs ik in deze Westerse wereld, in een vroeger leven, heb moeten vechten voor een beetje "vrouwelijke ik".
Daar waar je zegt dat het voor hen niet zo evident is om emancipatie door te voeren heb jij dan alweer groot overschot van gelijk en schaar ik mij aan jou zijde.
Bé-ke, ik denk dat wij beiden mooi staan met een brandende toorts ;-)
vurige groeten,
Iris

Gepost door: Iris | 01-08-06

De commentaren zijn gesloten.