28-07-06

flashy Jef

Op de cover van Knack prijkt deze week top-advocaat Jef Vermas-sen. Meester Jef draagt een flashy en trendy overhemd, deze goeie smaak siert de sobere jongen. Om zijn minzame mond hangt een zweem van een glimlach. Jef wil iets zeggen, maar houdt eerst zijn adem in voor de foto-pose. In de rechterhand van de etalerende man ligt een doodskop, het hoofdelijke restant van wat eens een mens was. Een bizar en luguber beeld voor de boodschap die er-naast staat: “De grens van het kwaad wordt elke dag verlegd”. De rest van de uitleg volgt verder in het blad. Het gekende verhaal over (onder andere) de Congolese kindsoldaten, nonkel Jef heeft een groot vermeend gelijk. Tegen zijn betoog is vanalles in te bren-gen, zoals “de verwende mens is de gevaarlijkste crimineel”, is dat inderdaad zo? Hoe verwend zijn bijvoorbeeld de kindsoldaten, om maar iets te zeggen. Ach.

 

Onze Meesterman smokkelt ook toevallig (?) het beruchte artikel 71 in het interview: “de dader die bij onweerstaanbare dwang geen vrije wil meer heeft”, jaja okee Jefke, onze frank valt al meteen. Op basis van dat fameuze artikel pleitte jij immers een moordende confrater vrij. De zogezegd overspelige echtgenote bekocht haar jonge leven onder de hysterische messteken van een hyper-intellectuele, maar tijdelijk “onverantwoordelijke”, moordenaar-man. Advocaat Jef Vermassen bespeelde meesterlijk de volkse jury, hij be-kwam de vrijspraak, maar zit voor altijd met de zure nasmaak. Dat tracht hij te camoufleren met het geweten van Vlaanderen te bespelen, zich boeken-populair te schrijven en voor de mensenrechten te acteren. Kijk in de eigen spiegel, meester, wie de wereld wil veranderen, moet beginnen bij zichzelf. Leg eerst die moraliserende narcissus-attitude af, ga bij jezelf te biechten. Je zorgde voor een imoreel scharniermoment in ons dwalende tee-vee-land-schap. Mensen aanbidden blind hun media-vedetten, ook tot in een assissenzaal reikt die domme adoratie. Je zal maar beoordeeld worden door een bende idolaat gehersenspoelden.

 

En je voelt je onrechtstreeks ook politiek geroepen, je zegt het in één telegenieke adem.
Je werd reeds gevraagd door bepaalde partijen, nee niet door de socialisten, geef je zuinig mee. Haha, dit is om te lachen, nee eerder om te gieren (sorry voor de woordverspreking). Meester Piet Van Eeckhaut, een oud-rebelse rooie rakker, komt even niet meer bij. Zijn dochter Els, charmant getalenteerd én integer pleitend aan de balie van het elegant gelijk, bekent in oktober gemeente-politieke kleur. Oef, iemand moet zich toch eens publiekelijk verzetten tegen dit zelfverklaarde evangelie van het wankelende monument Vermassen. Dat is ons lapidair gedacht, tot spijt van wie dit weer benijdt. Heb ik gelijk, heb ik ongelijk?

 

20:34 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (7) |  Facebook |

Commentaren

.. ik denk dat je gelijk hebt met wat je schrijft over zijn camouflage, en het geweten van Vlaanderen.
Zo heb ik het steeds aangevoeld.

Gepost door: Evy | 29-07-06

.. het gewicht moet loodzwaar zijn.

Gepost door: Evy | 29-07-06

:-) Ik ben zeker dat je gelijk hebt, marlon. Zeer terecht verwoord, ook mijn opinie trouwens. Ik heb sowieso een bittere afkeer van narcisten en media-bespelers. De Meester heeft bij mij zichzelf helemaal verpest toen hij destijds in OmbudsJan zijn twijfels uitte over de betrouwbaarheid en bekwaamheid van vrijwilligers bij Télé-Onthaal.
Ik blijf jouw gedurfde maar terechte schrijfstijl bewonderen,
Iris-groeten,

Gepost door: Iris | 29-07-06

recht Eigenlijk moet je daar ,los van je eigen negatieve ervaringen,over oordelen.Een advokaat moet steeds objectief blijven!Zijn taak is de cliënt vrijpleiten,al is hij 100% schuldig.Dat dit niet altijd evident is en niet altijd strookt met de norm van de menselijke waarden,is voor hem ook niet gemakkelijk,denk ik.Ik spreek hier niet voor hem,maar voor het beroep in het algemeen.
Wat verkeerd zit in het rechtssysteem is,dat maar een paar uitverkorenen gebruik kunnen maken van getalenteerde advokaten.Iemand veroordelen zonder rechtsspraak,aan de hand van bewijzen geleverd door de politie,is misschien een optie...?Maar zou er dan ook geen machtsmisbruik gebeuren...?Een probleem dat altijd zal blijven bestaan!

Gepost door: rebecca | 29-07-06

middag meisjes @Evy: blij dat we op dezelfe golflengte zitten, je verrast me aangenaam, ik dacht echt dat ik een kantje-boordje column had geschreven, dat ik hopen shit over me heen ging krijgen, quod non, merci voor de sympathie

@Iris: welgemeende groeten terug, bloemenkind, ik had zo'n helderrood vermoeden dat nonkel Jef jouw morele type niet was, jij valt volgens mij eerder op meester Piet, een erg belezen man, maar te media-bescheiden


@Bé: nuance hé, jij schone wilde wolk, inderdaad een advocaat moet zijn ding doen, hij mag alle registers opentrekken, zelfs een beetje demagogie kan erbij, maar dan kan je niet tevens de morele lijn gaan uitzetten voor een natie, je draagt één petje, niet vandaag dat van de acrobatisch molenwiekende meester-pleiter en morgen prijken met de mijter van 'kardinaal-moraal van Vlaanderen'; een optie voor onze Jef: blijf rustig prediken vanop de mediakansel, maar kies dan als advocaat voor de marginalen, doe je ding pro deo, dan wil ik nog eens komen luisteren naar dat evangelie, de daden bij de woorden aub, en de zakken liever leeg

dag lieverds,
Marlon.

Gepost door: marlon | 29-07-06

:-) @marlon, de nagel op de kop, jij door-alles-heen-kijker ! Wie L.P.Boon zo mooi kan citeren en wie de armoezaaier eert, geniet mijn voorkeur.

Gepost door: Iris | 29-07-06

.. mijn sympathie (in deze kwestie ;-) ) is geen garantie wat betreft no-shit.

Gepost door: Evy | 29-07-06

De commentaren zijn gesloten.