27-07-06

effe ter reflexie

We zijn bedot in de Ronde, we hadden de bui zien hangen, deelden niet in de euforie, Michel Wuyts heeft ons belogen, cru gesteld. We zijn bedot op andere domeinen, we steken de handen uit, maar mensen verscheuren onze armen. De karavaan trekt verder, ik laat alles begaan. Hoe klein wordt de wereld op het einde van de rit? Een mens is werkloos, maar niet doelloos, ik heb nog mijn woorden.

Hallo Marco, ik heb het hier niet tegen jou, ook Rebecca heb ik niet aangesproken, er staat niets tussen de regels. Betreffende het item “Vorm en kleur” op
http://marcozuidpolo.skynetblogs.be dd 25-07-06: zelfs met mijn zieke brein zag ik daar een pure Mondriaan-pastiche doorheen knallen. Maar ik was lekker mis, ik ben ook geen kunstige jongen, het bleek bij natrekking eerder een soort Theo van Duisburg of Georges Vantongerloo. Wat is daar verkeerd aan? Ik kende Mondriaan enkel vanuit zijn figuratieve fase, zag zijn invloeden op architectuur, interieur en vooral design. Maar de vlakken, de kleuren en de vormen van jouw palet sloten dichter bij (bijvoorbeeld) van Duisburg aan. Weet ik veel, waar is de schande? Goed gedaan mede-blogger. Ik heb je geen enkel mo-ment verdacht van copy/paste.

Maar, er is een maar. Zelf heb ik al honderd keer gedacht dat ik de dichtkunst uitgevonden had, bij nadere reflexie zag ik altijd de mankementen, de invloeden, de hiaten en het ge-brek aan perfectie.

Marc, jouw beeldgedicht (mag ik het zo noemen?) ervaarde ik spontaan als zijnde een pastiche op de voornoemde meester(s). Zelf improviseer ik graag zulke imitatie-werkjes, bijvoorbeeld op Guido Gezelle. Verrassend hoeveel mensen er blindelings ingetuimeld zijn. Dichter Leonard Nolens knapt hetzelfde grapje op, (meesterlijk!), met het werk van Hugo Claus. En Claus, hij pasticheert niet enkel Raveel, maar ook Alechinsky, Corneille en andere Cobra-adepten. Claus hangt/staat zelfs met een paar schilderijen in het Smak, maar hij noemt zichzelf geen schilder. Hij zegt bescheiden dat hij slechts plagieert. Okee, den Hugo adoreert zichzelf bij voorkeur in een lichte vom van overacting.

Waar wil ik met mijn betoog naar toe? Wel, we zijn zelden uniek of authentiek, we zitten al meteen in een stroming, we zijn slechts epigonen van de echte groten. Er bestaat nu één-maal een Canon van de Kunst, daar moeten we mee leven. Vandaar Marc, je kleurenpak-ket was beeldig, maar niet origineel. Meer had ik niet willen zeggen. Sommige dingen zijn tot in den treure toe gedaan en blijven tot in den treure (treurend) mooi. Dus deel je in de kleureneer, toegegeven.

 

Dit was een item met zijn inspiratie-wortels in de richtingen 'Stijl' en ‘Constructivisme’, een goeie eeuw geleden. Ik speel momenteel “12 songs” van Neil Diamond, een productie van de geniale Rick Rubin. Ik hoor ballades, country en folk. De wereld draait gelukkig verder.

 

 

19:07 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (17) |  Facebook |

Commentaren

bijkomende beschouwing de drang om origineel te zijn, scheppen wat nog nooit geschapen is, ontdekken wat nog nooit ontdekt is, je voeten zetten op plaatsen waar nog nooit iemand geweest is, dit zijn streefdoelen van gezonde mensen. maar draai en keer het zoals je wil dit wordt steeds moeilijker. het is niet mijn ambitie om origineel te zijn. mijn 'kleur en vorm' is een speeldingetje met kleur, vorm en een idee die ik op een bepaalde manier doe uitkomen. het heeft niets kunstig, het is hoegenaamd niet commerciee, het enige is dat ik het zelf gemaakt hebt.
toch ben ik blij dat het iets heeft losgeweekt, dat het je aan het denken heeft gezet. dat alleen is reeds de moeite, nietwaar goede vriend?
marc

Gepost door: marc | 27-07-06

oké Marc Maar jij kent toch ook de historiek van de kleurenkubus die je aanbood en de artistieke verwantschappen die dan gelegd worden, nogal wiedes hé.

je maatje Marlon.

ps: de groetjes aan de unieke Bé, zeg haar dat de kruisbestuiving werkt

Gepost door: marlon | 27-07-06

.. ik kom nog steeds graag langs. om diverse redenen.
je bent wél een rare.
maar wie ben ik?
:-)

Gepost door: Evy | 28-07-06

voor evy ik ben een rare, maar jij heb wel een soort patent op mij hé, dat weet je

& zo ken ik je,
marlon.

Gepost door: marlon | 28-07-06

:-) Er lopen hier verschillende kleuren, vormen, gedachten, prestaties en metingen door elkaar. Ik tracht mijzelf samen te vatten met mijn min of meer door warmte verschroeid brein en mijn gedurfde uitspraak alsdat het mij geen moer kan schelen of een kunstenaar/schrijver/musicus en/of consoorten iets totaal nieuws proberen. Wat me aanspreekt en treft, wat me beroert en in schoonheid raakt zal me bekoren. Zelf heb ik geen behoefte om verniewend, ontdekkend, anders te willen zijn omdat ik allang heb ondervonden dat elk mens uniek is zich daarvoor in geen bovenmenselijke crapatsen hoeft te wringen.
Origineel is hij/zij die echt is, met het hart op de juiste plaats en de kunst kent zich te ontdoen van eigen creativiteiten.
Betreffende de Tour, ik vind me niet bedrogen, ik geloofde al voor de eindmeet niet in hem (Landis) die enkel zichzelf aan 't bedriegen was.
Mijn keuze was hij allerminst, ik neem het op alle fronten op voor zij die in zichzelf geloven, voor de stabielen waarop men kan bogen. Tom Boonen heeft een boontje meer bij mij voor zijn moedig en gedurfd uittreden.
Lieve marlon, lieve marc, lieve evy, lieve Loretta, lieve Bé en andere lieverds, ik sluit jullie één voor één in mijn hart, elk in een voorbehouden vierkantje met een eigen kleurtje en als ik in eigen boezem kijk zie ik daar mijn regenboog gretig bij zodat mijn kern zindert van kleurrijk, diverentieel genot.
Puurheid is mijn strijd,
Iris

Gepost door: Iris | 28-07-06

voor Iris dag weelderige bloemenvrouw, ik deel je mening, ook al lijk ik me te distanciëren: met jou wil ik altijd het bad in, het bed laten we buiten beschouwing, we zijn beschaafd nietwaar (dag Eric), ook met betrekking tot Tom Boonen volg ik je, we zitten in hetzelfde wiel, wordt hij ooit betrapt dan verklaar ik hem heden reeds onschuldig: mijn item dienaangaande is reeds geschreven... en voor de rest, 't is van de controverse dat onze commerce moet overleven, wat ik je brom (zacht)

je Marlon.

Gepost door: marlon | 28-07-06

mantotman hey marlonmaat, voor jou doe ik mijn beste kostuum aan en trek ik mijn das recht. bedankt voor je typisch-unieke beschouwing, ik waardeer het, nee niet uit mijn virtuele, maar uit mijn volbloedige, warme hart. ik omhels je in alle zuivere eerlijkheid. marc.

Gepost door: marc | 28-07-06

WAW omhelsende mannen, in zuivere kameraadschappelijkheid; daar wordt ik week en teder van; vroeger mocht en kon dit niet. Wat zijn onze nieuwe tijden gulzig gedurfd voor elkaar ! Mag ik er mijn omhelzing bijleggen ?
met regenboogzwier,
Iris

Gepost door: Iris | 28-07-06

OEPS even mezelf tot de fronsende orde roepen ; moet zijn worD ik.....

Gepost door: Iris | 28-07-06

alsjeblief Oké, Marc, al wat je wil, behalve tongzoenen, het was daarvoor dat Iris bevreesd was en zich vertikte, voor de rest lijken we een aimabel trio, nog schoon volk gevraagd graag...

the party-Marlon.

Gepost door: marlon | 28-07-06

zucht! Allé Marlon!
Het is dat waarnaar ik uitkeek...!De max om 2 mannen te zien vrijen met mekaar!
koppelaarster Bé :-)

Gepost door: rebecca | 28-07-06

@Bé Voor mij liever een andere mix. Mannen moeten makkers zijn, maten... zoals Marc.

je Marlonman

Gepost door: marlon | 28-07-06

Zowat vanalles wat Beste Marlon, goed dat je eindelijk bent bijgedraaid mbt Barman :-)
Verder, helaas ben ik nooit op de redactie van Knack, ik ben slechts halvelings freelancer, ik klus maar wat bij. Omdat ik dat dus graag doe. K kan je niet helpen dus met je push op Knack. Wel goed gelachen met je Humo verhaal.
r

Gepost door: roel | 28-07-06

merci Roel Maar: je kan toch gewoon die column van JPM afpakken, zeg dat het moet van Tessa (tijdens haar afwezigheid: nu!). Ik bewerk Linda wel :-)

dag stylistieker,
mv

Gepost door: marlon | 28-07-06

.. Je wordt een BB.

Gepost door: Evy | 29-07-06

BB? Hallo Evy, mag ik dat dan interpreteren als Bloggende Belhamel? Meer moet het niet zijn, ik ben dik tevreden met jouw feed-back en die van een paar trouwe anderen. Aan dat soort BB-schap ben jij zeker schoon schatplichtig.

immense dank!

Gepost door: marlon | 29-07-06

.. je hoeft me niet te danken Marlon - dat weet je toch?

BB of BB, allemaal om het even, jij kiest, maar kies goed...

Gepost door: Evy | 29-07-06

De commentaren zijn gesloten.