28-06-06

een oranjegekte

Het is niet mijn gewoonte om me te bemoeien met het blog van Loretta, mijn teergeliefde huisgenote, ze zou het ook niet toelaten, een kattig vrouwtje weetuwel. Wij huldigen beide een onafhanke-lijke webautonomie. Uiteraard volgen wij mekaars wederwaar-digheden in dit wereldje en geven wij wederzijds commentaar, in principe nooit rechtstreeks op de blogs, wel bijvoorbeeld in bed en ook weleens erbuiten. Ditmaal moet iets me direct en dringend van het bezwaarde familiehart.

Een onverlaat die zich “oranje kikker” noemt, reageerde reeds een paar maal cryptisch en quasi-academisch op het item van Loretta over “onze Ronny”. Het stuk staat sinds eer-gisteren te lezen op haar blog, getiteld “Ode aan Ronny”. De jongen in kwestie is een lichtjes lichamelijk en mentaal gehandicapte uit Kessel-lo. Wij kennen hem reeds een paar decennia, respecteren hem als een volwaardige medeburger en slaan meermaals spontaan een praatje met hem. Ook een duurloopje onderbreken wij daarvoor gaarne. Ronny is een gelukkige gast, welbespraakt en op zijn kinderlijke niveau zelfs niet dom. Hij is perfect geïntegreerd in het voorstedelijke Kessel-lo, is gans de dag in alle weer en wind op de been, is de beste klant van de buschauffeurs en mist geen enkele lokale voetbalmatch. Ik wil gewoon maar aantonen dat gekke Ronny ondanks zijn handicap omgekeerd normaal is en aanvaard wordt door iedereen. Wij respecteren zijn hyperkinetische individualiteit.

 

Terug naar de Oranje Kikker. Hij komt ongepaste praatjes verkopen waar wij geen bood-schap aan hebben. De kern van zijn betoog ontgaat ons, wij zijn geen intellectuelen, maar ook niet dom, gewoon wat volks en met een dosis gezond verstand. Mag dat misschien volstaan om met de Ronny’s van deze wereld om te gaan, goedmoedig over hen te schrij-ven, hen aan te nemen in hun specifieke waarde? De Oranje Kikvors beticht Loretta bij (vervelende) herhaling van een vage misvatting omtrent de benadering van zulke gevallen. Beste Oranje-man, Ronny is geen geval, hij is een jongeman van dertig, even goedaardig ‘onnozel’ als aimabel. Ronny functioneert comme il faut op zijn geëigende manier.
Dat is misschien spijtig voor uw praatjeswinkel, u zou hem grandioos mismeesteren, pootjes af graag. Gelieve ook in uw apartheidshokje te blijven, wij hechten geen geloof aan uw al-ternatieve moraal. Omgang met de mensen, ook de minderbegaafden, doen wij op intuïtie. Dat lukt ons aardig. Verschoning, misschien plegen wij hierbij broodroof op uw labo, maar uw marchandise lijkt ons niet koosjer. Wat u onder uw psychologische telescoop meent te moeten doorgronden, doen wij zonder voorschriften op het goede gevoel. Niet meer storen alsjeblief.

Het is me wat met dat progressieve intellectualisme. Uit irritatie gaan wij retro-activeren.

 

22:27 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

handicap Volgens mij is dit een persoon met nog eens een lage emotionele intelligentie die om één of andere reden dichtbij met handicap te maken heeft;hetzij zelf, hetzij in zijn nabije omgeving en daardoor zeer gefrustreerd rondloopt...
Anders zou hij je wel begrijpen,Loretta.Hij kan het woord "handicap" niet horen,laat staan met zijn neus op de feiten gedrukt worden en uit de beschrijving misschien afleiden dat deze zeer dicht zijn eigen waarheid benadert(het is Ronny zelf toch niet..?),dat het hem aggressief maakt.Hij aanvaardt het niet.
Niet teveel aandacht en energie aan besteden,Marlon en Loretta ; het voornaamste is dat hij je kijk op de zaken kent.Je voelt onmiddellijk aan dat hij niet op je golflengte zit.
nog een woelige nacht toegewenst!

Gepost door: rebecca | 29-06-06

compassie met de anderen meeleven, dat is wat jij kennelijk doet. ik heb daar grote bewondering voor. en ook voor je schrijftalent.

Gepost door: martin | 29-06-06

groot gelijk marlon Dat heerschap zou zich beter "opgeblazen kikker" noemen!
Vindt zichzelf duidelijk heel belangrijk

Gepost door: gerda | 29-06-06

:-) Alweer goed gezegd en nog beter geschreven marlon. Ik schaar me achter jou en Loretta en durf te beweren dat WIJ ALLEMAAL onze eigen handicap hebben en wat zou daar mis mee zijn ? Der Ubermensch is (gelukkig) een utopie.
liefs, ook aan Bé-ke voor haar bemoedigende woorden,
Iris

Gepost door: Iris | 29-06-06

jammer jij hebt overschot van gelijk, marlon. nochthans vind ik dit heel jammer. ik weet niet indien die persoon 'oranje' vertegenwoordigt maar de uitgangspositie en het werk van deze organisatie is te loven. ze organiseren activiteiten waarin 'gehandicapte' en 'normale' mensen op gelijke voet aan deelnemen. Ik denk dat ons bé dit kan beamen. De uitlatingen van die persoon in kwestie zijn compleet naast de kwestie.
dag maat, prettige dag gewenst.

Gepost door: marc | 29-06-06

liefste validen Hé Bé, jij zou wel eens gelijk kunnen hebben met je suggestie dat het om een emotioneel gestoorde persoon gaat, dan trek ik een groot deel van mijn kritiek terug, dank voor je meedenken, je bent inderdaad erg alert

Merci Mister Martin, jij bent de laatste tijd uitzonderlijk goed op dreef

Dag Gerda, fijn dat je mee komt kikkeren, ik ken je echter niet, helaas

Hallo Iris, wij zijn vereerd om met jou een gezonde handicap te mogen delen, laten we dat zo houden, lekker imperfecte bloemenkinderen

Hoi Marco, dank voor je relevante info, wist ik veel dat Bé in oranje gewaden wandelt, ik dacht gewoon dat ze meestal zonder kleed ofzo

mv

Gepost door: marlon | 29-06-06

oranje Ik begin het nog te geloven ook!Ik had nog niet zo ver gedacht,Marc!
Het kan een inwoner van oranje zijn,die gewoon niet begrijpt wat je bedoelt.Tegenwoordig voelt de mens zich vlug persoonlijk aangevallen zodat het woord "handicap" als discriminerend wordt aanzien!Soms is het ook de omgekeerde wereld en maken mensen misbruik van de situatie.
Ik werd zo eens beschuldigd van "racist" omdat ik niets wou kopen van een kleurling die aan deur kwam ronselen!Straf,ik met een multi-culturele persoonlijkheid!Situaties kunnen zo leiden tot veel misverstanden,spijtig!
Dus,een goede raad : nuchter blijven!

Gepost door: rebecca | 29-06-06

vervolg Voor alle duidelijkheid,Marlon!
Eigenlijk heb ik persoonlijk niets te maken met oranje!
(my body is perfect...! :-)
Wel heb ik als vrijwilliger al een paar keer contact gehad met deze vereniging,zelfs mee samengewerkt rond thema's .Die mensen doen dat formidabel!Mensen met een handicap worden professioneel begeleid.Het is een leefgemeenschap binnen de gemeente waar Marc en ik ooit eens samengewoond hebben( echter niet in hetzelfde huis...)
Bloot is mooier dan oranje...

Gepost door: rebecca | 29-06-06

@blote Bé Ja, ik wist het reeds van Marc, ivm je perfecte body, hij is een kenner, het is hem gegund, zoveel schoon bloot dat moet je verdienen, zodus

Marlon (lonkt)

Gepost door: marlon | 29-06-06

aan alle vrouwen Nog even naar de vouwen toe,wil ik duidelijk maken dat elkeen voor zichzelf moet uitmaken met wat hij tevreden is.Ik vind elke vrouw een prachtlichaam hebben.Het vrouw-zijn op zich is al een uniek voorrecht!
Ik ben zeer zelfzeker wat betreft mijn uiterlijk,maar daarom objectief gezien zeker niet de mooiste!De tijd heeft zijn sporen ook hier en daar al nagelaten.Maar als je je goed in je vel voelt,straal je dat ook uit en zijn die uiterlijke details helemaal niet belangrijk meer.
Dit even ter verduidelijking vooraleer men denkt dan Bé een hersenloze barbiepop is,die echter wel graag met mannen dolt...!
B.

Gepost door: rebecca | 01-07-06

vrouwen 'alle vrouwen'?
Daar hoor ik bij.
Ik denk niet dat jij een barbiepop bent. Barbiepoppen kunnen namelijk helemaal niet schrijven.
Grapje hoor, Bé.
Wat mij betreft; ik dacht/denk niet dat jij hersenloos bent.
Jij blijft wel wie je bent. Goed, toch?

Gepost door: Evy | 01-07-06

Thanks! Dankje voor de bevestiging,Evy!
Ik begon weer even te twijfelen aan mezelf.Zoals Marlon,nu voor heeft met zijn collega,heb ik het ook al voor gehad dat mensen een negatief oordeel over me vormen doordat ze me totaal niet kennen,spijtig!
In het "echte" leven,heb ik soms moeite om mezelf te zijn.Het lukt me de laatste tijd alleen met mensen die me nemen zoals ik ben.
warme groetjes!

Gepost door: rebecca | 02-07-06

De commentaren zijn gesloten.