17-06-06

Knack geknakt

Zijn er nog zekerheden in dit leven? Een mens zou beginnen twijfelen, ook willen stoppen met schrijven, als de grote voor-beelden steken laten vallen. Koen Meulenaere, sinds jaar en dag de beste, zoniet de enige satiricus van dit land, schoof zwaar uit over de thesis van Freya Van den Bossche. Tessa Vermeiren mispakte zich aan het bezoek van de Dalai Lama. Mijn geliefd weekblad Knack produceerde twee kemels in één editie. Missen is menselijk, zich vergissen op het niveau van een kwaliteitsmagazine is bedenkelijk. Al wie gekapitteld werd in het verleden heeft nu binnenpret. Hoofdredacteur Rik Van Cauwelaert heeft reden tot bezorgdheid, redt hij dit met een bolwassing ter redactie?

Koen Meulenaere bezondigde zich aan een actie directe beschadiging ten opzichte van Freya Van den Bossche. Zijn grap was van bij aanvang mislukt, stak vol persoonlijke rancune en ontsierde zijn blazoen van integere dwarsschrijver. Zijn aantijging valt onmo-gelijk te bewijzen. In hoeverre is een thesis een authentiek werkstuk? Begin daar maar eens aan. Het verwondert ons dat de reactie van Freya nog zo lang op zich liet wachten, of was zij finaal toch de slimste van de klas door Koen Meulenaere rustig te laten door-gaan tot hij zich als een dolle scherpschutter in de eigen voet schoot. Het is ook foute boel om nu Frank De Moor (zaliger!) te laten opdraven als de vermeende thesis-auteur. Beide mannen zouden goeie vrienden zijn geweest en een paar “staatsgeheimen“ gedeeld hebben. Het is/was hen gegund, maar we twijfelen ten zeerste, dit was niet meteen de huisstijl van de hyper-integere De Moor. Het is pas een week geleden dat Rik Van Cauwe-laert argumenteerde dat de edele broertjes Lippens Frank De Moor niet meer ’off the record’ mogen citeren wegens helaas overleden. Diezelfde spelregels moeten bij uitstek voor de eigen redacteurs gelden, zelfs voor de getalenteerde hoofdnar van het blad. „Bladspiegeltje aan de wand, wie is nu de meest gedupeerde van het saterland?“

 

Ook onze superfavoriete Tessa Vermeiren schoof zichzelve een bananenschil onder haar vermaarde hoofdkolom. Ze hekelde tamelijk botweg het bezoek van de Dalai Lama aan ons land. Ze nam aanstoot aan bepaalde honneurs ten aanzien van de man, aan de simpliciteit van zijn boodschap en ontwaarde zelfs vormen van decadente merchandising. Maar Tessa toch, je schreef zelf in je veel geprezen boek dat je pas in je recente nadagen het licht zag bij de loge. We gunnen je van harte deze vrijmetselarij, elitair in zijn samenstelling en niet meteen doorzichtig van doctrine. Geef ons, de volkse jongens en hun hupse meiden, dan maar het gratis evangelie van de Dalai Lama. Alles staat te lezen in „De Kunst van het Geluk“, een pocketuitgave kost zelfs geen twintig euro. Wie pakt ons deze Waarheid af?

 

Het siert Knack dat wij onze kritieken sinds een tijdje bij hen kunnen posten, zij openden een vrij toegankelijk blog. Ik ben benieuwd hoe zij op de lapsussen gaan reageren, vooral Koen Meulenaere zorgde voor averij. Wij verwachten een kleine stunt, met minder zijn wij niet tevreden. En ach, die keizachte Tessa, haar hebben wij reeds lang vergeven.

 

22:18 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

thesis ik zal mijn thesis dan ook wel niet zelf hebben geschreven, want ik was toen ook vader...

Gepost door: martin pulaski | 18-06-06

twijfelen ? Ik ik geen geval Marlon om jou en L. te danken voor jullie lieve groeten voor ons vertrek naar Barcelona; doe nu even mijn blogronde in eigen land, moet nog veel bijlezen.
Alvast een zwoele zondagse avond gewenst en tot een volgend bezoekje,
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 18-06-06

these Martin, ik heb ook geen poot uitgestoken aan mijn thesis, reeds gestopt na de kandidaturen, zo kwam ik er makkelijk onderuit

Lieve Iris, welkom thuis in ons bloggershart, we hebben je gemist, wis, wijs en waarachtig

Marlon

Gepost door: marlon | 18-06-06

scoren ik heb me nooit lekker gevoeld bij mensen die trachten te scoren door anderen (meestal mensen die in de belangstelling staan) belachelijk te maken. het is goedkoop en getuigt van een misplaatst soort journalistiek. bij het lezen of aanhoren van zulk een schurftig schrijfsel of boertig betoog bekruipt me steeds het gevoel van plaatsvervangende schaamte en opkomende misselijkheid (dit idee wordt in mijn hersenen gepersonaliseerd door ene Geert Hoste).
Bedankt voor de hint 'Coco Rosie', is nieuw voor mij, maar ik maak er werk van, Marlon. Merci. marc.

Gepost door: marc | 19-06-06

Knack ontspoord ? hé Marlon, ik zit met dezelfde gevoelens van spijt en enige teleurstelling, want ook mijn uitgesproken weekblad begint in haar geschriften te wankelen.
Ik meen zelfs vernomen te hebben dat hoofdredacteur Van Cauwelaert een sterke hand boven het hoofd van Koen Meulenaere houdt .
Alhoewel ik voorstander ben van cynisme, wat ik een nuttige vorm van relativering vind, moet ik bekennen dat Meulenaere de laatste jaren te overdreven op de man dan op de bal is gaan spelen, wat ik dan alweer een zekere vorm van gebrek aan "gezond cynisme" vind.
Cynisme als middel tot relativering, OK maar meestal verheffen die cynici zichzelf zo hoog op hun sokkel dat zelfspot te diep is gaan liggen. Nochtans helpt zelfspot de zelfrelativering waar Koen Meulenaere al lang geen voeling meer voor heeft.
't Is aan de trouwe Knacklezer om hem er attent op te maken dat zijn schrijfsels eerder een wrange grijns oproepen dan een innerlijke vergenoegzaamheid.
Wat Tessa betreft, neem me niet kwalijk, maar ik voel me haar gelijke i.v.m. de oranje-fabriek. Ben zelf niet voor elke vorm van verheerlijking.
't Wordt een mindere zwoele nacht, laat onze dromen tot ons komen...
hartelijks,
Iris

Gepost door: Iris | 19-06-06

@sterk tweetal Marc, humor is een moeilijke materie, inderdaad niet besteed aan ene Geert Hoste. Om in de muzikale context te blijven, ken je Daniel Johnston, da's pas losgeslagen gekte, helemaal geniaal, hij lag jaren voor op bv The Pixies en Eels, het zou kunnen dat hij momenteel weer eens opgesloten zit, soms vergeet hij zijn pillen te nemen en dan lopen zijn grapjes meestal uit de hand.

Iris, da's weer een mooi tractaat van jou (neem er een patent op!), ik ervaar je als een volksschone volbloed-intellectuele, met een verstand dat vol zit van temperament en warmte , niet te temmen door goden of geboden. De Dala Lamai zou je zijn oranje zegen geven, maar jij mag zoiets weigeren, jij hebt geen nood aan de mystiek van zijn psychologie (want meer is het niet, genoeg voor mijn simpele geest). Leve Moeder Tessa (grapje).

Marlon

Gepost door: marlon | 20-06-06

:-) ho ho marlon, zoveel traktaat, daar voel ik me als temperamentvolle volbloed diep roze-blozend bij. Eigenlijk zie ik mezelf zo niet, volks met een zekere portie gezond verstand en door-de-jaren-gerelativeerd, dat wel.
Niet te temmen....hmmmm.....dat valt nog te bezien, niet door de goden maar als jij zo doorgaat ga ik door de knieën ;- (grapje)
Waar haal jij toch die schone woordenstijl, ik begin te vermoeden dat jij hier of daar jouw uitmuntende taalkronkels wel ergens publiceert en als ik mis ben, dan wordt het hoog tijd ! Ik ben alvast jouw eerste abonnee.
Je hebt chance dat die "moeder Teresa" een brave vorm van cynisme is
;-)
Geloof je me dat ik sessies Yoga en Zen-Bouddhisme achter de rug heb en dat ik mijn mystieke momenten dagelijks beleef, met dat verschil dat ik daar geen entourage voor nodig heb.
Voor mij is 't leven van alles wat maar niet van iets "alles".
doei....

Gepost door: Iris | 20-06-06

evenwicht Mooi gezegd,Iris!
Bij mij is het iets genuanceerder: van alles wat IK verkies "wat",alles is een utopie.
Jij lijkt me een zeer evenwichtig iemand.Ik heb ook mijn balans herontdekt of eerder hersteld door en in de spiritualiteit.
warme groetjes ook voor Marlon,natuurlijk...
la Bé !

Gepost door: rebecca | 20-06-06

dag leading lady's Hoog tijd dat ik uit de zondigheid stap richting bezinning, jullie hebben mij op ingetogen wijze bekeerd. Wat is er mooier dan het spirituele voorbeeld van sensuele vrouwen? Toegegeven, sexy is zo'n Lama niet, en dan steeds met die oranje travestieterij, waarschijnlijk draagt hij niks onder zijn toga, foute boel hé Bé & Iris.

Marlon (mediteert)

Gepost door: marlon | 20-06-06

De commentaren zijn gesloten.