05-06-06

droef vermoeden

San Feliciano (30/5)


Onze vakantieburen zijn vertrokken, na een kortstondig verblijf van drie dagen. Ogenschijnlijk een vader en een zoon, Fransen, vrien-delijke mensen. Afstandelijk, dat wel, een bonjour en een bonsoir, met een schone glimlach, maar stil, bijna timide. Van zuiders volk zijn we zoiets niet gewend. Ze vermeden ook de zon, steeds dis-creet in de schaduw op hun terras, met een boekje of een rustige conversatie onder hun beidjes. Geen getater, eerder een gemoe-delijke dialoog, soms haperend, met veel denkpauzes. Alsof ze in de rats zaten, ik druk het te lapidair uit, nee een andere nuance is op zijn plaats. Hadden ze een groot gezamelijk verdriet te verwerken, ontbrak er plots iemand, werd er gezocht naar een oplossing, een compromis? Ze hadden wel hun mountainbikes  bij en vertrokken voor lange namiddagen de bergen in. Om ergens uit te fietsen, om zomaar weg te zijn, om te ontsnappen aan iets of iemand?
Niet aan mekaar, ze waren quasi-onafscheidelijk. De vader een rustige vijftiger, gedistin-geerd en gecultiveerd (een vermoeden), de zoon eerder schuw maar pijnlijk beleefd, misschien gekwetst (gok ik). Eén nacht kon ik de slaap niet vatten en verliet ik driemaal rusteloos het bed. Driemaal ontwaarde ik de zoon, alleen op het pikdonkere terras, zittend tegen de gevel, enkel het puntje van zijn brandende sigaret lichtte op. De éérste keer zei hij nog bonsoir monsieur, de twee volgende keren lieten we mekaar onbegroet in onze beslommeringen. Het was ook niet gênant, er was een wederzijds respect. Een bleke twintiger met problemen, zoiets is niet te definiëren. Zijn verdriet, geen te groot woord meen ik, leek immens, dat vraagt om discretie.
Vandaag hebben we ze niet meer gezien, we hoorden ze ook niet vertrekken. Zulke mensen kunnen zich kleiner maken voor de buitenwereld, wegkruipen in zichzelf, in een niemands-land verdwijnen. Wachtte hen ergens een vrouw, een moeder of een verderzetting van een rouwproces? Was een afscheid in hun leven nakend, een vaarwel aan mekaar, speelde de goede dood een rol?
Twee vluchtige en integere mensen, een passage in ons bestaan. Beklijvend en verrijkend.

 

20:07 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Happy Birthday Een weekje of wat te laat ongeveer denk ik, maar toch ... niet minder gemeend, een mooi 39 ! ;-) Op naar die 40 ... ooit

Gepost door: Jo | 05-06-06

eerlijk leeft het langst Jo, jij verdient het om eerlijk tegen te zijn, het éne misverstand stapelde zich op het andere, dus ik beken: ik ben die kaap van de 40 al een eindje gepasseerd, de exacte leeftijd verklap ik je bij onze eerste confrontatie in Leuven, da's dik beloofd (euh, ik verjaarde inderdaad wel op die maandag van Marc en Martin's illustere week, blijft een sterk trio toch?)

mv

Gepost door: marlon | 05-06-06

Mooi, ontzettend mooi Dat stukje over die toevallige buren in Italië. Boordevol empathie en uitermate schroomvallig. Je bent een ware humanist, Marlon (lees: iemand die de menselijke waardigheid, de vrijheid en de waarde van de persoonlijkheid centraal stelt - (c) Van Dale).

Tot genoegen & blogs, MM

Gepost door: Mati | 06-06-06

presentje mooi marlon. mooie woorden, fijngevoelig.
de zon en 't schone weer zijn speciaal voor jou en je geliefde.
marc

Gepost door: marc | 06-06-06

@Mata & Marc Bedankt mannen, jullie zijn twee schoon mensen, subtiele sensualisten.

mv (stil).

Gepost door: marlon | 06-06-06

proficiat je bent terug. dus alles is vergeten en vergeven. en nog een tweeling ook, en een die van umbrië houdt! proficiat! geniet nog met volle teugen van je jeugd.
heb je lekker gegeten in umbrië? strangozzi (geloof ik), en dan die heerlijke montefalco wijn?
(ik heb al je reisverslagen nog niet kunnen lezen, excuus)

Gepost door: martin | 06-06-06

ha ! je bent terug !
ik had nochtans veel geld gegeven aan mijn mafiavrienden om je daar te houden, maar het mocht niet baten precies...:-) ha ! ha ! ha !

Dag Marlon..................................................................................

Gepost door: anima-negra | 07-06-06

iemand heeft steun nodig http://jorisopavontuur.skynetblogs.be/
(stuur dit door)

Gepost door: anima-negra | 07-06-06

dag jongens @Martin: die wijn is inderdaad een streling voor de zinnen, zoals het helegans onvatbare landschap en de bijna allemaal warme mensen, die wijn zindert hier ten huize na, Loretta nipt er met trage teugjes van, een geutje langs de lippen, de aarzelende streling van de tong, een beekje in de keel, een slokje godendrank waar ik niet kan van nippen, ik ben een droge waterdrinker, maar geniet op dichtende afstand, een betoverend proces, we worden jaren jonger van ervaring, ter jouwer ere geschreven.

@Animaat: dag ex-collega Kamiel, fijne vriendjes heb jij bij die maffia in Umbrië, die éne inslagkeer was het voor ons even 'Sumbrië', het duurde een stonde eer we je brekebroers verstonden... nog de groetjes aan Marcel en Isabel, we stuurden deze keer geen kaartjes wegens zegels vergeten. Oh ja, wij zoeken momenteel iemand met jouw profiel om te undercoveren, vanuit je camouflage-charme ben je onweerstaanbaar.

mv

Gepost door: marlon | 07-06-06

.. neen, wij hadden nooit problemen.
toch niet dat ik weet.
mooie woorden, Marlon

Gepost door: evy | 08-06-06

De commentaren zijn gesloten.