03-06-06

ego-esthetiek

San Feliciano (22/5)


Italianen kan je niet leren kennen. Als je ze volledig wil doorgron-den, dan moet je spitsvondig bochtenwerk via jezelf verrichten, niet met de scherpe ellebogen, maar middels inwendig boezemonder-zoek. Je moet die aparte aard eerst in jezelf doorvoelen, dat is de ware kunst.

Hoe bereikt iemand die limieten van de mix aan elegantie en flam-boyantie? Hoe blijf ik plezierig stoïcijns mezelf terwijl de wereld om me heen vergaat aan apathie en misantropie? Een Italiaan blijft vrolijk lachen in zichzelf, hij/zij wandelt rustig omheen een probleem en lost het retroactief ontspannen op. Blijven ademen, denkt dit volk, de rest volgt later wel. Eerst leven, daarna denken, werken eventueel. De zon blijft schijnen ook als het binnenregent in hun hart, zij schudden zich eens af en verwekken een kleurig aureool, zoiets dat ineens opstraalt als een frivole regenboog.

 

Je krijgt geen vat op dit soort mensen, dus probeer het op je eigen uit. Confronteer je met de eelt op de overschotten van je leed. Wik en weeg je bruto saldo aan morele schulden, trek de overlast vlug zonder scrupules af en tel uit je winst. Netto ben je gelukkiger dan ooit voordien. Carpe diem, pluk je door de nachten en slaap daarna languit in jezelf. Rollebollend kom je morgen door de dag.

 

Wees zuiver als een Italiaan in het diepst van al je je dromen, inclusief je sensuele wensen. Denk eraan, beste mensen, dat is dik verdiend, ook zonder één verdienste aan spirituele rituelen. Voor niks gaat de gelukzalige zon op in dit zuiden. Zet je ziel voortaan op een kier en het stil geluk druppelt naar binnen. Het geheim van deze Romeinen en aanverwante Appenijnen: la dolce vita kansen geven, overleven op een glimlach, zwemmen in de liefde. Houden van een ander zoals je van jezelf houdt. Begin stante pede mateloos met die eigenliefde, kijk in de spiegel en wees ijdel.

Die ego-esthetiek raakt aan sociale weefsels, aan de intra-biologische en neo-filosofische ethiek. Ik heb dit persoonlijk uitgevonden met empirisch genot en verkondig de blije bood-schap zonder zichtbare knipoog. Mijn empathie geldt grenzeloos voor u allen. Ik vind ons symphatico voortaan.

 

21:54 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

romeinen alan epstein, as the romans do

Gepost door: lezer | 04-06-06

hé hallo marlon back in town ?
Italianen ken ik niet, ben zelfs nog nooit op hun bodem gestrand maar zoals jij ze hier beschrijft moet La dolce vita echt bestaan. "Plezierig stoïcijns blijven" : 't ja ook een soort struisvogelpolitiek zou ik zeggen, allebei een vorm van zelfbehoud misschien ?
Nu ja, ik merk dat jullie hebben genoten tussen die flamboyante wereldburgers en de zon als octopus jullie torso in haar greep.
"Eerst leven, daarna denken en dan werken" : typisch zuiders hé; minder uitvoerbaar in ons Belgenlandje, maar 't overwegen waard, je werkgever even terzijde gelaten ;-)
Hun huidige leider bevalt me, het uiterlijk achterwege gelaten, in ieder geval beter dan de vorige.
Goed dat jij er ons nog eens aan herinnert : ik sta al voor de spiegel blij te wezen, als is het met mijn ogen halfdicht ;-)
Tot later lieve blogmaat en even lieve groetjes aan Loretta,
Iris
NB Blij jou ook al op mijn blog op visite te hebben gehad


Gepost door: Iris | 04-06-06

bedankjes @lezer: bedankt voor de tip, ook de foto's van diane epstein zijn typerend

@Iris: dag schone dame, ik spring straks nog eens binnen bij jou, goed zo?

mv

Gepost door: marlon | 04-06-06

De commentaren zijn gesloten.