17-05-06

recht en averechts

Enkele Antwerpenaars hebben recent een Vereniging voor Ver-draagzaamheid opgericht, kortweg V3. Op 26 mei plant men een stille mars tegen zinloos geweld (bestaat zinvol geweld?), ook een petitie doet reeds de ronde. Bruno Wyndaele, Nic Balthazar en Martine Prenen hebben die al ondertekend. Wij voorspellen dat Koen Wauters, Martine Tanghe, Goedele Liekens en andere Vogels zoals Mieke zullen volgen. Een handtekening kost geen geld, veronder-stelt geeneens een mening. Als we maar bij de perfecte correcto’s horen nietwaar. Zaterdag (bijvoorbeeld) gaan zij naar een multi-cultureel feest met barbecue voor vedetten en vrijen zich te pletter aan mekaar (ik fabuleer). Daarna keren zij naar hun knusse huisjes terug, zijnde fermettes te velde of een dure loft in sjieke binnen-steden. Zij wonen nooit in Kuregem bij Anderlecht, noch in Molenbeek of Borgerhout. Ook ik woon ongestoord in het autochtone Kessel-lo, dit terzijde (bij Leuven).

 

Wat die Vlaamse nitwits op de beeldbuis produceren is van een soortelijk gewicht gelijk aan gebakken lucht. Mijn semi-wetenschappelijke uithaal komt vanuit de losse pols, excuseer me. Ook een single zit er weer aan te komen, een benefietlied heet zulk gekweelde ding. Gratis in de huiskamers gekeeld door altruïstische Vlaamse artiesten. De reclame voor hun carrière is mooi meegenomen. Aandoenlijk zoals die mensen voor verdraagzaamheid zingen, soms zelfs tegen de honger in de wereld of een oorlog die hen zogezegd niet zint. In the picture is de mix geslaagd.

Wij, de modalen, bezingen nooit eens iets. Zijn wij tegen verdraagzaamheid, tegen vrede, pleiten wij voor honger in de wereld? Nee, maar tweederangs dat zijn we wel. Wij zijn het simpel volk, en als het volk zijn stem toevallig eens afwijkend laat klinken, dan vliegen wij in het bruine hok van wat eertijds een Blok was, Vlaams en verdacht van aard. Oh wee, wie niet tekenen wil.

Ik neem afstand van alle schorremorrie, politiek of artistiek van inslag. Wees jezelf broeder, wees jezelf zuster. Laat je niet kisten door goedkope artiesten. Denk nooit zwart-wit, zo heet toevallig de cover van het nummer (‘Zwart-Wit’) van Frank Boeijen dat onze Vlaamse brulboeien gaan loeien.

 

Het worden barre tijden voor mensen met een mening. Ik ben liever een bizarre éénling dan makkelijk bang en laf.

ps: waarom is er nooit een solidariteits-actie geweest voor Charlotte Van Wallegem (18j), in 2003 bij nacht brutaal aangerand, verkracht en vermoord door een marginale Vlaming?
ps-bis: er was ook geen stille mars voor de gepensioneerde metser die vorig jaar door een minderjarige allochtoon urenlang barbaars werd gefolterd aleer hij aan zijn verwondingen bezweek

ps-tris: ook geen benefietlied ter herdenking van de 84-jarige vrouw die in 2004 door een psychotische Noord-Afrikaan (ik maakte hem mee…) werd afgemaakt, na een urenlange marteling

ps-etcetera: waarom is het éne slachtoffer publicitair interessanter dan het andere, mediagenieker misschien?

 

Conclusie: morele verontwaardiging is een selectieve zaak, graag te genereren en te re-cuperen door lieden die zich progressief en (geliefd) politiek willen profileren, ik schrijf dit als een ideologische onnozelaar. Oh ja, als dat blonde meisje weg moest van die VB-affiche, dan vind ik zoiets averechts racisme. Met alle respect voor de ouders van het doodgeschoten kindje Luna, maar zonder mededogen voor meester Jef Moraal, hij moet verdorie beter weten. Vemassen heeft nu makkelijk preken tegen de verstrenging van de wapenwetgeving. Zonder vuurwapen kan je ook het beest uithangen. Ooit pleitte hij pas-sioneel een confrater vrij die in blinde woede zijn echtgenote met messteken afslachtte.

 

Addendum: in ben niet links, ik ben niet rechts, wel anti-snob en contra-blasé; vanuit mijn sobere afkomst werd ik levenslang argwanend tegenover een dominante kerk, kreeg ik sympathieën voor de ontvoogding door het socialisme; aan de universiteit ergerde ik me aan het goedkope geflirt van trendy links met progressisme, in de politiewereld ervaarde ik hoe gevaarlijk machtspraktijken kunnen zijn; ik ben anti-links, dat geef ik toe, ik ben anti-rechts, dat is een uitgemaakte zaak. Mag ik mezelf zijn, ergens middenin en dwars?

 

20:03 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (19) |  Facebook |

Commentaren

raak ! Marlon, hoe meer ik jouw innerlijke emoties naar de buitenkant toe lees, des te meer ik me met jou verbonden voel. Jij hebt het weeral eens geschreven zoals ik het wou zeggen, maar 't komt niet zo raak en gevat en zo to the point uit mijn pen. Dit kunnen geen virtuele gevoelens zijn maar regelrecht uit het juiste hart !
Ik zie mezelf weerspiegeld in jouw afkomst, ik voel dezelfde wrange smaak bij dit politiek opgefokt media-gebeuren en de kudde zal meelopen, zal meezingen, totdat ze terug warm en veilig in hun eigen nest geborgen zitten, alles vergetend, wachtend op de volgende sensatie.
't Zal nog niet eens zo lang duren : a.s. zaterdag voor dat ander mediageil Eurovisiesongfestival is het al zover, supporterend, punten gevend, de werkelijkheid vergetend....
De mens is en blijft een kuddedier.
Wel, ook ik wil niet bij die kudde horen, ik wil dat zwarte schaap blijven met een eigen stem, met een eigen mening, met eigen doorzicht en een eigen hart voor IEDEREEN ! (nè zie, met een furieuze uitroep !).
Ik wil ook dat soort schaap blijven dat WEL woont in een buurt met zomaar 13 verschillende nationaliteiten naast de deur en een multi-culturele basisschool tegenover de deur en vlak achter ons een ouderlingenhome en ik leun graag over het balkon naar die kleurrijke mensenkinderen die WEL nog vredig en lachend naast elkaar stappen in een schoolse optocht en die mij (en ik hen), hoopvol toekomstgericht en vrolijk lachend toezwaaien.
Sorry als ik van leer trok, maar jouw woorden weken mij solidair los.
groetjes,
Iris

Gepost door: Iris | 17-05-06

hallo schone Iris Simultaan (in de tijd) aan mijn tekst, plaatste jij je reactie, telepathie?
Ik heb nog zitten schaven en beitelen aan mijn woorden, terwijl je ze reeds aan het recenseren was. Ik zit met open mond naar jouw solidaire taal te staren, ik wil even bekomen van deze emotie. Bedankt pareldame.

Marlon.

Gepost door: marlon | 17-05-06

Minuut stilte Vanavond in het 7 uur journaal beelden gezien van Vlaams Parlement waar een minuut stilte werd gehouden voor hetgeen gebeurt is. Was me dat even schrikken! Nog nooit zo een vol parlement gezien.Iedere parlementariër present, men kwam er haast zetels tekort! Gewoonlijk is de zaal driekwart leeg en zitten de enkele "aanwezigen" afwezig hun gazet te lezen, te dutten , met hun laptop te spelen...Nu waren ze er allemaal, iedere kleur, elk gedachtegoed , elke overtuiging voor wat ik noem "gezamenlijke hypocrisie". Ik ben geschokt bij het zien van zoveel politieke muilentrekkers!

Gepost door: Eric | 17-05-06

Telepathie ? Zeer zeker marlon; vooral betreffende positieve krachten spit ik ze extra uit ;-)

Gepost door: Iris | 17-05-06

teveel is teveel Soms wordt het echt teveel. dan sluit ik mij af en hoef niks meer te horen of te zien. ik kan het emotioneel niet zo goed aan. Ik moet geen beelden zien van de begrafenisdienst van luna, net zo min wil ik beelden zien van weeral eens zoveel tientallen mensen die door de zoveelste zelfmoordaanslag uiteengereten liggen te sterven op het voetpad voor de McDonalds. een illegale metser die van zijn stelling valt, en daarna op sterven na dood ergens gedropt word door zijn baas (?). je weet misschien marlon, dat lou reed me nauw aan het hart ligt. ik wil graag een tekst van hem in dit verband citeren. (ik plaats hem nu nog op mijn weblog). ik ben blij dat deze dag om is. morgen ga ik naar de tentoonstelling van theo van reysselberghe. hoop daar wat positieve energie op te doen. groet. marc

Gepost door: marc | 18-05-06

Nice Vlot geschreven man. Jij gaat recht in m'n reader. Nog !

Gepost door: Miel Van Opstal | 18-05-06

woede marlon, ik lees bijzonder veel woede en bitterheid in je tekst. ik kan dat begrijpen. ik zit met gelijkaardige gevoelens. maar we moeten oppassen voor veralgemeningen. ik heb ook een hartgrondige hekel aan lijkenpikkers en allerlei mediaparasieten, maar ik ga er vanuit dat er politici zijn die werkelijk doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. ik denk dat er muzikanten zijn die goede bedoelingen hebben (misschien zijn ze dan wel naïef). ik weet het niet goed. net als jij wil ik niet bij de kudde behoren. ik ben mezelf. ik woon in anderlecht (maar niet in kuregem). ik zal altijd mezelf blijven. maar ik kan alleen mezelf zijn door de anderen, door mezelf in de andere te herkennen. niet door de andere uit te sluiten en me op te sluiten in mijn 'eigen' wereld of de verstikkende wereld van 'mijn eigen volk'.
die recente moorden zijn vreselijk, en inderdaad zijn alle moorden en is alle geweld vreselijk. het is daarom zeer menselijk dat er over gesproken wordt. het is goed dat erover gesproken wordt. jij doet het ook. wij zijn niet verantwoordelijk voor dat geweld. maar als we voor het vlaams blok stemmen of voor een andere geweldgoedkeurende partij zijn we wel mee verantwoordelijk. zulke partijen helpen een 'klimaat' ontstaan waarbij sommige mensen gaan denken dat geweld zinvol is. dat een kind doodschieten zinvol is.

Gepost door: martin | 18-05-06

mening Gelijk heb je Marlon,maar...
je stelt je inderdaad minder kwetsbaar op als je geen partij kiest en als je je afsluit voor al die negatieve dingen.
Maar uit ervaring,heb ik wel ingezien dat je je soms echt moet engageren en kleur kiezen,zelfs al ben je niet 100% akkoord,als je iets aan de situatie wil veranderen.Je kan maar iets aan de basis doen bewegen als je in de kern zit,anders word je niet gehoord,spijtig genoeg.Tenzij men massaal op straat komt en dan is de media en "het kuddebeest zijn van de mens" een ideaal lokmiddel om aandacht op te roepen.
Het zijn alleen maar sterke karakters die alle kritiek aankunnen en alhoewel die in de minderheid zijn,gelukkig met alle middelen die ze hebben iets proberen te veranderen in de wereld!

Gepost door: rebecca | 18-05-06

.. geen tijd. dus snel gelezen en geschreven. Ik bespeur hier (bovendien) ook de machteloosheid. Teleurstelling. Absolute onmacht.
'Ze' hebben een goed excuus. Ze weten niet beter, ook al zouden ze in feite moeten. Angst om dieper na te denken, angst voor de waarheden, angst voor het uiteindelijke doel. Niet dwarsliggen vraagt het minste moed. Meelopen met de mediameute is trouwens heel aanlokkelijk: de aandacht, ja, ook daar. En nog veel meer, Marlon, o ja.
Tegen alle gevestigde waarden ingaan vanuit politiek, financieel, of om het even wel standpunt; dat vraagt verschrikkelijk veel energie en doorzettingsvermogen. Een enorm idealisme.
Enzovoort enzovoort, alles kan hier onmogelijk gezegd, en bovendien juist begrepen worden.
Ik wens jullie een deugddoende vakantie (voor het geval ik het zou vergeten)

Gepost door: evy | 18-05-06

straffe commentaar Meneer Marlon,
ik ben een beetje ontdaan van uw commentaar op mijn notities over Kate Ryan eerlijk gezegd. Omdat ik niet weet of u de reacties op reacties bijhoudt, even dus in jouw blog komen. Hoe weet u wat ik meen en niet? Kennen wij elkaar persoonlijk dan? Voor mezelf is het simpel. Ik heb nogal een hoog ritme in bloggen, zoals u wellicht heeft opgemerkt. Ik ben vier dagen plat geweest. Echt misselijk. Ik heb een kind van 2 meneer. Haar naam is Anaïs Louna (dat laatste is Arabisch voor licht; mijn kinderen hebben door hun achtergrond in de familie (oma komt uit Algerije) 2 namen, een Vlaamse en een Arabische). Ik voel niet de behoefte dat verhaal in een blog over cultuur te vertellen. Ik ben niet zo'n blogger die zijn persoonlijk leven vertelt, tenzij het gekoppeld is aan iets dat zich in de culturele sfeer bevindt. Maar toch, ik vind het dus straf dat u mijn hoop op perspectief in verdriet zomaar van de tafel veegt. Niet enkel straf trouwens. Vreemd vooral.
Vriendelijke groet
roel verniers

Gepost door: roel verniers | 18-05-06

beste iris, erich, marc, miel, martin, rebecca, evy, roel Omwille van een prangend luxe-probleem, ttz vertrek op vakantie, permitteer ik mij een collectief antwoord en citeer ik uit het editoriaal van Rik Van Cauwelaert in Knack dd 17/05/06: “… Er moesten verklaringen voor zoveel gruwel worden gevonden - een beetje snel, en liefst pasklaar – En dus was er opnieuw dezelfde stoet van zelfbenoemde specialisten en bekende tv-koppen… Nog voor het avondjournaal waren ze allemaal gemobiliseerd, de grossiers in de grote waarheden… Guy Verhofstadt, de premier van het land, had het zelf gezegd: dit is waar het extreem-rechtse gedachtengoed ons naartoe leidt… De ware schuldige was dus snel gevonden. Dat lucht altijd op…”
Aan u, lezende evennaaste, de vrije interpretatie, ik denk er het mijne van.
Terwijl ik overhaast deze woorden typ, hoor ik op StuBru een plotse programma-onderbreking: een sonore stem meldt dat in A’pen een dolle schietpartij heeft plaatsgevonden, twee doden…”. Oh no, not again, ik grijp naar mijn gsm: L.! Geen paniek, het was slechts reclame, een trailer voor een radio-debat later op de avond. Godverdomme, is dit een media-item om te vercommercialiseren?

Marlon.

ps: sorry Roel, waar zit het misverstand, ik ken toevallig je bio of je stamboom niet, wordt zoiets verondersteld omwille van je Ketnet-bekendheid?

Gepost door: marlon | 18-05-06

begrijpen Marlon,
ik denk dat ik Roel wel begrijp (alhoewel zijn reactie op je commentaar,helemaal niet...).Opvallend dat jullie naast elkaar praten over dingen die totaal niets met elkaar te maken hebben.
Naar wat ik meen te verstaan,wordt het eurovisiesong hier gebruikt om de gemoederen van de massa te bedaren.Als België wint,zullen er wellicht een heleboel mensen zich verheugd voelen,de mensen als kuddegeest kennende.Ik denk wel dat jij je als intelligente enkeling daarin kan inleven..?als je begrijpt wat ik bedoel...

Anders,van mij ook een prettige vakantie gewenst zonder veel te tobben en met vele verhalen bij terugkeer!

X-sje

Gepost door: rebecca | 18-05-06

re-Rebecca Bé, bedankt voor je begrip, ik begrijp Roel uiteraard ook, hij is een aankomend mediacraat, maar zijn mediocratiegehalte speelt hem plots parten, misschien weet de Ketnet-dokter raad. Ik trek me terug uit dit droeve debat, Roel mag zijn groot gelijk gaan halen bij meneerke Rik VC, zijn hoofdredacteur bij Knack. Zonder wrok of excuses mbt de tijdelijke huilebalk. Ik weet dat hij zwaarder weegt dan hij zich in deze lichtzinnige bui liet gaan.

smakkerd,
Marlon.

Gepost door: marlon | 18-05-06

@ ja, gans de zaak glijdt af naar platvoers populisme, niet dat ik aanhanger ben van het Vlaams Behang, maar het is toch ziekelijk hoe sommige politici van de moord op een onschuldige profiteren om zich in de kijker te werken......weet je wat sereniteit is ?
Dat de heren politici zich in de aanloop naar de verkiezingen zich verplicht zouden moeten onthouden menselijk leed als pasmunt te gebruiken.

Gepost door: anima-negra | 18-05-06

@anima serena bedankt animaat,

ik verlaat even deze barre oorden voor het sensuele zuiden, groetjes aan de jouwen, sommige blijf ik trouw in mijn hart (uitleg op je donker blog)

mv

Gepost door: marlon | 18-05-06

ok Ok,ik snap hem.
tVerbaast me telkens weer hoe naïef ik me voel naast je groot inzicht en ik er elke keer intrap ...
smakkerd terug!

Gepost door: rebecca | 18-05-06

@Bé nu heb ik den hoochie koochie weer op zijn pik getrapt (zie zijn blog), wat is dat toch met dat mannengelul?

tell me,
mv.

Gepost door: marlon | 18-05-06

Trek het je niet aan ! Lieve Marlon,
trek het je niet te persoonlijk aan!
Er zijn nu éénmaal mannen die geen kritiek verdragen of alleszins de kritiek niet begrijpen.Vrouwen zijn daar meer gedreven in.Je bent één van de weinige mannen die ik ken,die recht voor de raap durft voor zijn mening uit te komen , zonder erbij te laten voelen dat de rest van de wereld totaal ongelijk heeft.Je laat altijd een achterpoortje open ,staat open voor opbouwende discussie en dat charmeert je echt!
De meeste meningsverschillen lopen spijtig genoeg à la hoochiekoochie...

ps.ik heb mijn repliek die ik op zijn blog gezet heb , hier onderaan gecopieerd.

zoen,Bé x

19-05-2006, 08:48:45
zinloze discussie
Weet je, ik vind discussies zoals deze zeer zinloos!
Over mening en smaak valt niet te discussiëren,dat is persoonlijk.
Muziek moet je beleven en aanvoelen en elk beleeft dat op zijn eigen manier.
Ik heb het "geluk" geen titels en namen te onthouden(enkel vaag in de verte klinkt een belletje),nochtans ik ben een liefhebber van muziek en als ik een optreden kan meepikken,doe ik dat.Meestal op aanraden van "kenners"...toch kan ik me er niet mee bezig houden om al die details te onthouden.Wat voor mij belangrijk is,is wat ik heb gevoeld , wat ik heb beleefd...Ik kan door geluiden in extase geraken,ongelooflijk ontroerd geraken en totaal meegesleept worden in de opvoering,dan kan ik zeggen dat ik het echt goed vond.Maar dat is "mijn" beleving !Alles is ook afhankelijk van je gemoedstoestand op dat ogenblik.
Wat ik hiermee wil zeggen is , respecteer mekaars mening ,kibbel er niet over!Inderdaad Marlon,ik hou ook niet van een ironisch-sarcastische ondertoon!Daarmee bewijs je je onmacht tegenover de ander.Niemand hoeft zich te bewijzen,noch een artiest te verdedigen.Die mensen hebben zelf gekozen voor wat zij brengen,laat dat erbij.
En Martin,dat een echte kunstenaar zich bij zijn repertoire houdt,is ook zo kortzichtig.Ik weet uit ervaring en ik heb dat gevoel ook,dat mensen niet tevreden zijn als een artiest gewoon zijn ding doet en that's it!
Dat komt zo egoistisch en commercieel over!Als ik in the mood ben,dan kan ik me gewoon laten gaan in de leefwereld van de artiest en als je je daar super bij voelt dan wil je dat er geen einde aankomt en dan is het toch logisch dat je ze op het podium wil houden en bisnummers aanvraagt!
Enfin, dit moest me toch even van het hart!
Geniet en voel , de rest doet er niet toe!(who cares wie wat zingt...,ik lig er alleszins niet wakker van!)

groetjes,
Bé x

Rebecca


Gepost door: rebecca | 19-05-06

@Bé merci voor je hartelijke interventie, temperament heb je wel, en ik blijf erbij: do the same thing, maar OOK in je eigen blog, je hebt alle gerief in huis, open vlug die winkel, je cliënteel staat te dringen, wacht niet langer.

blogse pakkerd,
marlon.

Gepost door: marlon | 19-05-06

De commentaren zijn gesloten.