15-05-06

mening v/d menigte

Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen, simpel, maar geen speldje tussen te krijgen. Wie zijn wij om te pretenderen dat er grenzen zijn? Natuurlijk zijn er grenzen, morele bijvoorbeeld, maar wat heet een geografische grens? Je kan je huis afbakenen, juridisch afdwingbaar zelfs. Geldt hetzelfde voor een lap grond die een bepaalde natie huisvest? Larie, vind ik, bewegen staat vrij, de wereld is onze gemeenschappelijke woonst. Trouw aan mezelf schrijf ik deze redenering neer op het zuivere gevoel, wat heb ik aan een ratio die gehoorzaamt aan een interne logica ‘mij vreemd’?

 

Het betoog aangaande “gesloten grenzen” van het VB is mij niet onbekend. Ik heb daar lak aan. Laat maar komen, al die havelozen op aarde. Het darwinisme loopt op zijn laatste poten, maar de overlevers vanuit armoe-regio’s kunnen ons een lesje leren, onze slappe genen versterken. Wij zijn verwend en westers decadent, wat hebben wij te verliezen bij de komst van sobere overlevers?
Alles te winnen, dat hebben wij, ik noem deze integratie meer dan multiculturele rijkdom, eerder een mentale luxe om onze slappe attitude aan te scherpen en/of bij te schaven. Beschaving bijbrengen misschien?

---------------------------------------------------------------------------------------

 

Moord en doodslag zijn de laatste dagen spijtige schering en inslag. De hypercorrecto’s weten er alles van, hun verklaring voor de feiten komt even snel als ondoordacht. De collectieve schuld wordt meteen ontzenuwd door de massale stigmatisering van één partij. Maxima culpa voor het VB. Is dit niet teveel eer voor één partij om steeds als ondemo-kratische kapstok te figureren? Hun parlementariërs zijn wel door dit eigen volk gekozen, demokratisch lijkt me toch. Het lijkt wel alsof alle instellingen lege vaten zijn, de wereld is één geweldige play-game. De media trillen mee.

Wie wordt nog individueel op zijn daden afgerekend? Verdwijnt het beeld van de persoon-lijke verantwoordelijkheid? Ik schiet Philippe De Winter neer, beroep me op een ziektebeeld, mijn onschuld is meteen bewezen. Zo niet ziek, dan beïnvloed door een ideeëngoed. Ben ik verlamd en machteloos? Ik pleeg verzet, dit weze gezegd, ik laat me geen weken van de triller aansmeren, geen zomer van het horror-boek, laat die halloween aan mij voorbij gaan. Mag er nog een beetje geweldloosheid zijn alsjeblief? Maar die kassa tikt niet aan, de mas-sa verveelt zich en koopt een wrede wereld.

---------------------------------------------------------------------------------------

Ik voer een warrig discours, ik weet het, maar de meningen van de menigte verontrusten mij ten zeerste. Simplismen zijn aan de orde van de dag, niks wordt nog in perspectief ge-zien. Kretologie alom. Voor alles vindt men een voor de hand liggende verklaring, politieke recuperatie volgt snel. Niemand zoekt de schuld nog bij zichzelf, het zal altijd de buurman wezen, de buitenlander, de VB-er. Wij zijn kampioenen in het gooien van de eerste steen, daarna volgt vertraagde reflexie, of niet. Een mening is als een onderbroek, je trekt maar aan, je stapt eruit. Niemand toont zijn blote kont.

 

20:56 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (21) |  Facebook |

Commentaren

helaas Ben ik volledig mee eens!De mens is een kuddebeest.De slechts enkele kritische zielen,worden helaas een uitstervend ras...

ps.ik wacht op een spannend antwoord op mijn reactie ivm je vacature in een vorig item...

x-sje

Gepost door: rebecca | 15-05-06

@Be Uiteraard ben je aangenomen, wat mij betreft althans, ik moet het enkel nog in de groep gooien, daar zal nogal gegraaid worden, ambiance in de barak (opgepast voor de jongensmeisjes, een behoorlijk potig aantal).

bendelijder marlon.


Gepost door: marlon | 15-05-06

hormonen Oppassen,ik?Ik denk eerder dat 'zij' behoorlijk hun hormonen onder controle zullen moeten houden,alhoewel manvrouwen of jongensmeisjes zoals jij het zo mooi zegt, geen schijn van kans hebben bij mij ; "echte" sensuele vrouwen daarentegen...
sensualiteit is belangrijk,geslacht doet er niet toe.. :))
sensuele X

Gepost door: rebecca | 15-05-06

re-Be dat vind ik een mooie en eerlijke bekentenis, maar ik had ook niet anders verwacht van iemand met zulk warmbloedig temperament, het siert je wel my lady (enfin, de gegadigden lezen mee, wie bekent zijn ware kleur?)

senso-marlon

Gepost door: marlon | 15-05-06

delicaat Delicaat onderwerp,Marlon.Trouwens,ik besef maar al te goed dat ik weer wat aan het stoken ben,wetende dat er onder de filosofen veel conservatievelingen heersen...Maar met alle respect,hoor!
(een geheimpje: ik heb eigenlijk wel een lichte voorkeur voor de mannen...daar kan je zo leuk mee spelen...)

Gepost door: rebecca | 15-05-06

re-re-Re dat je aan het stoken bent, had ik het niet gedacht, heb ik geluk dat ik geen filosoof ben, dus bij uitbreiding zeker geen conservatief, oef

je andere stelling kan ik niet onderschrijven wegens geen ervaring met mannen

:-)

Gepost door: marlon | 15-05-06

De massa koopt een wrede wereld... en gooien zich in een schijn(heilige)wereld als paarden met oogkleppen die verder stormen achter een emmer haver, althans wat ze denken dat haver is; was het terpentijn ze liepen er nog achter.
Heel juist, marlon. Verdorie je staat scherp hoor ! Maar ik ken deze uitlaten van onmacht.
Hoe zou het komen dat de massa zich verveelt ? Omdat ze zich vergaloperen in voorgekauwde rommel via diverse mediakanalen, die kwaliteit al lang van hun programma hebben gehaald, als die er al was, omdat een meelopende kudde meer kijkcijfers, meer "boekskes"-kopers en nog meer kapitaal opbrengt.
Louis Paul Boon heeft er destijds voor gepleit : "Schop de mensheid een geweten". Blijkt dat dit zelfs nog te zacht is uitgedrukt.
Nie pleuje, marlon, maar slaap vannacht zacht,
Iris

Gepost door: Iris | 16-05-06

akkoord Het is toch wel opvallend dat de bezoekers er hier allemaal dezelfde mening op nahouden.
Of wordt kritiek hier gebracht door stilzwijgend je mond te houden..?
Ook een kenmerk van de "kudde"...

stokertje

Gepost door: rebecca | 16-05-06

@Iris Boontje was zwaar aan de drank, moest tenslotte op doktersbevel radicaal stoppen, liet de whisky een tijdje, zijn levenslust verdween zienderogen, schrijven lukte niet meer, Louis zat maar uit het raam te staren, moedeloos en machteloos, zijne 'moral' was op... tot Jeanneke zei: "maar Louis jongen, drink dan toch terug een druppelke"... zo uitgeschonken, zo opgedronken, Louis is er terug bovenop geraakt met zijn druppelkes, wat een goedertierendheid van Jeanneke, wat een schone daad van 'moeder'liefde. Boontje die was gewoon ziek aan de miserie van de wereld, die mens kon dat leed nuchter niet verkroppen.
Dag Iris, ik weet niet of dit de goeie repliek was, intuïtief geschreven.

Marlon (geheelonthouder).

Gepost door: marlon | 16-05-06

@Rebecca een opgewonden meisje ben je wel, de stekker altijd in de stokerij, bedankt voor de excitatie en de animatie

zonder ironie, met binnenpret
mv.

Gepost door: marlon | 16-05-06

Marlon Oh Marlon. Ook rebel? Vriend.

Gepost door: enscho | 16-05-06

beste marlon Volgens mij bestaan er noch goede, noch slechte replieken maar wel eerlijke en gedurfde, al dan niet intuïtieve.
Ik hou van "pure", "echte" mensen, en zo één was Boontje ook en Jeanneke...dat was de stuwende kracht, de goedheid zelve, de grote vrouw die van haar Boontje een Boon maakte.
met stralende lach,
Iris

Gepost door: Iris | 16-05-06

Niemand toont zijn blote kont Er zouden meer mensen hun kont of mening zoals de uwen mogen delen.
Dat vind ik.

Gepost door: Erwin Troost | 16-05-06

blote kont o jawel.

Gepost door: evy | 16-05-06

imago Waarom zou je je blote kont niet durven tonen?
Je imago zal er niet onder lijden;wie weet wie je echt bent via deze weg..?,weinigen denk ik.

In het "echte" leven,zal men zich wat inhouden,omdat spijtig genoeg veel zaken van je ingesteldheid afhangen.Alhoewel dit een stelling is waar ik niet volledig achtersta.Uit ervaring heb ik wel geleerd dat dit een ingenieus ingebouwd mechanisme in je lichaam is die je er voor behoedt ,terug gekwetst te worden...je bouwt als het ware een schild.
Gelukkig blijven er mensen bestaan bij wie je echt jezelf kunt blijven,anders zou het leven zeer moeilijk te leven zijn!

ps.Marlon,kan je mij niet mee smokkelen in je valies...?Ik beloof je heel stilletjes te zijn...
Bé x

Gepost door: rebecca | 17-05-06

ruimte geen plaats meer voor ruimte, er is geen plaats meer voor tijd. Alles moet onmiddellijk klaar zijn en liefst perfect. De speelruimte verkleint gaandeweg, de marge wordt miniem. De stress en de spanning op het individu nemen daarentegen exponentieel toe. Sterke geesten die hier ongeschonden uitkomen. groet van een volledig uitgeweerde marco zp.

Gepost door: marc | 17-05-06

hé Marlon en nu is vakantiestemming aan de orde van de dag !
Geniet, geniet en geniet en.....zet blogland en haar bewoners maar aan kant, maak je leeg van gepieker, zuig je vol van hemelse romantiek in een al even hemels gezelschap.
Een heel fijne reis toegewenst aan jullie beiden,
Ik geef je mijn mooiste kleuren mee....
Iris

Gepost door: Iris | 17-05-06

mercikes @enscho: rebel met reden, denk ik in mijn ijdelheid
@erwin: jij durft bloot te gaan kerel, zeker weten
@evy: jawel? (dank voor de troost)
@rebecca: Bé, ik heb je liever met lekker veel lawaai
@marc: dank voor de ruimte van je aandacht, weerman
@iris: die kleuren zijn reeds met een strik mee ingepakt

marlon

Gepost door: marlon | 17-05-06

spel leve het spel zonder grenzen van de homo ludens!

Gepost door: martin | 18-05-06

'ludens' spelend in de zin van 'zich vervelend in zijn leegte'

merci martin

Gepost door: marlon | 18-05-06

.. dat had ik dan tenminste toch al juist.

Gepost door: evy | 19-05-06

De commentaren zijn gesloten.