14-05-06

moederkesdag

Het is moederkesdag, ik zit thuis, ik ben moe, maar niet moedeloos. Wat baat het moederschap, wat leren wij uit de warme schoot? We gaan geen stap meer voorwaarts, noch mijn machteloze zelf, noch de zwakke medemens, het weze multicultureel of universeel. Oorlog en geweld, onze dwaze en eigenste eigenheden zijn helaas van alle tijden. Ik berust ondroevig in deze fataliteit. Het blije einde is nabij.

 

Leve het failliet van alle tijdsegmenten met de mensensoort als epi-centrum. Laten we dit bestel, tot en met het heden, als onver-mijdelijke oertijden benoemen. Barbaren zijn wij vanuit de innerlijke aard. Wij heten allen etterkoppen, zenuwlslopers, venijnverklikkers, driftendrijvers, moordaanrichters, psychostichters, dodoïden, tuig van de huichelrichel. We hangen aan de rand van het ravijn, gewoon nog een laatste duwtje, laat je naaste voorgaan, doorgang maken asltublieft.


Er komen andere tijden, de transhumanen zijn in aantocht. Robotten nestelen zich opper-technisch in ons onleefbaar hoofd, vervangen onze schuttersarmen, onze schoppersbenen, onze wraakneuronen. Wij stammen van oudsher uit het wereldse moeras, vandaar dat eeuwige geploeter. Darwin heeft ons vooruit geschopt, Nietzsche sloopte een afwezige God, maar de natuur zit aan zijn limieten, lyrisch en fysisch, wij zijn aan de ultieme vervanging toe. Heet dit ten lange leste niet terecht: "immanente rechtvaardigheid"?

 

Morgen transformeren hypertechnokraten ons in cleane computeroïden, zijnde artificieel en amoreel in de perfectie. Wij hebben hieraan geen enkele verdienste, wij zijn onmachtig om vanuit ons zwakke vlees, ons onmenselijke hart en onze onbestaande ziel autonoom een beter alternatief te bewerkstelligen. Wij zullen bevallen van de schoonste humanoïden.

 

Een soort God is dan geen begin, wel een mogelijk eindpunt. Zo komt hij er ook mooi uit.

22:53 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (18) |  Facebook |

Commentaren

Kop op. En wat nu? Ik zocht inspiratie, naar aanleiding van je gesloten hart.Ik zocht naar de goede woorden, woorden met betekenis. Ik weet ,ik geloof, het is zoals jij het wilt zien, het zijn jouw projecties. Heen en weer geslinger tussen ideaal en beperkingen. Onze beperkingen, onze gedachten, onze emoties, onze strijd, onze ik wil mijn waarheid voorrang laten hebben.Ik verlang naar een vredevolle wereld, maar ga in de strijd met mijn geliefden. Vanuit een vrouwelijke man, vrouw, mens, veel liefde toegewenst.En mededogen met jezelf.

Gepost door: enscho | 14-05-06

dag enscho welkom in het geploeter van mijn tekst, je las het klad, hoe kan dat toeval zijn?

mv

Gepost door: marlon | 14-05-06

Wat wil je weg laten?? Ik kom kijken.

Gepost door: enscho | 14-05-06

closing time (tom waits) yo enscho, stille broeder van mijn zus, mijn bijbel is bij deze afgebeiteld.

mv

Gepost door: marlon | 14-05-06

donker goede nacht, vermoeide strijder. even dacht ik op de donkere toren van anima te zijn verdwaald. het negatieve beeld zonder compromis. ik ben al benieuwd om de reactie van ons Bé te zien.
Slaap in met een positieve gedachte.
marc

Gepost door: marc | 14-05-06

transhumanisme (@Marc) Maar ik geloof in de goede afloop, Marc, wel via een techneutische omweg, uiteindelijk komt alles goed, alleen de huidige mens dient grondig opgekalfaterd, geef toe: we hebben er toch een historisch zooitje van gemaakt, de traditionele mens als centrum van het bestel heeft bijna afgedaan, alleen het Pentagon en het Vaticaan kunnen nog stokebrandje spelen, of Bin Laden: de ganse boel in de fik en onze oeratomen weer naar het initiële moeras, alle totalitaire doemscenario's zijn moglijk, maar ik geloof in de morele overwinning van de wetenschap. Ondertussen doe ik vrolijk verder, wat dacht je? Ik ben een hedonistje.

Marlon.

Gepost door: marlon | 15-05-06

zwarte toren Neen, dat is dit niet. Integendeel.
Ik denk dat je een link hebt herverdiend.
Ik denk het wel. Niet nu, ik doe dat later wel, ergens later deze week.

Gepost door: evy | 15-05-06

stop met dat zelfbeklag! Ja,Marc, kon het raden,mijn bloeddruk stijgt bij het lezen van zulk zelfbeklag!(sorry marlon)
Ik keur zeker niet goed wat er de laatste tijd in de media gebracht wordt!en daar zeg ik het al, "in de schijnwerpers gebracht".We leven in een wereld waarin de mensen houden van sensatie,moorden,lijden,corruptie,pedofilie en noem maar op!woaw,wat een interessante items!En dat wordt dan ook politieke leiders uitgebuit!De grote massa mensen(op een paar uitzonderingen na,waarbij een paar misbruik maken van hun ingesteldheid) zijn zo "kneedbaar",manipuleerbaar en trappen daar allemaal in met hun ogen toe!Kijk maar eens naar de realitysoaps die zo furore maken;mensen emotioneel raken is zo spannend,zolang het niet bij hen gebeurt...
Als je de mens doorheen heel de geschiedenis bekijkt , is het al altijd zo geweest,oorlog voor macht,sexuele misbruik enz...als je eens terug zou gaan naar de Middeleeuwen,zou je je reppen om terug te komen naar onze actuele wereld.Dat gebeurde toen ook,maar alles werd wel in de doofpot gestoken en recht bestond niet!voor de vrouwen zeker niet,die had helemaal geen recht,een dier werd beter behandeld!
Weet je dat het slechts van 1970 is dat sexualiteit en voortplanting als 2 verschillende zaken mocht worden beschouwd,om nog te zwijgen van het loon dat hedendaags voor dezelfde functie 30% verschilt in het nadeel van de vrouw...
Ik wil hier gewoonweg mee aantonen dat er wel degelijk een positieve evolutie is en dat het aan onszelf ligt om iets aan de maatschappij te veranderen en zich niet door slechte leiders te laten beïnvloeden!Het vb van die 18jarige jongen die die moorden gepleegd heeft,zogezegd uit racisme,daar ligt de schuld niet bij de maatschappij maar bij de opvoeding van de ouders die hun kind sterk moeten maken en doen inzien dat een persoon belangrijker is om wie hij is en onafhankelijk moet gezien worden van alles wat er rondom hem gebeurt en zodoende onrechtsreeks mee verbonden is.
Je mag het niet zo negatief zien,het is misschien om een reactie uit te lokken,een schreeuw om aandacht,dan vind ik het goedgeplaatst.Je moet mekaar af en toe doen stilstaan en nadenken.
De mens evolueert (zie wetenschap) en dat is iets natuurlijks;de natuur evolueert ook(dieren zijn ook al veel veranderd op een paar duizend jaar;ze passen zich aan aan de omstandigheden)
Zo wij ook,als wij alleen maar negatief nieuws te horen krijgen,worden wij na jaren zo hard dat je er gewoonweg geen slecht gevoel meer bij krijgt!
Dus nog eens,als je dat inziet,begin dan bij jezelf en laat je niet manipuleren,een fenomeen dat al eeuwen bestaat...
Er zijn duizend prachtige dingen in het leven waar niemand meer bij stilstaat,maar die mij nog steeds erg verwonderen.Eén van de belangrijkste is liefde,voor mij nog altijd een reden waarom het leven dé moeite waard is!
Keep smiling,lieve Marlon!

Gepost door: rebecca | 15-05-06

jakkes, geen zelfbeklag!!! Je hebt overschotten van gelijk, lieve Rebecca, er komt een positieve evolutie, maar ik denk dat die onder invloed van technologie, wetenschap en voornamelijk artificiële intelligentie drastisch anders zal ingevuld worden, we zullen er enkel beter van worden, uiteindelijk zal de mens (of een variante van die mens) uitkomen bij de ultieme goedheid, waarheid en schoonheid, op die manier ben ik meer dan optimistisch, ondertussen heb ik het erg naar mijn zin (klinkt misschien een beetje egoïstisch, sorry), maar ik ben 'in the long run' wel een cultuurpessimist, dwz dat ik vind dat dit bestel op zijn laatste poten loopt, de betere alternatieven worden in high tech labo's aangemaakt, nog even en we kunnen onze pret niet meer op, ik neem alvast een voorsmaakje, wie volgt er mij?

kisses, marlon.

Gepost door: marlon | 15-05-06

Beangstigende waarheden marlon ! Zo denk en voel ik ook. Ik leerde naderhand wel relativeren dat onze ganse mensengeschiedenis nooit anders is geweest, nooit andere mensen heeft afgeleverd waaronder een hoop bloeddorstige krijgers en egoïstische monsters, waartussen de koekenbrodenharten onvoorwaardelijk verder bloeiden met bereidwillig idealisme, die de hoop nooit opgaven en met liefdeswapens verder streden.
Mij stoort het niet dat je dit hier, met rede, aanklaagt omdat ik aanvoel dat jouw pen, jouw aanklagende woorden uit het juiste hart gesneden zijn.
Idd is een soort God voor velen al lang niet meer de beginwaarde van 't leven, net zoals een liefdevolle moederkoek niet meer met zekerheid datgene kan voortbrengen waarvoor ze eigenlijk bezwangerd werd.
Ik leef met je mee en weiger het licht uit te schakelen die de donkerte hoop geeft....
eengezinde groet,
Iris
Tiens, ik postte vandaag ook iets over "de wereld die voortdurend in beweging blijft", een milde telepathie ?


Gepost door: Iris | 15-05-06

prachtige replieken Iris, ik heb niets aan je woorden toe te voegen, ik durf niet, het staat er zo fragiel mooi, mooier dan ik het zelf had geklad, misschien ook milder, jij staat een eindje wijzer in dit leven, ik moet nog door een wilde periode

Evy, dank voor je schoon begrip, je verwondert me en toch weer niet...

dag meisjes,
Marlon.

Gepost door: marlon | 15-05-06

Moeder? Maar zou het als het zo erg met ons gesteld raakt, nog steeds moederdag zijn? Dan valt het uiteindelijk allemaal misschien nog wel mee. ;-)

Gepost door: Greetje | 15-05-06

@Greetje En of dat zal meevallen, die moederdag wordt gewoon een matrix-dag, de megamax in het sentimentele Star Trek-land, matrimoniaal van strekking. Dus wie het extra schoentje past, je snapt het wel...

mv

Gepost door: marlon | 15-05-06

??? Iris,wat ik niet goed begrijp is dat je twijfelt aan de moederopgave.Ik weet dat veel ouders zo denken,maar daar kan ik niet akkoord meegaan.Je kind kan inderdaad de verkeerde weg opgaan onder invloed van hun omgeving,maar daar is dan het juiste moment om onze opvoedende moederrol op te nemen en hen zelf laten inzien wat de juiste weg is.Het is zoals ik al gezegd heb , geen fenomeen van deze tijd,ik hoor mijn grootmoeder over net hetzelfde klagen 30jr terug : "la jeunesse d'aujourd'hui...".
Het enige wat mij heden dwars zit is tekort aan tijd!Alles moet veel te rap gaan en dat zie ik ook bij jongeren .Weinig nemen nog de aandacht voor kleine dingen;ikzelf weiger pertinent om me te laten opjagen en dwing de mensen rondom mij tot rust.Als het me niet lukt om me rustig te houden,zoek ik mijn toevlucht tot de yoga en de meditatie,waarbij je ongelooflijk terug leert genieten met al je zintuigen...

Gepost door: rebecca | 15-05-06

en taal Richard Powers Galatea2.2, echt.

Gepost door: lezer | 15-05-06

@lezer is mij bekend, toch bedankt

mv

Gepost door: marlon | 15-05-06

Rebecca Vermits jouw antwoord hier ook op mijn blog verscheen, heb ik daar een wederwoordje geplaatst.
groeten,
Iris

Gepost door: Iris | 15-05-06

boek "Een computer wordt vol literatuur gestopt om een tentamen te winnen van een doorsnee student. Daartoe moet een computer eerst leren
lezen, grammatica begrijpen en betekenislagen kunnen herkennen.Als de computer uiteindelijk voldoende kan denken en de gehele canon van de literatuur kent, komen zowel Richard en de computer erachter dat woorden niet toereikend zijn voor een mensenleven. "

Dat is ongeveer de korte inhoud van Richard Powers boek;Galatea 2.2,las ik net.

Gepost door: rebecca | 15-05-06

De commentaren zijn gesloten.