01-05-06

de sossen

Vanavond moet ik werken, tot morgenvroeg. Wat er op het menu staat weten we nog niet. Misschien een nachtje zwerven met onze ploeg, langs verlaten wegen of lugubere stations, een discotheek-bezoekje tot op obscure parkings, neon-etalages controleren?

 

Om maar te zeggen dat ik wel degelijk besef dat het feest van de arbeid dient gevierd te worden. Werkers aller landen, verenigt u. Smijt één steen naar het kapitalistisch gespuis. Tot hier en niet verder, zo’n beeldenstormer ben ik nu ook weer niet. Bang van groepen en geroep.

 

Toch voel ik me geallieerd met “socialisten”, ik bedoel dit breder dan de politieke context.
Afkomstig uit een eertijds doodarme regio in het oostelijke gat van het Hageland, weet ik nog steeds hoe armoedig een gemeenschap kan zijn. Keuterboeren, fabriekswerkers en koolputters, dat was het zowat. De dorpssecretaris en de onderwijzers van de plaatselijke school waren de notabelen, alle mannen namen hun klak af voor dat soort zelfverklaarde elite. Vrouwen kweekten nederig een grote kroost en gingen ’s zondags ter kerke. Hun venten gingen grimmig mee en zetten het na de hoogmis op een zuipen. Trieste folklore.

Ik schrijf hier geen geschiedenis, dit gaat niet over de jaren veertig of vijftig, maar tot de latere jaren zestig en zeventig heersten zulke onfrisse tradities. De kerk en het (klein) kapitaal hadden een lokale orde geïnstalleerd die tegelijkertijd voor een onverbiddelijke sociale controle zorgden. Mei ’68 werd geruisloos overleefd, geen vranke haan die onraad kraaide in die maand.

 

Maar troost in onderdanige dagen, er waren de goddeloze sossen, een net niet te ver-waarlozen minderheid die schaamteloos in de contramine ging. Reeds als kind, en meer
nog als jonge puber ging ik plat voor hun stoutmoedigheid, hun vranke taal, hun onbe-schroomde kritiek op vorst en vaticaan. Dus er was toch verlossing mogelijk uit de tien geboden van ons bekrompen dagelijks bestaan. Ik breng een eresaluut aan alle brutale gasten die het braaf-rurale boekje durfden te buiten gaan, aan de zeldzame volkse madammen die hun symbolisch blote kont toonden aan de potentaat-pastoor en zijn kwezelmeid (die twee vogelden wel in den duik, da’s een ander verhaal).
Pikante provocatie, verbale schuimbekkerij en expliciete sex als daden van protest, erotiek en wilde jazz-muziek als middelen om de verknechting te ontwrichten. Pas later, vele jaren na dato, kwam de rock ’n roll en werden we massaal verstandig en volwassen.
De socialisten hadden ons de eerste lessen van opstandigheid geleerd, de prille ideëen van een eigengereide geest doen ontkiemen. Daar zijn we dankbaar voor, rooie rakkers. Leve jullie internationale. Ook in ons regionaal achtergat smeten jullie de eerste stenen.

 

Vandaag, 1 mei, is de enige feestdag waarvoor ik mijn pet wil afnemen. Uit erkenning voor een gedachtengoed, vol van ontvoogding, dat mij vormde. Die tere roos verdient een vruchtbaar plaatsje in mijn vredesvuist. Een vuist die dient om handjes mee te wuiven, uiteraard.

 

15:49 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (14) |  Facebook |

Commentaren

rode roos Tegen wie zeg je 't : geboren en getogen uit het nest waar de rozenstrijd ontsproot; van kindsbeen af de fabriekssirenes horen loeien waaraan mijn scheppers elke dag voor een paar uurtjes mochten ontsnappen om hun nachtmerries in te gaan van "straks alweer dezelfde ellende"; toen de roos nog haar kleur moest krijgen, maar de vuist er al was.
Ik wens je een roos van een nacht, marlon
die andere bloem.....;-)

Gepost door: Iris | 01-05-06

@Iris (feest) Waar ik werk, in het Brusselse, kom ik overal affiches tegen met het thema "Feest van de Iris"... dé Iris, dat ben jij natuurlijk, prachtig initiatief. Ik zal vannacht weer ettelijke keren aan je denken, fijn toch.

marlon :-)

Gepost door: marlon | 01-05-06

Brussel Ah,jij werkt in het Brusselse...security kan ik eruit afleiden of ben ik mis...?(sorry,maar ben slechts een dom blondje met een "eerlijk" hart..)

Ik ben opgegroeid in Brussel,heb er een 20tal jaren doorgebracht,nadien overgewaaid naar de kuststreek,maar zoek af en toe de grootstad nog op.
Een fijne maandagavond nog...
1-mei groet!
BeXXX

Gepost door: Rebecca | 01-05-06

Ha die Marlon Ja, onze hoofdstad heeft mij gekozen als haar symbool of is het andersom, want ook ik hou van haar en mag er graag haar rijke cultuur snuiven. Ach, eigenlijk vind je mij een beetje overal : purper en bombastisch in voor- en achtertuintjes of geel en slank aan de waterkant en ook nog hemelhoog in alle kleuren als een argusoog....
Hou de nacht recht,
gr. Iris

Gepost door: Iris | 01-05-06

@meisjes Rebecca, yep soort security, vannacht nog geschoten , gelukkig slechts preventief, niet bangelijk maar toch spannend, ik denk niet dat je in de Brusselse vuurlijn zat, zag geen enkel eerlijk blondje, wel goed gekeken.

Iris, je bent een schoon dichteres, maar dat wist je zelf al, een heel goeie!

Het is 10 uur,
Marlon valt om (van de slaap).

Gepost door: marlon | 02-05-06

.. Ik had net een collega van je aan de lijn. Ik dacht even aan jou.
Zie je, je laat een indruk na.
Ik wens je een zeer goede dagrust, Marlon.

Gepost door: evy | 02-05-06

geschiedenis Sta ik nog stil bij het feit dat de schoolpoort zich definitief sloot achter mijn vaders rug toen hij 14 jaar werd? Het is goed om af en toe even halt te houden en achterom te kijken. Nog niet zo lang geleden lagen heel wat mensen helemaal niet wakker van de vraag waar hun zomervakantie naar toe zou gaan. Hé ik begin te praten net zoals mijn vader?!?
marc

Gepost door: marc | 02-05-06

reactief @evy: ik lees je reactie, slaap verstoord, hoe wie welke collega waarom?

@marc: zomervakantie, herfstvakantie, skivakantie, krokusvakantie, waar leiden al die reizen naar toe? (vraagt mijn vader zich af)

mv

Gepost door: marlon | 02-05-06

Vier lieverdjes Beste Marco,
op veel van de blogs die ikzelf ook bezoek, kom ik jou wel eens tegen. Of toch op drie van je vier lieverdjes. Fijn is dat. Ben zelf eerder fan van Entr'akt op Knackblog. Maar goed. Eens kijken of we nog meer met elkaar gemeen hebben, snuffel ik dus maar wat verder op je blog

Gepost door: Ricardo | 02-05-06

Knackblog Hoi Ricardo, ik ben me zopas dan ook maar effe gaan placeren op Entr'akt.

groets,
mv.

Gepost door: marlon | 02-05-06

De sossenhistoriek Hoed af, al ben ik geen fervent hoedendraagster (de mode kan natuurlijk altijd keren). Ik durf de woorden literair talent niet in de mond nemen (lap, nu doe ik het toch), maar dit stukje is pakkend en zeldzaam ontroerend in een context waar weeklagen en cynisme vaak aan de orde zijn.. en een leuk tegengewicht als je iedere dag Hugo Camps moet verteren bij het ontbijt!

groeten

Els Van Eeckhaut

Gepost door: Els Van Eeckhaut | 04-05-06

de sossenrepliek Hallo Els, als bloggend werkmens doe ik mijn petje af voor jouw reactie, een pakkend commentaar, de zon schijnt vandaag van Leuven tot in Gent.

groets,
Marlon.

Gepost door: marlon | 04-05-06

Een schande !!!!!! Zo veel bewondering voor biefstuk sosialisme????
Nog niet gehoord van het generatie packt?????
Terugbetaling dure petrolium?
Snoepreisje van klein jong Tobackje naar China
Moet ik terug tot aan Augusta????
Marlon schrijf liever wat meer over sex

Gepost door: Markx | 05-05-06

@Markx About sex? deed ik toch meteen met ons "Bien en Lien", aanbevolen KNT.

mv

Gepost door: marlon | 05-05-06

De commentaren zijn gesloten.