29-04-06

de straatridders

Een collega stapt onverhoeds op me toe vanmorgen, legt me een petitie voor. Ik lees in een oogopslag “Huis van An”, hij steekt enthousiast van wal. Ik moet gewoon mijn naam en adres ver-melden, daarna een handtekening. Wat is de bedoeling, vraag ik beleefd. Hij kijkt onthutst, citeert overtuigend de naam van Paul Marchal, dat ik die man toch moet kennen. Natuurlijk, maar waar gaat die petitie eigenlijk over?

Terwijl hij over zijn woorden struikelt, lees ik snel de tekst van het bijbehorende pamflet: "De wet-Lejeune laat toe dat een gedeti-neerde vervroegd kan worden vrijgelaten, na één-derde of twee-derde van zijn/haar straf te hebben uitgezeten. Wij ijveren voor afschaffing van deze wet voor zware delicten! Wij eisen effectieve straffen voor daders van levensdelicten, doodslag en moord: Tien jaar is tien jaar - twintig jaar is twintig jaar - levenslang is levenslang.

Paul Marchal heeft zijn immense leed geleden en lijdt waarschijnlijk nog, hoe kan het anders. Hij heeft ook gulzig de media-aandacht opgeslorpt, dat was zijn goed recht, al geschiedde het finaal tot irritatie van een deel van de goegemeente.
Ik teken deze petitie niet. Achteraf verneem ik dat de niet-ondertekenaars in de ferme minderheid zijn. Ik respecteer de mening van de meerderheid, zij zullen hun redenen hebben. Heb ik de mijne? Een zuiver rationele uitleg kan ik niet verschaffen, sorry, ik doe dit op puur gevoel. Ik voel iets intuïtief knagen van “oog om oog en tand om tand”, zoals ik ook het discours van Paul Marchal nooit heb kunnen appreciëren. Ik voel me zelfs niet schuldig, en dat doet geenszins afbreuk aan mijn medeleven met de gruweldood van An.

Evenmin schaar ik me achter de koren die momenteel om levenslang scanderen voor de dader van de moord op Joe VH. Laat het gerecht zijn werk doen, in de meest totale zin,  inclusief de afschaffing van de volksjury. Ik word niet graag door “de straat” berecht, nog liever door een abstracte staat. Waar massa’s luidkeels staan te roepen of stilletjes zitten te konkelfoezen, pak ik de benen, niet mijn ding. Ik vlucht in het eigen veilige geweten.

Ik stel: ik heb recht op mijn ego, mijn eigen zijnsverschijning, mijn totale lichaamstaal. Als ik een rode zonnebril draag met spiegelglazen, een vuilwitte jeans met kniegaten, knalgele schoenen (en oorringen in mijn privé-tijd), geen baas die het me kan verbieden.
Evenmin vertolk ik mee de goedkope mening van een makke massa, loop ik schaapachtig achter spandoeken, erken ik god noch gebod. Verontschuldig mij, brave mensen, goeierds al te lande, ik ben een lieverdje(!). Maar ik doe mijn eigenzinnige wil en ga mijn weg als ik dat ervaar als het juiste pad. Te oud om bij te schaven, te jong om traditioneel te zijn. Ik zit er midden in, hoor maximaal en luister minimaal. Ik duld iedereen die mij ook wat zonlicht gunt. Mijn bril zet ik ten gepaste tijde af, voor een paar getrouwen. Da's mijn grote luxe.

23:03 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

schaven 'Te oud om bij te schaven, te jong om traditioneel te zijn'
Mooie zin!

Gepost door: Greetje | 30-04-06

amaai... ...nog nooit iemand zijn gigantische ego zo zien tentoonspreiden op een Blog. Alle Blogs hebben iets narcistisch maar dit is al te erg. Nog maar zelden iemand zo publiekelijk zien geilen op zichzelf. Een goede raad van een blogger die viavia en éénmalig passeert: de evenaar loopt niet door u gat, laat dat stoeven en uw literaire exhibitionistische masturbatie. Het hoeft écht niet...

Gepost door: pvc | 30-04-06

repliciter @Greetje: merci mooie meid, we komen nog op bezoek in uw bloghuisje.

@pvc: leuke naam heb jij, wel zonder fouten leren schrijven, noteer even:
- een Blog hoeft geen hoofdletter: dus 'blog'
- stoeven? u bedoelt snoeven of "stoefen"?
- u gat ken ik niet, geef liever van 'uw' gat

mv

Gepost door: marlon | 30-04-06

crossen in de bossen hey marlon, ik heb steeds een probleem gehad met petities. Men duwt iets voor je neus, je moet handtekenen en hop ze zijn ermee weg. dat je dan nog eerst even wilt lezen waarover het allemaal gaat, wordt al verdacht gevonden. als je weigert, dan kun je net zo goed een vadermoord plegen want zo word je bekeken. afschaffen die boel!
trek je mooiste kleren aan en ga nog maar eens lekker crossen in modder en bossen. marc

Gepost door: marc | 01-05-06

Petities, schooien e.d. Dan moet ge eens pal in 't centrum van een levendige en rebelse stad wonen; mijne kop staat al op "neen schudden" als ik mijn deur uitkom. Ben naderhand ook dit aan 't verleren; liever nog over d'hoofden blikken dan mijn nekspieren geweld aan doen, dus wie mij groeten wil moet maar mijn naam scanderen en een bloemenpad spreidt zich, allé figuurlijk dan ;-)
gr.
Iris

Gepost door: Iris | 01-05-06

nee, ook niet met mij! Een tijdje geleden werd mij op een bijeenkomst van het H.V letterlijk een petitie in de handen geduwd . Die avond werd mij reeds, zij het discreter, om mijn handtekening gevraagd voor allerlei subsidies. Nu werd het mij echter te gortig: de zelfzekerheid van de dame die de petitie onder mijn neus duwde, veranderde plots in een blik van ontstentenis en onbegrip toen ik haar vriendelijk bedankte. "Hoe is da nu mogelijk ?" stond op haar gezicht te lezen, "iedereen heeft hier getekend!" Wel mevrouw, ik niet! Ook al sta ik erachter, de manier waarop hier schaamteloos met petities wordt geleurd ,stoort mij dermate dat het nu een "njet" is. Hoe individualistisch en onverschillig de maatschappij ook is , er blijkt nog steeds een kuddegeest te zijn, een soort opgefokt samenhorigheidsgevoel (zoals nu bij Joe VH) die bijna surrealistisch is vergeleken bij de manier waarop mensen werkelijk met elkaar omgaan. Daar baal ik van. Ik kan me volledig aansluiten bij jou posting!

Gepost door: Eric | 01-05-06

het is... ...amper mogelijk maar door zo'n reactie bevestig je enkel mijn stelling. Nu ja. Blij dat ik je niet ken en dat zal ongetwijfeld wederzijds zijn.
Het fijne aan internet is dat je een ergernis heel makkelijk kunt weg klikken.
Dus tot nooit meer.
Alsof dit ook maar iemand kan schelen.
Toch wens ik je bescheidenheid en realiteitszin toe.

Gepost door: pvc | 01-05-06

re-petities Aan Marc, Iris & Eric,

Eigenlijk moeten we maar één petitie (abstract) ondertekenen, dat is die van de trouw aan ons onverwoestbare zelf, de schone kern van het eigen bestaan, en zo zijn we meteen ook solidair met de hele mensheid, we zijn allen willens nillens onvermoede broeders en zusters, het is steeds1 mei.

mv

ps: beste pvc, jij hoort er hier ook bij, we hebben gelukkig geen keuze...

Gepost door: marlon | 01-05-06

ivm je exhibitionistische masturbatie... Ik vind het prachtig mensen te ontmoeten met een sterk zelfvertrouwen!Dit is helemaal geen "stoeferij"(of stoverij?)... :))
Eigenlijk ben ik jaloers op je groot taalgebruik,Marlon.Ik zit ook tamelijk goed in mijn vel,maar ik uit dat op een andere manier...de lichaamstaal ligt me beter...
Spijtig genoeg reageren veel mensen jaloers op wat ze bij zichzelf missen.
kisskiss
Rebecca.

Gepost door: rebecca | 01-05-06

re-Rebecca per kerende: platonische kisskiss op je eerlijke lichaamstaal.

mv.

Gepost door: marlon | 02-05-06

De commentaren zijn gesloten.