23-04-06

kerk en moskee

Ik ben geen moraalridder, nooit geweest. Zonder gram ambitie. Niet de hoeder van mijn broeder. Geen enkele zonde is mij vreemd.
Ik vergeef mij vrijwel elke schuld "zoals ik ook vergeef aan al mijn schuldenaren". Clementie primeert op kleine penetentie.


Hieronder plak ik drie krantenberichten ter reflexie. 
De lezers leggen denkelijk de verbanden.
Mijn mening staat tussen de regels.

 

De Standaard dd 23-04-06
In Kenia heeft een oom zij hiv-positieve neefje vermoord. De jongen was in het gezin beland na de dood van zijn moeder en grootmoeder aan aids. Zij waren de schandvlek van de familie, vond de oom, en het neefje (Isaiah) zou daarvoor boeten. De jongen kreeg nauwelijks te eten en als hij at, moest hij zijn bord en vork strikt gescheiden houden van de andere familieleden. Bij zijn oom knapte hij de vuilste klusjes op. Op 12 april hoorden de buren dat de oom voor de zoveelste maal razend tekeer ging tegen zijn neefje. Achteraf bleek dat Isaiah die dag door zijn oom werd doodgestoken met een hark.

De Morgen dd 23-04-06
Uit een bevraging van de krant bij de meest vooraanstaande imams in ons land, blijkt dat de meerderheid tijdens het vrijdaggebed in de moskees niet heeft opgeroepen om mee te werken aan de opheldering van de moord op Joe VH. De redenering luidde dat zij op deze wijze wilden voorkomen dat hun gemeenschap zou gestigmatiseerd worden. Zij vonden dat de opsporing van de daders een loutere opdracht voor de politiediensten was.

 

De Standaard dd 23-04-06
De aartsbisschop van Milaan op rust, kardinaal Carlo Maria Martini, vindt dat het gebruik van condooms moet kunnen voor paren van wie één iemand drager is van het hiv-virus. Hij oordeelt dat in dit geval het gebruik van een condoom “het minste kwaad” inhoudt.
Het Vaticaan heeft nog niet gereageerd op deze uitspraak van betrokkene in het week-blad L’Espresso. Wijlen paus J-P II sloot het gebruik van condooms in alle gevallen uit.

  

Een wrange én hilarische anekdote als uitsmijter. Ooit stonden de illustere toeristen Harry Mulisch (mooi en erudiet) en Hugo Claus (schoon en schrander) voor de kathedraal van Reims. Mulisch: “Ongelooflijk, zoveel prachtkunst”. Claus: “Dynamiteren, zo rap als kan “.

 

20:24 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (12) |  Facebook |

Commentaren

Claus ? het oeuvre van Claus weegt in geen enkel opzicht op tegen zoveel eeuwen kunst als de kathedraal van Reims..van pretentie gesproken...het volledige werk van Claus is mij niet één beeldhouwwerk waard uit eender welke kathedraal dan ook...Claus is een dikkenek, zijn boeken zullen binnen 500 jaar niet meer voorkomen in het geheugen van de mensen...

Gepost door: anima negra | 23-04-06

@anima devota ter info, ik ben al op weg naar Reims, ga brandje stichten, onderweg pik ik den Hugo op, "groots en meeslepend willen wij leven", geuzen zijn wij.

mv

ps: binnen 500 jaar zullen mensen geen geheugen meer hebben, zoals de gothici nu al geen geweten meer bezitten... tja, dat wordt doordenken.

Gepost door: marlon vanco | 23-04-06

The necessity of fools in the creation for the drama seller Dat we in een tijd leven waarin ieder zijn vaststaande simpele 'zelfverklarende' uitleg heeft voor bijbelse teksten zal nog wel steeds een tijdje verdergaan.
Vergeef ons onze schulden zoals ook wij vergeven aan onze schuldenaren.
Het gaat hier dan om de manieren van vergeven waarover gedacht moet worden ipv de onvoorwaardelijke vergiffenis die toelaat om spelletjes te spelen op de straat met de onvoorwaardelijke vergiffenis schenkers.
Hoe harder de slag op het gezicht hoe harder het moment van pijn realisatie na het korte moment van het brein dat de gegevens aan het verzamelen is waarin de persoon even denkt dat het leven speciaal is en na de verwerking van de pijn wanneer men kan praten de grotere realisatie van onvoorwaardelijke vergeving voor de speler die de spelletjes graag groot ziet.
Hoe speelt een armloze tennis? Niet is diens manier.
Hoe vergeven de goddelijken...
De grappigste oneliner uit de bijbel is nog steeds de ga en vermenigvuldig u waarin de auteur of de goddelijke zondaar doelbewust de griekse wiskunde van de nulvermenigvuldiging er niet bij had vermeld zoals hij ook wat had gewacht met de melding aangaande zijn toekomst in het licht van zijn zonden.
Het blijft een simpel boek in eigen naam maar op een planeet zoals deze mag je het nog steeds probleemloos een complex boek noemen.
Zelfs speciaal.

Gepost door: Neverbeendead Religion | 24-04-06

Claus Claus' weerzin voor de Rooms-Katholieke kerk ligt besloten in zijn jeugd (lees Omtrent Deedee, bekijk Het Sacrament). Begrijpelijk dat ie nooit nog een voet in een kerk wil zetten. Mulisch' beate bewondering voor imposante katholieke kathedralen is eveneens begrijpelijk, voor iemand uit een land dat dergelijke bouwwerken ontbeert (Den Bosch even buiten beschouwing gelaten). Los daarvan: twee grote mijnheren, al zou ik liever met Hugo een pint gaan pakken. Harry is toch zo ondraaglijk arrogant...

Gepost door: Mati | 24-04-06

@neverbeendead Benny, bedankt voor dit staaltje van ongeëvenaarde wijsheid en poëzie, dat krijg ik in geen 100 jaar uit mijn pen (spijtig), neem vlug een patent op deze tekst, je bent net iets mateloos genialer dan je gezond gek bent.

mv

Gepost door: marlon | 24-04-06

@mata mati yep, Harry is een meesterlijk leeg vat, toch mooi hoe hij onwrikbaar in zijn rol blijft, geen spatje twijfel, geen sprankeltje zelfrelativering, niet alleen een hele klus, maar vooral een ware kunst. Claus is uiteraard outstanding, de authentieke beeldenstormer, "god noch gebod".

mv

Gepost door: marlon | 24-04-06

Mulisch versus Claus Eens met Mati : Mulisch's arrogantie overstijgt danig zijn gedrukte hersenspinsels dat mijn schoot zijn boeken uitstoot en ik het opgegeven heb te huiveren als ik ze in mijn handen houd.
Bij Claus leun ik liever aan, zijn onderhuidse speelsheid haalt het van zijn uiterlijke intellect en zijn "Verdriet van België" zou verplichte onderwijslectuur moeten zijn omdat ze de allesomvattende mens belichaamt.
Enne marlon, in je reactie op mijn blog noem je me een "groot meisje" en terecht voel ik me gevleid ;-)

Gepost door: Iris | 24-04-06

@"groot meisje" Hallo Iris, ik ga akkoord met jullie kritiek op Mulisch, hij is inderdaad arrogant, ttz hij 'speelt' het meesterlijk en valt nooit uit zijn rol. Als schrijver apprecieer ik hem matig, enkel "De Aanslag" vind ik een voltreffer, een klassieker zelfs. Claus is een zeer onterechte niet-Nobelprijswinnaar, hij wordt zelfs hier te lande nog zwaar onderschat.
Enkel Reve en Claus zijn de twee grote kanonnen in de Nl literatuur.

mv

Gepost door: marlon | 24-04-06

Planet ultra In het 2e interview kan je nog eens horen van de winnaar hoe hij met zijn prijs omgaat. Zijn nobele beloning voor een terugblik op schrijfsels waarmee hij zijn lezers perfect gevormd en verbeterd had om op die manier zijn eigen perfecte vorm te behouden.
http://www.radio1.be/radio1_master/cultuur/r1_cul_claus/index.html

Lees het ééns na op comment 4
http://pdw.blogspot.com/2004/11/11.html

Gepost door: Neverbeendead Religion | 24-04-06

Zon Het is misschien reeds ter sprake gekomen in "mijn pré-blogleven ;-)" maar een paar geleden werd ik zwaar getroffen door een interview met Hugo Claus door een VTM journalist. Tijdens dit interview was het pijnlijk om te zien dat het geheugen van de schrijver hem af en toe in de steek liet. Ik had plaatsvervangende schaamte, ik begrijp nog steeds niet dat dit kon uitgezonden worden. Volgens mij was dit pure sensatie. Als ik er nu nog aan terug denk word ik slecht.
Toch een positieve noot om de dag te starten: gisteren scheen de zon hier 520 minuten. En vandaag is ze terug van de partij maar profiteer want de volgende dagen wordt het opnieuw kouder. Enjoy!

Gepost door: marc | 25-04-06

@marc ja, dat beschamende interview met Claus was inderdaad helemaal à la VTM, je reinste smeuïge sensatiejournalistiek, geen greintje respect voor 's mans kwetsbaarheid, die zender is compleet verpopuliseerd.

mv

Gepost door: marlon | 25-04-06

@neverbeendead Benny, bedankt voor de radio-tip, zoals steeds ben jij een voorloper, vaak doorheen je eigen mist, maar soms moeten wij er ook door, dus.

mv

Gepost door: maron | 25-04-06

De commentaren zijn gesloten.