13-04-06

zonder gêne

In Het Laatste Nieuws, dat we soms in zwakke momenten kopen, lazen we vandaag dat VT5 een programma klaarstoomt dat door de olijke Gêne Bervoets zal opgevrolijkt worden. De man met de versteende tandpastaglimlach zal “1O jaar jonger” op een be-zielende manier presenteren, met zichzelve als melig uithangbord (dwepend), dat kost geen moeite en betaalt mega-goed.

 

Aan de argeloze deelnemers zal gevraagd worden om plaats te nemen in een geluidsdichte doorkijkdoos, opgesteld op een publieke plaats. De toevallige voorbijgangers mogen hun leeftijd schatten, geweld mag niet gebruikt worden, ook niet door passanten met een allergie voor nonkel Gêne. Voegt hij er in zijn promo-praatje aan toe: “Uiteindelijk gaat het om de schoonheid van binnen…”. Hadden we het niet gedacht! Maar wordt daarmee het opzet van “1O jaar blablabla” niet overbodig? Zover zijn de bedenkers niet geraakt, de denktijd was op.
Zij willen de onnozele dooszitters 10 jaar jonger maken door een totaalpakket aan tips, vitamines, kine, massage, sporten, spel en pret in bed. Want, zie onze ouwe jongen Bervoets. Niemand zou hem 60 geven, hoogstens 58, droog aan de haak misschien 56 en 6 maanden.

Even de bocht uit. Om van mijn woonplaats in Kessel-lo naar Leuven te fietsen maak ik een omwegje van 500 meter, da’s goed voor de gezondheid, lichamelijk en geestelijk, ook mijn zenuwen blijven intact. Kies ik voor de korte binnenweg, dan knal ik langs de affiche met breed-smile Gêne in gezelschap van een wok-chinees. De eetlust vergaat je me-teen, soms gaat het toevallig regenen, tegen zoveel fake is geen gestel bestand. Wat een wakke boel.
Recent liggen de toeganswegen naar de stad nog iets complexer. Langs het korte ommetje heeft men mega-groot en grotesk een Rob-affiche neergepoot. Sorry, Van-oudenhoven, dit is er kilometers over, je bent een tof talent, maar toch overschat men je royaal. De beeldmedia worden infantieler met de dag. Een Robland, komaan zeg, rot toch op met die modale onzin.


Tijd voor ernst, laten we iets schrijnend schrijven. Vanmorgen deed een Waalse koolputter, gepensioneerd sinds de jaren zestig, op de radio zijn beklag over het aantasten van zijn “droits acquis”, dwz verworven rechten, in casu de progressieve inkorting van zijn extra bonussen. Met alle respect voor deze “mineur”, deze eertijdse armoezaaier uit Grâce-Hollogne (par exemple), met groot ontzag voor de hondenstiel die hij ooit kruipend in het stof en door enge gangen van akelige mijnschachten heeft verricht, maar er is een “mais”: er zijn helaas geen verworven rechten, beste man. Morgen breekt de derde wereldoorlog uit of gaat ons land failliet, de moslimterroristen verpesten met insecticiden het Waalse water, Vlaanderen scheurt zich af van de arme zuiderburen of er valt een meteoriet op aarde. Voor het morgen wordt, zijn onze ver-worven rechten naar de vaantjes. Sorry, Waalse haantjes.

En nu de moraal, ja we houden u graag bij de zedelijke les. Wat dat allegaartje van die rechten aangaat, geldt er uiteindelijk maar één recht: de plicht om jezelf te zijn. Niet kankeren, niet zagen en niet janken. Zorg voor jezelf, broeder, help jezelf, zuster. We komen mekaar wel tegen in het “Veld van Samen Sterk”. Camera’s niet toegelaten, wij verkopen geen uitzendrechten op onszelf. Ons land is een transparant en collectief gezond ego-land.
Mensen moeten fiere wezens zijn, zonder schroom en sans gêne, nooit barrevoets in dozen kruipen, geen makke voer voor hoerenmedia spelen. Leve deze te verwerven rechten.   

21:27 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (11) |  Facebook |

Commentaren

De bevallige bevinding over toeval Hier heb je nog eens een oude" target="_blank">http://img143.imageshack.us/img143/7649/constantnonexististantcoincide.jpg">oude foto waarin je je zicht op een toevallige regen eens als dusdanig kan proberen te definieren.

Gepost door: Neverbeendead Religion | 14-04-06

Dommel, dommel dag marlon, is het toevallig dat dit in het Laatste Nieuws staat? Jij hebt dit gekocht in een moment van zwakte zoals je zegt. In zo'n toestand bevindt zich een groot deel van onze medemens, 's avonds thuisgekomen van het werk, gegeten, afwas gedaan en neerploffen voor de buis. Liefst geen al te vermoeiende of geëngageerde programma's maar lauwe pap die er ingaat als zoete koek. De 'brood en spelen' van de huidige maatschappij. De massa is voor niks meer wakker te krijgen, Leve Witse, Leve Thuis, Leve Jean-Marie. In het centraal station wordt een jonge gast neergestoken terwijl honderden pedelaars passeren...
marc

Gepost door: marc de keyser | 14-04-06

reactief @Benny (nbdr): bedankt spirituele rakker, ik had van Freddy M. net hetzelfde ontvangen per e-mail, puur toeval, toch fijn dat je aan me dacht, ook nog sterkte met je gezondheid, je bent een vechter hé.

@Marc: je hebt blijkbaar ook geen optimistische kijk op het gedoe, alle begrip, maar wel blijven tegenspartelen graag, in de laatste rechte lijn steken wij een tandje bij, fiere kop op en zegehanden omhoog, bingo!

mv

Gepost door: marlon | 14-04-06

DOOD Ondertussen is dieje kleine wel dood.
DOOD.
Wat als jouw eigen collega's je dergelijk nieuws moeten komen brengen, Marlon?
Als ze je dus komen vertellen dat jouw zoon werd neergestoken?
Ga je dan zeggen dat je een tandje gaat bijsteken??? Je fiere kop omhoogsteken???
Neen, natuurlijk niet. Dat weet ik wel.
Je zal verdrietig zijn. Boos, coleirig zijn op de wereld.
Je wordt dan bijna gek. Of helemaal.
Tenminste, dat denk ik toch. Is het niet, Marlon?

Gepost door: evy | 14-04-06

@evy (herrezen moeder theresa) Ik weet dat je tranen met emmers hebt zitten (proberen te) wenen over het indroeve voorval in Brussel-Centraal, ik was er godverdomme dichter bij dan je dacht én machteloos, enkel mijn beroepsdeontolgie weerhoudt me om verder razend door te drammen, je snapt het doorheen je witheet gespeelde koleire, je pakt me onder de methodologische gordel, je kan nagaan in een pril stuk van mij ivm de metro etc wat wij vermogen...

Wat ik misprijs met mijn laatste greintje intellect: mensen die hun zelfcorrectheid ophangen aan theatrale emotionaliteit, je bent een wandelende smartlap, dame (hoezo "dame"?). Lees jezelf in de spiegel en schaam je, totenbel dat je bent. Je speelt oervals op de man, besef je dat? Je fladdert très blasé voorbij aan mijn stuk, je haakt via een nobele jongen in op mijn opbeurende reactie, je sleurt mensen door het slijk, de modder kleeft aan aan je kleren, verschoon je, alsjeblief, je zinnen stinken (met andere woorden) van de vuile woorden. Schaam je mens.

marlon

ps: die jongen is inderdaad ontroostbaar dood, op die crimi-plekken dient dringend sterke pol-preventie, maar niemand had mijn mening gevraagd hé, evenmin als ik de jouwe, blog op!

Gepost door: marlon | 14-04-06

@marc sorry marc, ik hoop dat je niet geschrokken bent, maar die 'dame' pakt mij waar ze kan, ze weet bovendien dat ik me niet voluit verdedigen kan, ik ben ooit al achter schorremorrie aangeweest in de stations en metro's van brussel, maar ik ben uiteindelijk ook maar een mens, toevallig ook een vader van een zoon, ik heb echter niet de gewoonte om op emo te spelen, weet: ik besef de trieste impact van het gebeuren, machteloos... over causale verbanden tussen de makke massa en de niet-reactie op het gebeuren durf ik me niet uitspreken, ik las vandaag in DS een evt plausibele (psychologische) verklaring: "het omstaanderseffect" , soit.

droef te moede,
marlon.

Gepost door: marlon | 14-04-06

dank ik dank je voor deze eerlijke reactie. Die is heel duidelijk.
Je hebt gelijk. Ik heb hier niets te zoeken.
Ik schaam me dus, inderdaad, voor deze slip of my tongue.

Het ga je goed.
En dat, my friend, dat meen ik.

Gepost door: evy | 15-04-06

@evy zand erover, dit is een tabula rasa, jouw finale verdienste, dus bedankt.

sans rancune,
marlon.

Gepost door: marlon | 15-04-06

menen ik meen het nog steeds.
Altijd gedaan, trouwens.


Gepost door: evy | 15-04-06

Sorry voor het gezaag maar het moest er gewoon even uit. Waarde landgenoten,

een tijdje geleden is er, in God weet welk vergeten stinkend metro station, een manspersoon eveneens met een mes neer gestoken. Dit naar aanleiding van een handtas diefstal. Een oudere dame werd overvallen door een stel donker gekleurde nieuwe Belgen. Een omstander zag dit en probeerde de vrouw te helpen en dat had zware gevolgen: meerdere messteken liep die jongen op. Voor wat ? 25 euro pensioen van een oude dame en een artikeltje in de krant. Held van de dag ?
4 jaar geleden heb ik een hond gered uit een vijver bedekt met ijs. De hond liep erover op jacht naar een paar eenden maar zakte door het iets te dunne ijs. De eigenares en aanhang stonden daar en keken ernaar. De hond jankte verschrikkelijk. Een geluid ik zal het nooit vergeten. Net voor Kersmis in een romantische omgeving van Bokrijk speelde zich een klein drama af. Uiteindelijk ben ik het beestje gaan redden. Op handen en kniëen zuchtend over de scherpe oppervlakte. Natuurlijk kon het ijs mij ook niet houden .... Achteraf gezien met risico van mijn eigen leven. Toch had ik geen keuze. Ik had nooit kunnen leven met het beeld op mijn netvlies van een voor het leven vechtende hond. Twee verbrande knieen, lange revalidatie, helse pijnen heb ik doorstaan. Nu nog stralen de lidtekens op mijn benen en zijn mijn kruisbanden verre van optimaal. Was het de moeite waard ?
Op het moment dat ik deze regels schrijf komt mijn partner binnen. Ze vraagt wat ben je bezig ? Ik doe haar het verhaal en vraag haar mening. Zij verteld me een zeer droevig verhaal. Verschrillende jaren geleden is er een vriendin van haar overleden. Ze was postbode. Op een gegeven moment stopt zij aan de kant van de weg omdat ze wil helpen bij een net gebeurd verkeersongeval. Ze stapt uit en wordt iets later door een ander rijdend voertuig aan gereden en sterft ter plaatse. Een rouwende voetbalploeg, vrienden en familie laten 100derden ballonen opstijgen ter ere van haar overlijden. Een held ?
Ik vraag mijn vriendin wat zou jij doen als je op bus , tram of weet ik veel welke plaats een misdrijf met wapen geweld zou zien gebeuren ? Lange stilte volgt. Ze weet het niet. Uiteindelijk zegt ze dat haar eigen leven haar eigenlijk wel het dierbaarste is en dat haar toekomst toch primeerd. Je bent altijd iemands dochter, moeder, zuster, partner.... Is het dat allemaal waard. Een dikke plaat op je hoofd met daarin gegraveerd " held" ?
Je kan Jan modaal het niet kwalijk nemen dat ze door lopen. Kan je mensen er scheef voor bezien dat hun doel van de dag is naar huis te geraken en te ontstressen met een dosis Robland ? Maakt het je een beter mens de Rambo te willen uit hangen met alle mogelijke gevolgen van dien ? Maakt het je niet een beter vader of moeder als je alles doet om veilig thuis te komen bij je kroost ?
Ik persoonlijk ? Wel ik zou die kerel proberen te pakken en de kloten van zijn lijf stampen als ik kan. Tja de goede oplossing waarschijnlijk ook niet zekers want als die dan geen kinderen niet meer kan krijgen moet ik die klootzak misschien nog schadevergoeding betalen omdat die geen tien kinderen niet meer kan voortbrengen en zo van ons belastingsgeld kan profiteren. Lang leve België. Op naar Robland.

Hoogwaardige Robiaanse groeten en sorry voor mijn schrijfgebreken.

Gepost door: lichtje | 17-04-06

hoi lichtje een merkwaardige reactie, maar mijn algehele respect voor je mening, je hebt wel degelijk ballen aan je lijf, jij moet de gedroomde partner voor een snoezig vrouwtje zijn, ik wens jullie als duo-rolmodel in Robland te zien figureren, dan word ik een fervente fan, ik ben momenteel geen anti-kijker, het concept lijkt me wel wat irrealistisch, Rob verdient toch beter.

mv (met verblinding)

Gepost door: marlon | 17-04-06

De commentaren zijn gesloten.