01-04-06

lieve doden

Als poëtische laatbloeier staar ik stom naar de oneindigste lente in het Kempenland met zijn kersenbloesems die ons als carnaval-bloemen bespotten.

 

L. bestuurt de wagen volgens scenario van zonnebril met afwezige ogen en luistert in zichzelf naar het zotte spel van dromen, een carroussel.

 

Bonjour tristesse, we worden wakker voor mekaar met een Triffids-song. Onwezenlijk en droef drapeert zanger-in-memoriam David M. wat troost van pessimisme doorheen een afscheidslied.

 

Windstil drijft de auto verder en landt aan de grens van het lamme dorpje Olen. Hé, zegt L., hier woonde Mijl. Ze ijlt langs rockdichter Marc Mijlemans, legendarische Triffids-fan. Lijkbleek was hij pas 28, ging dan dood, verkankerd van verdriet voor een andere stille dode: zijn witte dame C., zomaar ziek en terminaal ter aarde.

 

Met schroom als in een rouwstoet schuiven wij langs eendere velden, eendere huizen, verwisselbare mensen. David M. galmt verder door zijn dodenlied.

 

Je vader hield van deze streek, zeg ik, hier kende hij elke plek. Ja, fluistert L. (We ver-zwijgen dat hij niet meer meerijdt).

 

Ik lonk naar haar, ze draagt achteloos dat machteloze meisjesschoon, maar aarzelt ook van zachtheid, gul geschenk van vader.

 

Twee dikke tranen, (nee hoor, niet wenen, niet hoorbaar) belemmeren het zicht op alle kitsch van lente.

 

Ik word, wij worden, aangeraakt door lente achter lente, herinneringen aan een voor-seizoen waarlangs soms machteloos melancholie ontsnapt.

 

 

21:26 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

MM MM. Mijmerende Marc. Grijp af en toe, met veel plezier en nóg meer weemoed, terug naar Het Beste uit Humo, Deel 1. Mijl op Zeven. Tijdloze klasse. Doodzonde, die té snel opgedroogde gouden pen. The Days of the Triffids, long past. De wilde hoogdagen van Elvis Costello. Frank Zappa nog onder ons, blasfemie als religie propagerend. We missen Marc. You can't do that on paper anymore...

Tot blogs, MM (geen heiligschennis, puur toevallig gekozen blog-ID)


Gepost door: mati | 03-04-06

troost thanks Mata, toch nog iemand die zijn klassiekers kent, ik was al op de site van (pdw) gepasseerd voor verhaal (okee), maar dan jij nog: dubbele bingo, sorry voor de frivole taal over dit trieste onderwerp, maar Mijl zou ons zeker begrepen hebben, da's een troost.


goets, mv.

Gepost door: marlon | 03-04-06

De commentaren zijn gesloten.