23-03-06

Jef Moraal

Vlaanderen heeft een geweten, het heet simpelweg Jef, zeg maar meester Vermassen. Meester Moraal verdedigt momenteel een amateur-fotograaf die twaalf jaar lang de promofilmpjes voor de kandidates-miss Dworp mocht produceren… en hiervan misbruik maakte door intieme omkleedscènes mee te filmen. Als de meisjes protesteerden liet hij de camera stiekem draaien. Het pakketje pikanterie plaatste hij op video, steeds leuk voor een nabeschouwing. Vermassen tilt niet zwaar aan zulk vergrijp, geen kat die de beelden zag, argumenteert onze integere ethicus. Hij vergelijkt deze praktijken met het onschuldige voyeurisme van VTM's Big Brother. Ja, alle referenties passen in zijn pragmatische kraam. Zeker weten dat hij geen dochter had die deel uitmaakte van de groep misleide meisjes.

Een paar jaar geleden sprak Vermassen een van doodslag betichte confrater vrij voor een assissen-jury. Kollega-advocaat had zijn echtgenote met een 20-tal messteken om het leven gebracht. De echtgenote zou een (nooit bewezen) verhouding met een vriend des huizes gehad hebben. Een paar sms-jes van mevrouw deden de meester-moordenaar door het lint gaan. Vermassen pleitte “onweerstaanbare dwang” en bekwam de vrij-spraak. De man met bloed aan de handen van “de moeder van zijn kinderen” was “een fantastische papa”, dixit Jef Moraal in een populistisch en pathetisch betoog voor een jury van volkse mensen.


Eén jurylid, met alternatieve mening, schreef een paar dagen nadien een wanhopige lezersbrief aan Het Nieuwsblad. De man was getraumatiseerd door de vrijspraak en de makke beïnvloedbaarheid van zijn mede-juryleden. Stompzinnig en naiëf hadden ze zich laten bedwelmen door de volksverlakkerij-praatjes van de teevee-advocaat, een grijze cliché-man met makkelijke redeneringen, dicht in de buurt van de stijl BV en zelfs VB.


Vermassen lost zijn lucratieve tussendoortjes op de rechtbank af met mediagenieke hoogstandjes op het zelf geplaveide humane pad: caritatieve acties voor de Afrikaanse aids-slachtoffers en de kindersoldaten, smartelijke boeken over de menselijke motieven van misdadigers, tranerige spreekbeurten over armoede en onrechtvaardigheid op wereldvlak, morele spreekbuis van eerste orde als er camera’s en perslui in de buurt zijn.

Jef Vermassen heeft een januskop, hij vult graag zijn eigen zakken, daarna zand erover met  morele witwasserij in hoogbevlogen woorden voor het gewone volk. Het gaat erin als zoete koek. De schaapachtigheid van de kijkbuismassa is grenzeloos, tot over de dood gevaarlijk.
Machteloos en droef schrijven wij dit In Memoriam voor Mevrouw Van Laeken. Zou het haar een troost in de dood zijn dat haar tiraneske messen-man op vrije voeten goed voor de kindjes zorgt? En verdient hij weer flink zijn kostje, procentjes voor...?

 

 

20:28 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (10) |  Facebook |

Commentaren

Hard maar eerlijk verdict Hard maar waar, Vanco. Het is gevaarlijk om de stem van het volk over schuld en boete te laten beslissen. Het volk durft wel eens uit zijn bek te stinken. Geen pleidooi voor volledige afschaffing van volksjury, wel voor een gecombineerd oordeel van jury en college van rechtsdeskundigen. Bij staking der stemmen heeft dat laatste college doorslaggevende stem. Volksverlakkerij zou op die manier minder kans krijgen.

Gepost door: Mati | 24-03-06

pro domo merci mata-man, eindelijk nog eens een gedeelde medepleiter tegen de populo's.

groets,
marlon.

Gepost door: marlon | 24-03-06

Hoi Kwam hier via Klerk, toffe blog, groetjes viv

Gepost door: viv | 24-03-06

??? heb je een hint voor me

Gepost door: viv | 24-03-06

hoi Viv, ik weet bij benadering wat jij hebt meegemaakt, al mijn respect voor jou. Je staat er terug en zelfs geen klein beetje. Klasse hoor, hou dat zo!

groets,
marlon.

Gepost door: marlon | 24-03-06

?? Is marlon jou naam?

Gepost door: viv | 24-03-06

*** dank je voor het complimentje, laat me even via mijn emailtje weten wie je juist bent, zou ik tof vinden, thx viv

Gepost door: viv | 24-03-06

je hebt gelijk.. soms niet, maar nu wel.......vooral de vergelijking van de Januskop is goed gevonden.....
groetjes hé

Gepost door: anima-negra | 25-03-06

@anima Dag kameraad anima, inderdaad, jij hebt ook gelijk, Januskop moet met een hoofdletter, ik vond het grafisch niet zo mooi staan, maar ben wel schoon betrapt. Gelukkig blijft dit tussen ons (wat mij betreft).


met respect voor je intellect,
mv.

Gepost door: marlon | 25-03-06

Hi Marlon bedankt voor je berichtje, groetjes viv

Gepost door: viv | 25-03-06

De commentaren zijn gesloten.