01-03-06

leve Anthierens

Het Nieuwsblad schopte ons gisteren tegen de zieke schenen met een lullige actie die enkel kan bedacht worden door een veredelde tabloid, een serieuze krant doet zoiets niet. Waarover willen we onze gal spuwen? Over de "watcho's", wasda? Volgens HN zijn dat dé mannen van deze tijd, de perfecte kruising tussen een macho en een watje. Gedurende twee maanden kan men bij voornoemde krant een boek krijgen van negen "watcho-schrijvers".
De alomtegenwoordige fotograaf Michiel Hendryckx stelt ze aan de lezers voor, hij maakte ook de covers.
Het bedenkelijk illustere lijstje wordt aangevoerd door Johan Anthierens. Je reinste heiligschennis, deze dode man schudt zich recalcitrant de onstuimige as uit de urne. Net de schrijver die als vrije vogel nergens opgehokt wou worden, die tot over de grenzen libertijns en losgevochten was, een reuzegeus van het zuiverste gehalte, van zo'n nobele man gaat men eigengereid post mortem (!) een rolmodel maken van de nieuwe man. Dit is een frontale aantasting van Anthierens' morele erfgoed.
Moest ik een nazaat zijn van Johan, dan nam ik een advocaat onder de arm. Dit getuigt van een fundamenteel gebrek aan respect voor het ideeëngoed van de milde hyper-individualist. Het is echt de max van cynisme dat zijn "Leve Mij" als eerste boek wordt weggeschonken. Enfin, van Het Nieuwsblad zijn we de laatste jaren al meer volksverlakkerij gewend. Dat lijkt daar het ware zootje van middelbare leeftijdsbollebozen. Ze willen met hun ouwelijke grappen en belegen grollen bewust een grijze middelmaat vertegenwoordigen. Kassa kassa?
Hun eigenste schoonheidsfoutje is dat ze een "betere" Marec moeten engageren om deze goedkope onderneming te promoten. Portrettentrekker Hendrynckx is voor elke val te strikken, maar het ontgoochelt ons dat Marec zich voor dit open gat laat vangen. Laatstgenoemde werd door Anthierens ooit geroemd om zijn eigenzinnig talent, de cirkel lijkt op een bangelijke manier gesloten. Exit de wakke watcho's, de makke mannen. Leve mij.

 

 

19:54 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.