09-02-06

Gentse klapper

 - opgedragen aan de fotofeeërieke Nanoesj , ochtendkoningin van Gent en punk-omstreken -

 

In de dagelijkse werksfeer verkeer ik in het niet onprettige genoe-gen van omringd te zijn door een groepje sappige Gentenaars, waaronder de dwarsgekamde Nanoesj (klik op foto!).             
Het moet me van het hart dat hun smostaaltje zowat de mottigste klanken produceert van de mij bekende Vlaamse dialecten.
En dan geef ik toe dat ik uit de Hagelandse regio stam waar ook niet bepaald vlekkeloos getaterd wordt.

Het Westvlaams, ik generaliseer, kan mij bekoren door een onverstoorde eigenheid, ik ervaar dat idioom als een taal apart, als een soort niet-Nederlands, te vergelijken met bijvoorbeeld het Zuid-Afrikaans.
Limburgers kan ik ook best pruimen, ik voel een stevige verwantschap met het eigen moederstaaltje, zelfs in het verdere Haspengouw voel ik me mooi thuiskomen. Antwerpenaars, leer ze me kennen, da’ s de platte en eigenwijze taal van VTM, no comment.
Maar olala dat Gents, ik kan er echt niet genoeg van absorberen, het doet pijn aan mijn gevoelige taaloren, maar toch is het verrukkelijk luisteren naar zoveel authenticiteit in een eerlijk uitgebraakte taal. Ter staving van mijn ervaring met het schoonvolkse Gents, een citaat van de puriteinse taalpiraat wijlen Johan Anthierens:

 

Gent zou het hoogste aantal scheve koppen van Vlaanderen op de schouders dragen, omdat keizer Napoleon voor zijn Rusland-invasie steunde op Mongoolse huurlingen, barbaarse kozakken en wat dies meer zij, die na de aftocht in Gent verdwaalden en daar hun wonden likten aan de boezem van deernen, sletten, wuft vrouwvolk. Hun verbintenissen zouden aan de basis van het hoog aantal verwrongen fysionomieën liggen en verklaren waarom de Gentenaar zo’n rauw taaltje spreekt en met subtiele sentimenten korte metten maakt” (p. 343: “Niemands Meester, Niemands knecht”)

 

 

20:23 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

Goa der een beetsen mee lachen of wa? Awel Vanco, waddest ... kundet 'tGents nie af of wa?

Est omdadde der geen kluuten van verstoat of omdat er een vodde in ou muile zit. Kzoe toch twee keere peizen veur dadde mee nen gentenoar begint te lachen. Waa zijn een fier volk, dus past moar op veur dat er enen goa langskomen om stront op ou muileke te sorteren. Legd ou buiten moar al te bloejen, kwestie van t'adapteren.

Gepost door: Sarjarunkkaaja | 10-02-06

@sarja ja, die is goed raak, zo heb ik ze graag, hier is fonetisch geen speld tussen te krijgen, dit is de pure Gentse poëzie, hoe dan ook moet ik daar een 'beetsen' mee lachen of wa 'doachte gulder' (lijkt dat erop?)

m'n allerbeste Sarjarunkkaaja, als mijn troebele geheugen goed is dan was jij die scandinavische kardinaal met zijn onvervalste Gentse roots

merci moate,
marlon.

Gepost door: marlon | 10-02-06

De commentaren zijn gesloten.