12-01-06

koningskind (deel 2)

Ik wil nog even doorvertellen over die grote Koningsman, met schoon permissie graag.
Als Koning Boudewijn voor één daad zijn plaats in de eeuwige geschiedenisboeken waard is, dan geldt dat wel voor zijn houding in het toenertijdse abortusdebat. Iedereen zal zich zijn dwarse op-stelling herinneren als zijnde “ondemocratisch”, zoals ons tot in den treure toe herhaald door de hitsige media, schijnheilig hierin gevolgd door de platte “vox populi”.

Onze brave Koning wou die reeds gestemde wet dus niet onder-tekenen, dat was een fameus probleem. Als de dag van gisteren herinner ik mij hoe wij ten paleize met verbijstering getroffen waren door de heftige pers- en volkswoede die over de Grote Baas kwam neergeploft. Premier Martens haalde de trukendoos boven en zijn regering verklaarde de Koning voor drie dagen “technisch” werk-onbekwaam. Een constitutionele spitsvondigheid zonder voorgaande, Martens is toen heel diep moeten gaan.

Maar Koning Boudewijn hield stand en heeft nooit zijn handtekening onder die voor hem vermaledijde wet gezet. Het gaat ons hier andermaal niet over het pro of contra (wie zijn wij?), wij neigen persoonlijk naar een inhoudelijk pro, alles in verhouding en binnen de juiste context uiteraard. Maar eens te meer willen wij getuigen van onze mateloze bewondering voor de morele onverzettelijkheid van een groot man. En laten we wel wezen, daar was niks of noppes ondemocratisch aan. Het begrip democratie is te vaak een stoplap voor de armen van geest, de makkies en onvermogenden inzake zelfverantwoordelijkheid, het autonoom redeneren of de poging tot een eigen geweten.

Een aanzet tot verklaring: in de grondwet staat dat de Koning de wetten ondertekent, maar (hola) niet dat hij ze “moet” ondertekenen. In een gezonde democratie is het van-zelfsprekend best dat zo’n koning dat wel doet, de mening van de verkozen meerderheid dient gerespecteerd, maar zijn er dan nergens beperkingen? Zo niet, dan hoeven wij geen Koning, maar dan zou een “royale tekenmachine” evengoed zijn diensten kunnen doen (karikatuurtje).

Als er wel beperkingen zijn aan dat blindelingse ondertekenen dan moeten wij ze gaan zoeken op een niveau dat de pure wettelijkheid overstijgt en dan komen wij in de regionen van moraal en ethiek. Het is eigenlijk simpel, op deze domeinen valt uiteraard de weer-spannigheid van de Koning zaliger te situeren. Hij was geen greintje ondemocratisch, maar hij stelde (lees: durfde stellen) zijn geweten boven de wet. Het is zo makkelijk en mis-schien zo verleidelijk om mee te heulen met de massa, maar moedige mensen durven zich alleen en kwetsbaar op te stellen.

De geschiedenis zal oordelen over het standpunt van de eigengereide Boudewijn, maar wij zien voorlopig geen enkele reden om hem hiervoor te verketteren. We moeten niet bij de klassiekers te rade gaan, de Romeinen of de Grieken spreken zich niet uit, maar voor wie de nieuwe geschiedenis kent, is er een handige én verpletterende uitspraak: op de na-oorlogse Nurnbergprocessen waar de nazi-beulen werden berecht, werd de internationale rechtsregel gehuldigd dat “moraal boven de wet” staat. De oorlogsmisdadigers konden zich niet wegsteken achter “befhel ist befhel”, no way, hun (en de wereld) werd onomstotelijk duidelijk gemaakt dat er cruciale situaties zijn waar men de wet naast zich neer mag leggen en een beroep mag doen op het eigen geweten, het rechtvaardigheidsgevoel boven de letterlijke wet stellen. Het was die nobele instelling die Koning Boudewijn motiveerde om moreel keikoppig bij zijn mening te blijven, ongeacht de banbliksems van een op hol ge-slagen landsmeute. Dit stond zelfs, extreem gesteld, los van zijn groot katholiek geloof, in deze kwestie van op “leven en dood” raakte hij andere snaren in zijn subtiele ziel. De Koning ging uit van het diepste respect voor de kwetsbare en de weerloze mens, in casu de zwakkere positie van de vrouw, en parallel hiermee, het oneindig doordenken in de materie van het ongeschonden recht op leven.

Er is voor en er is tegen, ieder zijn mening, maar de Koning was een consequent morele man en dan komt men op domeinen waar geen compromissen meer zijn aan te gaan. Ofwel moet de koninklijke functie herzien worden, maar dat is een ander debat, op een niveau dat ons niet aanbelangt.

Mijn eigen dagen op dat Paleis zijn al jaren geteld, maar sommige feiten zijn blijven hangen. Het was toch wel een historische eer om zulke delicate kwesties vanuit een frontlinie te mogen meemaken. Als ik me goed herinner, heerste er zelfs verdeeldheid onder de eigen aanhang, maar nog met geen leger of een staatsgreep zou men Koning Boudewijn’s standpunt hebben kunnen neerhalen. Standbeelden vallen om te takelen, maar moreel doorleefde opstellingen zijn voor eeuwig gebeiteld in het historisch geheugen van de mensheid. Zonder enig spatje wanklank, de ethische klant is voor altijd een Koning. Met mijn respect voor ’s Mans onpeilbare eenzaamheid in die donkere dagen.

 

 

 

20:19 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (21) |  Facebook |

Commentaren

.. ik heb gewacht tot ik zag dat je het gezien had. dat was namelijk de bedoeling.
Maar je bent bedankt. Echt wel: je had gelijk, niet altijd, maar nu weer wel.
deel 1 van je koning vond ik beter dan deel 2, maar dat ligt aan mij.

Gepost door: evy | 12-01-06

.. ha ja, vergeten: retour slaapwel, maar nu nog niet, straks wel.
(en skynet zegt me minstens 1 minuut te wachten tussen 2 reacties, dus ik wacht)

Gepost door: evy | 12-01-06

yep ik meende iets door te hebben, al een tijdje, trek je terug en schrijf-schrijf-schrijf, je niet laten opvrijen hoor, daar mag je niet intuimelen, enz.

groetjes,
Marlon.

Gepost door: marlon | 12-01-06

zoek werk zoek werk

Gepost door: beatch | 13-01-06

@beatch ik heb werk rotjong, semi-professioneel blogger, kwestie van sponsoring

en nu gij

Gepost door: marlon | 13-01-06

.. je doet me lachen!
(jouw soms toch wel goeie reacties, vallen die vaak ook niet onder de categorie tijdverlies??? - ssssssssstttt, want ik heb dat maar heel stillekes gezegd, en vind je best wel bikkelhard grappig)
Dag, Marlon!

Gepost door: marlon | 13-01-06

@evy soms moet een mens wat spelen, als dat met letters kan is dat geen netto tijdverlies voor mij, maar bruto en brutaal moet het saldo altijd verder tikken (beetje rare redenering, toegegeven, logica hoeft niet steeds)

dag meisje, schrijf ze (ik strijk ze: 3 broeken, 5 hemden en de zakdoeken)

Gepost door: marlon | 13-01-06

.. doe vooral maar flink strijkverder!
Ik heb net uithangpapiertjes gemaakt voor onze winkel, nu nog nieuwsbriefje te schrijven, dat hebben klanten graag, we leven in een hobbysfeer dus worden mijn briefjes meestal goed gelezen en krijgen ze vaak heel leuk commentaar.

Gepost door: evy | 13-01-06

.. knsap u ni (dom genoeg, maar dat is niet erg, Marlon, schrijven is geen doel)
ivm Karlo: ik ga regelmatig kijken, maar no result.
ivm laptop: met mijn oude lukte het vaak bij een eerste poging niet, 2de wel.
bij deze gloednieuwe lukte het tot nu toe altijd.
ik doe hem wel de groeten.

Gepost door: e | 13-01-06

.. knsap u ni (dom genoeg, maar dat is niet erg, Marlon, schrijven is geen doel)
ivm Karlo: ik ga regelmatig kijken, maar no result.
ivm laptop: met mijn oude lukte het vaak bij een eerste poging niet, 2de wel.
bij deze gloednieuwe lukte het tot nu toe altijd.
ik doe hem wel de groeten.

Gepost door: e | 13-01-06

.. karlo-blog: hij heeft het koud en te veel werk. maar je hebt de goeiendag.
(tot zover evy-messenger, over en out, trouwens)

Gepost door: evy | 14-01-06

met excuus, maar recht uit het hart Met excuus, maar recht uit m'n hart komende, zonder kwaad te willen spreken over hen die hier niet meer zijn:
Naar mijn mening had Koning Boudewijn moeten kiezen tussen zijn principes of zijn job. Ik bedoel: ik vond (en vind nog steeds) dat het maar een 'gefoefel' was, die ganse abortuskwestie. Was hij er principieel tegen, dan moest hij niet tekenen. Was hij te veel gehecht aan z'n functie, dan moest hij doen wat de regering verlangde.
En als hij dan écht niet wou tekenen, de consequenties moedig en met opgeheven hoofd dragen, en niet een achterdeurtje zoeken. Ontslag nemen of dergelijke, z'n Koninklijke Waardigheid hoog houden. Wat nu naar mijn aanvoelen toch niet helemaal gebeurt is.
Met nogmaals mijn verontschuldigingen als ik hiermee tegen schenen stamp, maar dat is wat ik denk...
Groetjes,
An Beag Ceilteach - Karlo

Gepost door: karlo | 14-01-06

evy Evy heeft me blijkbaar net gemist. terwijl ik een reactie aan het typen was, postte ze de hare.
en idd. groetjes.
karlo

Gepost door: karlo | 14-01-06

@beidjes (plus één) dag evy, hallo karlo

ik vind jullie een fijn stel, bedankt voor de alerte reacties, inclusief de doordenkertjes,jullie hebben de groetjes van een supporterende sabine, die voorlopig deze zaakjes opvolgt met een indirect (gevat) commentaar.

slaap ze lekker,
marlon.

Gepost door: marlon | 14-01-06

.. wat mij betreft schrijf jij (weer eens) (helemaal) in raadsels.

Gepost door: evy | 15-01-06

@evy Sabine is een lekker werkmaatje, zij volgt onze blogs met een zekere interesse, ze is geïntrigeerd door dat complexe samenspel, wordt vervolgd.

snappie?

Gepost door: marlon | 15-01-06

.. o yes, dan ben ik (blijkbaar toch) wel slimmer dan we dachten...
Complex, complex? man man man... Wat mij betreft: ik ben, niet eens, op dreef...
(trouwens, van mij hoeft dat niet; ik word niet graag gewatcht, niet van klokken, niet van kijkers...)
I wish you a nice sunday; ik mag weer werken, ventje weg, ook aan het werk, zij het op drukke verplaatsing.

Gepost door: evy | 15-01-06

hola het is geen watchen (jij denkt weer aan stalkerij), gewoon leuke interesse van intelligent persoontje, beetje schalks en een schoon doordenkertje, mooi meegenomen (zeg ik), opgepast: zij leest alles, ook wat tussen de regels staat, wordt zeker vervolgd, leve de mysteriën.

werk ze (zoals loretta momenteel en ikzelf: tonight the night)

lees je,
marlon.

Gepost door: marlon | 15-01-06

.. je hebt me onderschat (of is het over-?)
ik dacht niet eens aan stalken; stalken, mijn lieve beste, is dat niet negatief?
Regels, regels, zijn er wel regels? ik zie niet meer dan: woorden.
Dag, woordentita(té)tovenaar

Gepost door: evy | 15-01-06

evy en marlon Evy en Marlon spelen hier een vreemd spel. En ik word gewild/ongewild (schrappen naar eigen goeddunken) betrokken. Te moe, vannacht gewerkt, dus geen actieve grijze celletjes om in te zetten; ik kom later wel eens de subtiele code ontcijferen die hier in de witmarge tussen de letters staat.
Leuke zondag en groetjes,
Aan Marlon, en ook aan Evy
Karlo

Gepost door: karlo | 15-01-06

@karlo je bent moe jongen, afgepeigerd, slaap eens een gat in de dag, evy leest mee dat je momenteel opgenaaid bent van zuiver uitgeholde nervositeit, onderschat de bloggerij ook niet, de klappen vallen in alle hoeken, kijk mij en de ravages om me heen, ik verwacht kortelings een waar slagveld, maar wij slaan ons er wel door, deze boude taal is dienstig voor je moed en je moraal (zonder kan ook), blijven hakken karlo, maar eerst dat uppertukkie, droom van het zwarte meisje op het witte paard met wat?

Gepost door: marlon | 15-01-06

De commentaren zijn gesloten.