24-12-05

Waalse broeders

Opgedragen aan mijn Waalse collega Richard Lambert et tous les autres mecs.

 

In wat doorgaans de vredige dagen voor de kerst heten, werden wij gisteren bruusk opgeschrikt door een giftig artikel in Het Nieuws-blad. Vuilbekker van dienst was de platte tekstkakker Mathias Danneels. Hetzerig was zijn toon, stokerig zijn taal en huizenhoog zijn vermeende groot gelijk.

Plaatsvervangende schaamte beving ons bij het lezen van de column “In memoriam” die gewijd (nou ja) was aan de dit jaar overleden politicus Guy Mathot.                  

Genoemde sluipschutter laat zich de laatste maanden graag opmerken door een teneurtje dat aan niet meer bij te kleuren betweterij lijdt. Geen onderwerp is te heet of te koud voor deze dweperige veelschrijver.
Het slachtoffer van dienst was deze keer echt wel een makkie, het ging dus doodsimpel (jawel) om een dode man. Het betrof bovendien een Waal en dan is het uiteraard “bon ton” om nog wat gortiger te gaan doorkladden.


Verre van ons om te beweren dat Mathot een koorknaap was, dat was hij hoegenaamd niet, meer nog, we gaan zelfs niet tegenspreken dat hij een ritselaar van het grofste soort was. Maar laten we het daar dan bij houden, bovendien hoeft dit echt niet meer expliciet uitgesproken te worden, de geschiedschrijving zal in deze wel het laatste en meest wijze oordeel vellen.

En we moeten zeker niet met onze fiere Vlaamse vlag gaan zwaaien vanuit de foute veronderstelling dat wij gevrijwaard zijn gebleven van dit soort politici. Ze zijn van alle tijden, ze waren en ze zijn alleszins ook Belgisch, inclusief Vlaams.

 

Wat hoogst storend werkt in de column van Danneels is het dédain waarmee hij in de persoon van Mathot een ganse generatie Waalse politici, en bij extrapolatie de Walen tout court, meent te mogen kapittelen. Was het niet het goeie socialistische recht zijn van “le tout Seraing”, monsieur Danneels, om aanwezig te zijn op de uitvaartplechtigheid van hun burgemeester, wie bent u om in het hart van die mensen te kijken? Een snobistische, half-intellectualistische vlaamskiljon, die bovendien op een vrij foute manier dweept met Gerard Reve, zelf de grootste vrijdenker der Nederlandse letteren, een "rève" ('s mans woord) die zijn halve leven van de gulzige Franse slag is geweest, op de libertijnse vlucht voor de platte Nederlanden. Heer Reve zou zich zwaar schamen over zulke valsvereerders.

 

Om even uit het eigen leven en werk te citeren, meneerke Mathias, ik heb pas de meest barse hetze aller tijden uit mijn professionele carrière achter de rug. Vlaming zijnde, had ik het zwaar aan de stok met onze nationale bazen. Ik wil het hier niet over gelijk en ongelijk hebben, maar over een mentaliteit.

De Vlaamse collega’s betoonden zich ongeïnteresseerd, niet-geëngageerd, boertig en ploertig zichzelf, met een dubbelzinnige kwinkslag het eigen vege vel reddend, niet thuis voor opvang en ontvankelijkheid van andermans sores. De fermettes zwegen ferm, niet in alle talen, maar vooral in hun keutervlaams, hun knechtendracht, hun kleutergedrag.

Mijn Waalse collega’s waren ongereseveerd solidair, haalden het onderste uit de kast én uit hun hart. Want daar gaat het hem om, om dat hart, dat hebben ze miljaardedju, die achterlijke Walen, die zogenaamde sjoemelaars en profiteurs en potverteerders. Maar als een mens in nesten zit en geïsoleerd raakt, dan zijn zij, ces gens là, spontaan en solidair, les amis francophones, les Wallons quoi.

 
Leer ze me kennen, monsinjoor Danneels. Au nom de dieu toch, uw perceptie zit zo scheef als uw Antwerpse politieke correctheid en uw te sjiekerig mondaine sjaaltje. Uw optater-taaltje is te vertekend pseudo-elitair om dat onverdacht-volkse van onze warmhartelijke zuiderbuur te kunnen vatten. Ik schaam me voor u, monsieur Mathieu, pedante Vlaming, en ik excuseer me, ongevraagd, uit uw naam bij onze Waalse broeders.

Laat ze verdomme hun symbolen, hun eigenwaarde, desnoods hun foute doden. Trap voortaan op uw eigen verwaande Vlaamse ziel. En om te besluiten een klassieker: de mor-tuis nisi de bene. Guy Mathot was tenslotte geen neo-nazi, geen aanhanger van Mussolini, hij heeft nog treurende familieleden. Moet zulke vuilspuiterij dan per se zuidwaarts? Non merci! Tais-toi et sois beau, ik heb het over de beauté du coeur, ’t a compris joeng?
09:59 Gepost door Marlon | Permalink | Commentaren (9) |  Facebook |

Commentaren

tsja soms denkt de media zich alles te kunnen permitteren ...

Groetjes
Marlis

Gepost door: marlis | 24-12-05

merci mec hé marlis, jij hebt me echt op snelheid gepakt, ik was de schoonheidsfoutjes nog aan 't bijwerken, en lap, daar was jij al, goe jong

beste kerstgroet

btw, ik ga dit stukkie ook inzenden als lezersbrief naar Het Nieuwsblad en tegelijkertijd naar Le Soir, we zien wel, on verra...

Gepost door: marlon | 24-12-05

.. op z'n volkse blogs:
een fijne zondag toegewenst!
(zie je, ik laat me meeslepen, maar ben ik daarin alleen??)
;-))
Echte groetjes hoor, Marlon.

Gepost door: evy | 25-12-05

wat knelt? @evy: je schrijft "op z'n volkse blogs", welke boodschap verpak je?

re-echte wensjes.

Gepost door: marlon | 25-12-05

.. 'verpakte boodschap'
niet naar jou toe...
Toespeling op de vele blogse groetjes die je hier links en rechts en overal wel leest.
Heel soms groeiden/groeien ze tot een grappig spel, en hebben de 'groetjes' een vrolijke, grappige, verwijzende ondertoon. Vandaar.

Gepost door: evy | 25-12-05

Dag Marlon ... Tja, Marlon....we weten écht waar je het over hebt....je ziet het niet echt meer zitten.....we lopen door de virtuele wereld en contacteren zij die het bijna hebben opgegeven het is tijd dat we ons bekend maken.......welkom !

Gepost door: anima-negra | 25-12-05

animo blanco @hoi zwarte tegenvoeters, blij dat jullie op een goeie bloggothic-plek zijn terechtgekomen, ik kom spoedig op bezoek, eerst nog wat reanimeren.

marlon (triest & fier)

Gepost door: marlon | 25-12-05

.. kuddes en planeten...
zijn me welbekend...

Gepost door: evy | 25-12-05

.. ps Wou ik al eerder zeggen: je hebt in elk geval een link verdiend, vanwege het onder andere virtuele.
Ik doe dat wel, nu niet, back to Dreamweaver (verdomme, maar zelfs dat, dat is genieten, ha!)

Gepost door: evy | 27-12-05

De commentaren zijn gesloten.